Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

32. 'turnir' go-sekcije O. Š. 'N. Hribara' - Velika Gorica - 14. 06. 2005.

Nekako često mi se dešava da zajedno s bivanjem na go-sekciji u Hribi bude i ponešto s kišnim vremenom. Tako je to kroz 'moj prozor u ovaj svijet'. Idem put Hribara i vidim na horizontu pojavljuje se nešto tamno. Biti će .... Nemam kišobrana, a i ljetno sam opremljen.
Prođu dva školska sata goa. Vani pljusak, vjetar, gromovi. Kako završio rad go-sekcija stade vani kiša.
Vraćam se sa go-sekcije po ugodnijem vremenu od onoga pri dolasku. Nije više one sparine i sviježije je. Ugodno je. Tako to bude u životu, jer uvijek se gleda iz nekoga kuta. Iz nekih drugih kutova to je drugačije izgledalo, a ja ovo iz svoga kuta. Pomislim si tek kako je to bilo mravima, glistama i inim sitnim životinjama. Kako li je mravu, kada ga samo jedna kap kiše zadesi? E svijete, kakav li si? Vidim li te ili su to samo slike iz moga kuta u kojem kao da se sakrivam, ne bi li za vječnost zadržao ovu vječnu prolaznost. Tek nespretni i nesretni izjure na vjetrometinu i kut više nije kut.
Zadnji je tjedan ove školske godine, a ovo je zadnji utorak u Hribi u njoj. Malo nas je, pa umalo da ostadoh sam. Vidi me Zvonimir i javlja mi se. 'Bude danas go?', pita me. 'Da, ali osim tebe i Marka nema nikoga od učenika', odgovaram njemu i Marku, koji je s njime. Igrati ćemo nas trojica. Kažem:'Nešto ćemo naučiti'. Odigrali smo tromeč. Zvonimir je igrao samnom na 13x13 go s devet prednosnih kamenova. Marko i Zvonimir su igrali atari-go na 9x9. Zvonimir za pobjedu treba zarobiti 15, a Marko 2 kamenčića. Igraju dvije partije. Ja s Markom igram atari-go. Marko treba zarobiti dva za pobjedu, a ja moram zarobiti cijelu ploču. Vani pljušti, puše, sijeva i grmi, a mi premećemo kamenčiće i slažemo neke oblike, trudeći se da nam opstanu na ploči.
Pogledati ćemo sada to i tabelarno, kada se to već svaki puta tako radi. Ćemu da i ovo ne bude, kao što je uobičajeno. Turnirska tablica, pa bez nje, kao da, se ne može.

1. Zvonimir Kračun 15. kyu 2 boda
2. Marko Vidnić 2. interna kategorija bez bodova
van konkurencije
Mladen Smud 2. dan 4 boda
Pozivam ih na naše vikend-turnire u Centru, a i na rad go-sekcije na jesen, kada će startati nova generacija malenih iz novih trećih razreda. Vidjeh nešto lijepo u ovoj igri, pa pričam o njoj. Djeca me nekako najbolje čuju. Pomislio bi i sam da sam malo 'ono', ali znam da je veliki broj odraslih, mada na nekim drugim meridijanima i paralelama, u istoj 'vibri'. Osim toga, zar nije bolje ovako s djecom svoje vrijeme iskoristiti, tim više što je za njih ovo višestruko dobro. Neki misle, da bi mogao nešto za sebe u tome vremenu. No, što će svo posjedovanje kada moja kapljica stigne. I ne mora me dokrajčiti, jer dovoljno je, da sve polomi. Sve se na ovome svijetu mijenja. Ništa na ovome svijetu nije 'moje'. Hvala ti Gospode za osjet da postojim, za spoznaju, da dobrotu tvoju svjedočiti mogu. Znam, slab sam, ali uz tvoje dobro, dobra će biti. I kao da vidim, da dobro jest u prosvjećivanju, u otvaranju očiju, koje vide ono što stvarno jest. Eto, upoznao sam igru kroz koju puno toga vidjeti se može. Tu je odnos cjeline i njenih dijelova u funkciji promjena. Tu je čovjek kao čimbenik stvaranja. Tu je odnos dvojice igrača u svijetovima prije svijeta, u području sagledavanja odluka o ispravnom putu.
bl. Muradenu


Post je objavljen 15.06.2005. u 10:18 sati.