Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Melankolični predmeti

Svaka fotografija, pa i ona koja je u trenutku svoga nastanka potpuno bezvrijedna, određenim protokom vremena, kako kaže Susan Sontag, pored dokumentarne, koja je nesumnjiva, stječe i određenu umjetničku vrijednost.
Fotografija, taj, kako ga Sontag zove, melankolični predmet, želi nam reći: evo ovo je površina, ako je stvarnost nekada ovako izgledala, pokušajte zamisliti kakva je ona doista bila.
Ovo je fotografija s utakmice između Iskre iz Bugojna i Sloge iz Uskoplja odigrane 15. travnja 1956 godine. Pokušajmo zamisliti ili se čak raspitati tko su mladići koji se bore za loptu, s kakvim veseljem su oni dolazili na utakmice? Kako su izgledali njihovi treninzi i kakav im je status osiguravalo bavljenje nogometom u društvu, kod djevojaka? Što su radili kada nisu igrali nogomet.... Te 1956., gotovo prije 50 godina?
Utakmica između Iskre i Sloge igrane 15.travnja 1956. Sliku sam preuzeo sa stranice www.bugojanci.ch, pronalazak koje me je iznimno obradovao. Stranicu sjajno uređuju mladi Bugojanci Mladen i Goran Ljubas, a na njoj ljubitelji starih fotografija pronaći će, pored brojnih drugih sadržaja, još cijeli niz starih fotografija uglavnom Bugojna, ali te fotografije dio su i našeg sjećanja.
Obvezno pogledajte!
I uživajte!



Post je objavljen 15.06.2005. u 08:00 sati.