Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Tradicija bojanja kanom (henna)

(za Marilyn, koja mi je priblizila slikanje kanom)

Tocno prije tri godine sam isla posjetiti Marilyn u New York, koja je slikarica te predaje Umjetnost drevnog Egipta i jos neke predmete na vise NY fakulteta. Naslikala mi je nesto na nozi koristeci kanu, to joj je hobi. Prvih par dana je crtez izgledao egzoticno i lijepo, ali kad se koza pocela kalati, crtez je izgubio svoje obrise i postao je sve osim lijep. Par godina kasnije smo se doselili u Dubai i poceli vidjati zene sa kanom oslikanim rukama i nogama, muskarce sa kanom obojanom kosom i bradom, i oba spola s kanom obojanim noktima. Na muskarcima mi to bojanje izgleda smijesno i ruzno, dok ornamenti na zenskim rukama i nogama u pocetku izgledaju prekrasno, kao sto je i crtez na mojoj nozi izgledao prvih par dana. Nesto najgore za vidjeti su nokti obojani kanom... Zamislite narandzasto-smedju boju koja je na polovici nokta, jer nema tog acetona koji bi ju skinuo, a nokat raste! Bljak! To izgleda tako prljavo i neuredno da vam ne mogu opisati.

No, tisucama godina kana je bila i jos uvije je simbol srece, zdravlja i senzualnosti u arapskom svijetu. Biljka je povezana s pozitivnom magijom i povezuje danasnji svijet s drevnim vremenima kada su svijetom vladali dobri i losi duhovi, dobra i zla kob. Generacije zena su koristile smjesu od kane prekrivajuci ruke i noge jednostavnim ili zahtjevnijim obrascima kako bi otjerale zlo, pospijesile plodnost i privukle dobru energiju.

Image Hosted by Free Image Hosting

Botanicari smatraju da je biljka kane, Lawsonia inermis, potekla iz Perzije. Nakon toga se prosirila u Egipat (nadjena je na mumijama koje su imale obojanu kosu i nokte) i Indiju, gdje se vec stoljecima koristi za ukrasavanje ruku i nogu. Biljka kane nosi posebno znacenje jos i u Pakistanu, Maleziji, Iranu, Siriji, Egiptu, Maroku, Sudanu, Turskoj, Jordanu... Sama biljka ima znacajnu magiju oko sebe. Legenda kaze da je prorok Mohammed koristio kanu za bojanje svoje brade i da mu je cvijet kane bio najdrazi. Kao rezultat toga, kana ima jedinstveno mjesto u muslimanskom svijetu, koristi se za ukrasavanje, ima magicne moci i vjersko znacenje.

U cijelom arapskom svijetu djevojke prije svog vjencanja prolaze posebnu ceremoniju bojanja kanom, koja im donosi srecu i plodnost, te stiti od zle kobi (jnoun). U nekim dijelovima arapskog svijeta se ta ceremonija odvija tjedan dana prije vjencanja, a u drugima na sam dan vjencanja. Slicni obicaji su dio vjencane ceremonije i u Indiji.

Image Hosted by Free Image Hosting

Na slici je tipicni jordanski ukras za ruke.

Za kraj, evo rijeci jedne arapske pjesme:

Decorate your eyes with kohl,
your fingers with henna-
you will thus be more pleasing
in the eyes of God,
for you will be more loved
by your husbands.




Post je objavljen 15.06.2005. u 00:02 sati.