Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

HALAL, HARAM & MUSHBOOTH

Prica o prehrani u Islamu

Borut je jednom napisao post o Kosher prehrani, na koji sam naucila staviti direktan link zahvaljujuci Annie De Meni, i to me potaklo da istrazim Halal namirnice.

Zakoni o hrani u Islamu se baziraju na ucenju iz Kurana i rijecima proroka Mohammeda Sallallahu alaihi wasallum koji se zovu Sunnah, te Islamskom zakonu, Sharia.

Halal je arapska rijec koja znaci zakonito ili dozvoljeno, a odnosi se na hranu koju Muslimani smiju jesti. U Halal hranu spadaju: voce, povrce, grains (psenica, riza, ...), riba, med, kostunjavo voce (biologija mi je prapovijest, ono orasi, bademi i tako), grahorice, jaja, mlijeko (bez dodanih vitamina) dobiveno od krava, koza, deva i ovaca. Sto se mesa tice, zastupljene zivotinje su goveda, telad, (nije mi jasno zasto odvajaju te dvije skupine, sve je to ista zivotinja u razlicitim stadijima zivota), ovce, koze, deve, jeleni (mozda i srne?) te perad. Njihovo meso spada u Halal nakon sto su zaklane prema Islamskom zakonu. Ta vrsta mesa se tada zove Zabiha meso.

Haram je suprotno od Halal, takodjer arapska rijec koja znaci nezakonito ili nedozvoljeno. Muslimanima je zabranjeno konzumiranje Haram proizvoda, u koje spadaju svinjetina (prsut - ne znaju sta propustaju, cvarci - to mi je jasno zasto ne jedu), i svi proizvodi koji imaju neki dio svinje u sebi (zelatina, gumeni bomboni, marshmallow, vitamini, opcenito sve sto za bazu u toku proizvodnje ili kao gotov proizvod ima svinjsko porijeklo...), krv i proizvodi od krvi, reptili (krokodili, kornjace, ...), zivotinje koje su mesojedi, insekti i sve ostale zivotinje koje su zaklane u ime nekog drugog a ne Allaha, alkohol, alkoholna pica i proizvodi koji sadrze L-cistein iz ljudske kose.

Mushbooh je arapska rijec za sumnjive stvari, odnosno sumnjivu hranu. Tu spada hrana ciji izvor nije poznat i ne zna se tocno da li spada u Halal ili Haram. Muslimanima se savjetuje da popricaju sa Imamom o tim sastojcima. Tu spadaju kvasac za pivo, koji neki smatraju Halal a neki Mushbooh te crvena boja kao dodatak u prehrambenim proizvodima. Crvena boja spada u Haram prema ucenim ljudima koji dobro poznaju Islam a zive u Juznoj Africi ili Velikoj Britaniji, dok je drugi tamo ne svrstavaju.

Toliko iz Dubaia za danas.



Post je objavljen 14.06.2005. u 16:18 sati.