Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

dokumentarni film, Zabranjeni bez zabrane

Dinko Tucaković i Milan Nikodijević snimaju film o crnom talasu
Terapeutska priča za srpski film
"Zabranjeni bez zabrane", ostvarenje koje naša kinematografija duguje sama sebi - kaže Tucaković

Reditelj Dinko Tucaković i novinar i direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji Milan Nikodijević počeli su, kako Glas saznaje, snimanje dokumentarnog filma "Zabranjeni bez zabrane", uz podršku Ministarstva za kulturu. Prema rečima Dinka Tucakovića, ovo nikako nije još jedna studija o crnom talasu i poetikama njegovih legendarnih autora, najznačajnijih imena našeg filma, čiji uticaj na svoje stvaralaštvo, recimo, jedan Emir Kusturica ne propušta da istakne.

Mnogo očekujemo od ovog filma, koji naša kinematografija duguje sama sebi - kaže Tucaković. - Reč je priči koja još nije ispričana ni kroz zvaničnu istoriju kinematografije niti na bilo koji drugi način. Naša priča bavi se mehanizmima i bizarnim okolnostima u kojima su filmovi crnog talasa nastajali i bivali zabranjivani. Zabranjivani bez zabrane, jer je jedini zvanično zabranjeni film bio "Grad" Marka Babca. Pored autora "Plastičnog Isusa", Lazara Stojanovića, verovatno najveće metafore represije, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Gordana Mihića, u filmu se pojavljuju sudije, svedoci, kinooperateri koji su pred partijskim komisijama vrteli proskribovane filmove.

U dokumentarac su uključeni i autori koji nisu među živima - Žika Pavlović, Saša Petrović, Kokan Rakonjac, lokacije na kojima su snimani "Rani radovi", "Biće skoro propast sveta", "Doviđenja u sledećem ratu", "Majstor i Margarita", "Svit muvi"... mnoge neispričane priče i neviđeni dokumentarni materijal, plod dugogodišnjeg istraživačkog rada. Inače, ovaj film je zasnovan na istoimenom projektu pokrenutom pre desetak godina na Festivalu u Vrnjcima i knjizi Milana Nikodijevića u kojoj su objavljeni intervjui sa autorima crnog talasa.

"Zabranjeni bez zabrane" ne bavi se estetskim procenjivanjem niti osobenostima pomenutih autora", ističe Tucaković, već kontekstom, sistemom zabrane njihovih filmova, pogubnim za istoriju našeg filma.

- Uveren sam da je reč o dragocenoj, terapeutskoj priči za srpski film i van granica ovog prostora, jer je reč o autorima nadaleko čuvenim. Biće zanimljivo videti kako aktere događaja koji su sedeli u organima represije i danas, na aktuelnoj političkoj sceni. I dalje zauzimaju mesta velikih demokrata - kaže Tucaković, naglašavajući doprinos filmu direktora fotografije Gorana Volarevića i montažera Marka Glušca.

Autori, koji kažu da prema svom filmu imaju poseban emotivni odnos jer je on deo njihovih života, snimaće ga do kraja leta, montažu će završiti u oktobru, a dokumentarac "Zabranjeni bez zabrane " žele da predstave na nekom od međunarodnih festivala.



Srbija atraktivna za kinematografe

Dinko Tucaković, na Festivalu u Kanu predstavnik Filmskog centra Srbije, kaže da je inostranim producentima Srbija prvi put dočarana kao izuzetno atraktivan teren za snimanje filmova. Predstavljena je iscrpna studija tehničkih mogućnosti, inserti iz mnogobrojnih velikih međunarodnih koprodukcija snimanih ovde, od "Puta oko sveta", "Borisa Godunova", do Angelopulosovih filmova. Reakcija je usledila kroz 12 ozbiljnih razgovora vođenih sa britanskim, norveškim i slovenačkim producentima. Srpski film će biti reprezentativno predstavljen na Festivalu u Sarajevu, gde će u glavnom programu Panorama za nagrade konkurisati tri naša filma "Jug-jugoistok", "Buđenje iz mrtvih" i "San zimske noći".


V. Milivojević



Post je objavljen 14.06.2005. u 17:08 sati.