Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pooka

Marketing

EKONOMIJAAAA...

ODAKLE MI OVO - link
Zamislimo fudbalsko igralište, ne ono nobometno, nego od američkog footballa, podijeljeno u 100 yarda i posložimo američko stanovništvo s lijeva na desno prema bogatstvu (lijevo siromašni, desno bogati) tako da određeni prihodovni sloj predstavlja snop novčanica od 100 dolara koje oni imaju kao godišnji prihod. U snopu novčanica od 100 dollara visokom 1 inch (2,5 cm) ima 25 000 dolara.
Crvena vodoravna linija na grafikonu ispod predstavlja visinu snopova tih novčanica u odnosu na fudbalsko igralište. Na polovici igrališta, 50 yarda, crvena linija je visoka oko 2 incha (40 000 dolara), na 95. yardu visina crvene linije je oko 4 incha (130 000 dollara), tek vrlo blizu kraja igrališta dolazite do prvog milionera (40 incha je visok snop novčanica od sto dollara). 1997. godine 144 000 ljudi u SAD je prijavilo prihod veći od milijun dollara.



Jedna milijarda dollara u složenim novčanicama od sto dollara ima visinu od 1 kilometra. Tako je npr. Bill Gates uvećao svoje BOGATSVO (wealth) sa 50 milijardi dolara na 100 milijardi dollara nedavno (podaci su iz 1997, razlike su sad još veće), dakle imao je PRIHOD (income) od 50 milijardi dolllara. Tako u odnosu na veličine snopova od novčanica ostatka Amerikanaca, njegov snop izgleda ovako:



Na ovom grafu zbog veličine, fudbalski teren se ne vidi i veličine je 1/2 piksela. To je razlika u prihodu u Americi, zorno prikazana, uzimajući u obzir da je na donjoj slici prikazan samo Bill Gates i samo njegovih 50 milijardi dollara godišnjeg PRIHODA (income). Kad bi dodali i milijarde koje zarađuju i ostali od najbogatijih 1 % Amerikanaca, okomita crvena linija bi vjerojatno dosegnula najbližu galaksiju. A kad je riječ o bogatstvu (dionice, nekretnine, investicije itd) razlika je daleko veća, jer prihod je samo godišnje povećanje bogatstva. A kako narod kaže... "para na paru, dug na fukaru". Eto, samo da znate što vam visi nad glavom. A ako bi radije neku pjesmu umjesto grafova, pođite na Limewire pa downloadirajte Internacionalu, he he he...


Post je objavljen 11.06.2005. u 16:12 sati.