Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Palacinke i kultura

Za Dana Almagora smo vec culi! A Katzovi su rekli da ce me, ako svratimo na putu za Kibuc Jagur, docekati palacinke i svjeze skuhana marmelada od marelica. I odista, sve je bilo kako su obecali, ali nakon sto sam sravnio cetiri palacinke i gledao lijevo, desno, Tami je objasnila da je to recept za osam palacinki od tri jaja. Na srecu mazao sam debelo, pa stol nisam napustio gladan.

U dvoranu smo stiglu u zadnji cas i Dan je upravo govorio o zivotu i radu nedavno preminulog Ehuda Manora, kojemu je bilo posvecen program. I onda je pocela pjesma, a na pozornici nikoga. Iznenada i iz nepoznatog pravca, kroz publiku poceli su dolaziti pjevaci



Bio je to mladi ansambl cudnog imena "Kruzok zvukova" (otprilike) koji je ispunio binu pjesmom i plesom. Zatim su se izmjenjivali Gaj Majnhajm, koji nam je osim Manorovih pjesam izveo i "Guslara na krovu", i dvanaestogodisnji Ofir, prava zvijezda veceri



ali mene je posebno odusevio mjesoviti zbor "Kutak doline" koji je na vrlo osjecajan nacin dao presejek kroz zivot i rad Ehuda Manora.



Vecer je zacinio i zavrsio Mati Kaspi, skladatelj i pjevac za kojeg kazu da je Manorov "duhovni blizanac". Naime, pjesme za koje je jedan napravio muziku, a drugi tekst su toliko potpune i savrsene, da su i njih dvoje brzo zaboravljali je li muzika napravljena za tekst ili tekst za muziku.



Mati je poznat i po dosta monotonom nacinu pjevanja, sto kod slusatelja ponekad izaziva neodoljivu zelju za spavanjem. Dobrim humorom i s nekoliko izvanrednih improvizacija bez teksta sinoc je odrzao publiku aktivnom jos dugo nakon vremena koje je bilo predvidjeno za zavrsetak, a zadovoljan je bio i Dana Almagor koji je, jos uvijek misleci da su njegovih 75 godina dob i za dugorocne planove, sa svog stolica vodio program i vec nagovjestio novu seriju od sest predstava za narednu godinu.



Post je objavljen 11.06.2005. u 10:39 sati.