Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/istra

Marketing

Istra - eldorado ljekovitog bilja

Svestrana 75-godišnja Puljanka rodom s Labinšćine, Olga Načinović Manzin do umirovljenja je bila tehničarka na radiologiji u pulskoj Mornaričkoj bolnici. Osim toga je i kuharica, pa na svoj način već godinama sjedinjuje medicinu i hranu. Još u obiteljskom domu, kao dijete, s majkom je sakupljala ljekovito bilje. Životne su je okolnosti natjerale da se vrati prirodi. U 45-oj godini bila je izložena jakom zračenju, a nakon toga je, kaže, sama sebi rekla: »Draga moja, ti ćeš sada što više u prirodu«, i tako se počela intenzivnije baviti biljkama. Da to nije učinila, ne zna što bi s njom bilo. Naime, invalid rada je već 30 godina. Naglašava da se ne može uvijek bez apoteke i liječnika, ali ima tegoba, naročito kroničnih, koje može olakšati bilje.
Od ljekovitog bilja priprema čajeve i masti. Bavila se i kiropraktikom, iako nije stekla diplomu jer je to bilo moguće samo uz školovanje u Rusiji ili Americi. No unatoč tome svojom je vještinom pomogla mnogima, pa i generalu Antonu Tusu. Kroz njene su ruke prošli i liječnici, advokati, političari, znanstvenici.

Više od 150 recepata za srdele
Nakon što je pretprošle godine preboljela plućnu emboliju posvetila se kuhanju, za što je također školovana. Počela je intenzivnije prikupljati recepte, naročito talijanske za sardele, kojih ima više od 150. Pozivaju je da u restoranima pokaže svoje umijeće spravljanja za koje ima fantastičan naslov »Izazov Mediterana - sardele na 100 načina za zdravlje«. Nedavno je, uz Turističku zajednicu Fažane i školu za pravljenje slanih srdela, osvojila zlatnu medalju za pripremu srdela. Ove će godine na fažanskoj fešti prezentirati nove recepte. »Srdele su kraljice mora«, ističe Olga. »Ta riba sadrži minerale - fosfor, jod, kalcij, magnezij, a da ne spominjemo nezasićenu masnu kiselinu omega tri, koja čisti krvne žile i jetra te regulira kolesterol«, nastavlja. Preporuča svima da jedu više srdele i plavu ribu općenito te da stvaraju kod djece tu naviku.
Olga ljekovito bilje ne prodaje, već ga prezentira i promiče kako bi došlo u svakodnevnu primjenu. No ako je potrebno nekome dati savjet, pomoći, spremiti koji pripravak, nešto i proda. Voljela bi svoje znanje prenijeti Istranima da bi što više koristili ono što im raste nadohvat ruke, jer, kako ističe, Istra je eldorado ljekovitog bilja.

Proljetna kura
Gostovala je u jednoj emisiji na talijanskoj državnoj televiziji RAI Uno, gdje je govorila o terapeutskim i prehrambenim vrijednostima ljekovitog bilja. Pozna 250 vrsta gljiva i ima odobrenje od ministarstva da se njima bavi, u čemu ju je poučavao Romano Božac. Za ružmarin kaže da je jedna od najljekovitijih biljaka, a sadrži toliko toga koliko deset biljaka zajedno. Izdvaja »proljetnu kuru«, koja pročišćuje organizam, a prakticirala ju je još njezina majka. U Hrvatskoj taj običaj još nije prihvaćen, dok je u Italiji nepisano pravilo.
U ovo doba kad počinju cvasti gospina trava i stolisnik idealno je provesti osmodnevni proljetni tretman. Recept je jednostavan: Za jednu osobu u teglu vode stavi se grančica ružmarina i nekoliko listova metvice, dva lista kadulje (ne više jer je pomalo toksična), koji list sljeza, kupine, divlje jagode (ako ih ima u blizini), stolisnika, majčine dušice i gospine trave i dva lista lovora. To treba odstajati preko noći, a ujutro treba procijediti. Biljke valja iskidati rukama da bi izašlo što više eteričnog ulja, nikad nožem jer oksidira u dodiru s metalom. Nakon što se procijedi, pripravak se pije tijekom dana, a kura traje osam dana.
Olga preporuča uporabu ljekovitog bilja s rezervom jer bi moglo loše djelovati u kombinaciji s nekim lijekovima.
Prije mnogo godina jedna splitska liječnica dok je još studirala opekla se na praksi. Opeklinu je dva-tri dana mazala kantarionovim uljem koje je pripremila Olga. Svi su se čudili brzom oporavku. Nekoliko godina nakon što je završila medicinu poslala je Olgi zahvalnicu i izvještaj o rezultatima liječenja gospinom travom. Njome je izliječila čir na želucu i gastritis. Za suzbijanje bakterija u mokraći Olga preporučuje da se svakog jutra 20 dana popije šalica mlakog mlijeka, u koju je stavljena žličica meda i grančica pelina veličine nokta.

Ljekovita mast po vlastitom receptu
Teta Olga jako je ponosna na svoju ljekovitu mast čiji recept ipak ne želi otkriti. Spravila ju je za sebe kad joj se pojavila crna bradavica. Budući da je ranije bila ozračena uhvatila ju je panika. »Terapija je trajala deset dana, a bradavicu sam previjala vatom na koju sam stavila mast svaka tri dana. Nakon desetak dana sama je otpala. Toliko sam bila sretna da sam plakala. Ta je mast dobra za sve upalne promjene na koži od herpesa do hemeroida. Kao podlogu koristim domaću mast, a nabavljam je u stanciji Markočište kraj Žminja.«
Olga naglašava da je i u kuhanju dobro koristiti domaću mast jer uporaba isključivo biljnog ulja pospješuje stvaranje kamenca i problem sa žuči jer ono ne može rastvarati minerale. Uvela nas je u neke od prehrambenih tajni: rajčica je dobra za ten i njezin sok nanesen na akne ih uklanja, a pomaže i kod uboda insekata. Pojačava apetit, dobra je kod epidemija, opće slabosti, za lošu probavu i zatvor.
Patlidžan, upućuje nas teta Olga, liječi zatvor, smanjuje kolesterol i čisti jetra. I bob je vrijedna namirnica, pogotovo kada se radi o upali mjehura ili bubrega, anemiji, lošoj probavi, dijabetesu, čisti jetra i dobar je za prevenciju ateroskleroze.

Voće i med u rakiji
- Nemojte nikada stavljati voće u rakiju jer se »napije« alkohola i onda nije dobra ni rakija ni voće. Ako želite voće u rakiji, neka u mješavini bude 20 do 25 posto naše domaće dobre rakije, i treba to držati na hladnom. Uvečer napunite bocu, ulijete sirup, malo šećera i 20 posto domaće rakije. Ako stavite voće ili ljekovito bilje u samu rakiju, ono gubi svojstva, a nije ni ukusno, kaže Olga.

U medenicu stavlja 30 posto rakije.
- Na pola litre rakije stavim pola kile meda i nalijem litru i pol vode, i par dana pustim da odstoji na suncu. Po želji ocijedite najviše jedan limun, savjetuje ona.

Ružmarin
Ružmarin se bere cijele godine. Još u 17. stoljeću engleska kraljica našla je spas od reume u ružmarinu, a dobar je i za kožu jer se koristi i kao tonik za čišćenje lica. Evo i recepta za tonik: dovoljno je u dva decilitra alkohola umiješati žličicu lavande, ružmarina i metvice.
Za pomoć u otklanjanju umora iskidajte na komadiće ružmarinove listove i držite ih 15 minuta u toploj vodi. To ulijte u kupku i bit ćete kao preporođeni. Ružmarin je dobar i za rješavanje od opće slabosti, astme, celulita, kolesterola, u oporavku nakon bolesti, za srce, zube, protiv depresije, oteklina, glavobolje, za jetra, protiv frigidnosti i impotencije. Uz to, potiče pamćenje, otklanja nervozu i poboljšava san, njeguje kožu i smanjuje bore. Dobro je spraviti i čaj od ružmarina, no ne smije ga se piti kontinuirano. Svako ljekovito bilje bilo bi dobro piti osam do deset dana i onda napraviti pauzu od 20 dana. Dnevna je doza šest decilitara, inače se organizam navikne.

Lovor
Ta je biljka dobra za probavu, dezinfekciju, protiv bolnih menstruacija i za dobar san. Grančica lovora može se objesiti pokraj prozora protiv komaraca.

Gospina trava
Još se naziva i kantarion. Dobra je za sve, ali za želudac, cirkulaciju i vene pokazala se najboljom. Njome se liječe čir, gastritis, hemoroidi i ublažava ulcerozni kolitis.
Kura gospinom travom traje tri mjeseca u slučaju čira na želucu, gastritisa, ulceroznog kolitisa (ublaži ga), hemoroida, oslabljene cirkulacije i vena, s time da vene treba mazati (ne masirat) pet do šest puta dnevno.
U tromjesečnoj kuri ulje gospine trave uzima se deset dana po 20 kapi i to deset ujutro i deset uvečer nakapano na kruh ili šećer. Nakon toga pet dana traje pauza i tako tri mjeseca.
Kantarion se bere u ovo doba kad se pupoljci počinju otvarati zajedno s listićima. Želite li napraviti kantarionovo ulje, sve zajedno stavite u teglu od kile koju do tri četvrtine napunite cvijećem, što se dopuni maslinovim uljem i ostavi da na suncu odstoji deset dana, savjetuje Olga.
Za hemoroide se naprave tamponi koji se, natopljeni uljem gospine trave, stave u rektum. Kod muškaraca se može liječiti upalu prostate na isti način, s time da bi u otopinu bilo dobro dodati i malo eteričnog ulja od stolisnika, koji ima svojstva antibiotika.


Kada brati biljke
Lovor, ružmarin, sljez, kadulju i metvicu može se brati cijele godine. Stolisnik i gospinu travu sada, a majčinu dušicu u proljeće kada i šparoge.

Za djevojke i žene
Žene u menopauzi, ističe Olga, trebale bi napraviti »proljetnu kuru« tri puta po osam dana, između čega je potrebna pauza od 15 dana. Na taj način mnogo će lakše prebroditi menopauzu.
Ispiranje dojki majčinom dušicom Olgina je preventiva za rak dojki i masteopatiju. Navečer namočite dva prstohvata majčine dušice u posudicu kvalitetne vode, pustite da odstoji preko noći. Svako jutro treba dobro oprati dojke vatom namočenom u toj tekućini.
Kure biljem uvijek preporučujem preventivno, jer kurativno smo već vezani za liječnika i apoteku, iz svog iskustva izdvaja teta Olga.

Savjeti za vruće dane
Dobro bi bilo zamijeniti kupovne sokove onima od ljekovitog bilja, koje se ljeti i u proljeće može naći svugdje, preporuča Olga. Za jednu litru soka potrebna je grančica ružmarina, kojeg je najbolje koristiti svjež jer takav sadrži najviše eteričnog ulja, zatim dva lista kadulje, grančicu metvice i tri lovorova lista. To se preko noći namoči u hladnoj vodi. Ujutro se u taj sok iscijedi neko sezonsko voće i preko dana pijete sok za osvježenje, koji i smanjuje znojenje.

Protiv znojenja dobro je spraviti tonik od ružmarina i bazge močenih u vodi, koji se nanese nakon tuširanja.

Metvica za dobar dan, melisa za dobar san
Ujutro se koristi metvica jer razbuđuje, a može se držati i osušena u maloj posudici (kao na slici) tako da je možete pomirisati. Uvečer se upotrebljava melisa za dobar san i odmor. Ona se bere do jeseni, a suši se u macu na propuhu.
Deset biljaka koje svakako treba imati u kući
1. ružmarin
2. marulja
3. stolisnik
4. gospina trava
5. majčina dušica
6. lovor
7. bazga
8. lipa
9. bijeli glog
10. trputac

Sardele na Olgin način
Kada je riječ o pripravi sardela, Olgi je teško izdvojiti omiljeni recept. No prije svega preporuča kako tu ribu pržiti. »Ne u brašnu i ne na prst ulja - to su loše navike od starine kad je vladalo siromaštvo«, kaže. Umjesto toga u omanju visoku posudu treba naliti ulja. Neka se jako dobro zagrije i na minutu ubaciti ribu jer na taj će način zadržati sve svoje sastojke i neće se natopiti masnoćom. Nakon toga riba se polije maslinovim uljem, peršinom i češnjakom.

Recepti:
Potrebne su dvije do tri naranče (ovisno o broju osoba) izrezane na kriške debljine malog prsta. Poslažite ih na poslužavnik, a na njih stavite po jednu slanu sardelu koju ste prethodno poprskali sokom od limuna i maslinovim uljem. S jedne strane stavite par kapara, a s druge dvije do tri masline.

Još jedan za mlade!
čistite kilogram sardela (za četiri do pet osoba) i odstranite kralježnicu, poškropite sokom od limuna. U zdjelici napravite marinadu (peršin, češnjak, malo papra, malo soli i maslinovo ulje) i srdele marinirajte pola sata. U međuvremenu narežite sir na štapiće i oko svakog zamotajte ribu. Nauljite pleh i pripremljene srdele slažite jednu do druge, odvojene lovorovim listom. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.(glas istre)

Post je objavljen 10.06.2005. u 08:43 sati.