Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Božo Bačelić - heroj "Oluje" iz Prukljana



Hrvatski list, 09. lipnja 2005.


Ovako piše kod Ivice Marijačića u Hrvatskom listu Božo Bačelić Limun kojem je svojedobno suđeno za ubojstvo staraca Milice i Nikole Damjanić, bake i djeda časnika HV-a Nikice Smolića.

Jedan se takav crni stup dima sredinom kolovoza 1995. digao iznad tijela Nikole i Milice Damjanić, srpskih civila koje su, kako vjeruju tužitelji u procesu koji je ovaj tjedan privremeno prekinut skandalom u Šibeniku, u selu Prokljan ubili bivši pripadnici HV-a Božo Bačelić, Ante Mamić, Luka Vuko i Jurica Ravlić. Brat me pogledao iz toga dima koji se dizao iznad izrešetanih i zapaljenih staraca i ja sam se toga tužnoga 'Olujnog' kolovoza sjetio posljednjeg susreta sa Brankom, u Drnišu, tjedan dana prije pada toga grada u neprijateljeve ruke, kada mi je pričao kako je na leđima, iz Kijeva, nakon pada toga mjesta, do Drniša dovukao jednu staricu. Neku Milicu ili Katu.

Teret nužnog pročišćenja

I zato sam, natjeran tim pogledom, ono što od dide Nikole i bake Milice nije pokopano, nego je ostavljeno na mjestu zločina, to jest, dio lubanja, kostiju ruke i noge, čini mi se i kralježnice, zajedno sa papučama, crnom kapom i izrešetanom majicom, stavio u jednu bijelu vrećicu, sličnu onima koje su tisuće prognanika nosile sa sobom u progonstvo. Mislim da me bratov pogled pratio i dok sam tu vrećicu, uz tihu molitvu, pustio iz drhtavih ruku, sa Šibenskog mosta, koji su odlučno branili i obranili unuci Nikole i Milice, u more.

Drago Pilsel, Novi list, 01. 09. 2002.


Krajnje je ljigavo kada se Božo Bačelić poziva na predziđe kršćanstva i obranu Europe od Osmanlija jer je do promjene osobnih podataka nosio bošnjačko ime i prezime.

Nikica Smolić, prijatelj Drage Pilsela, bivši časnik HV-a koncem prošle godine u vrijeme predsjedničkih izbora javio se u emisiju Radija 101 gdje je gostovao Ivica Račan i izrazio neizmerno razočarenje Račanovom koalicijskom vlašću koja nije pravedno osudila ubojice njegovih bake i djeda.

Drago Pilsel mi je svojedbno pričao da je nazvao sutkinju u tom procesu Jadranku Bigu Milutin (sestru pokojne SDP-ove saborske zastupnice Snježane Bige Friganović) tražeći da ga pozove za svjedoka, našto mu je ona, navodno, odgovorila neka ne radi pritisak na sud.

A tko zna bi li taj proces uopće započeo da Pilsel prethodo u jednoj emisiji HTV-a nije pokazao čahure od metaka kojima su ubijeni starci Milica i Nikola Damjanić, pa tadašnji Županijski državni odvjetnik iz Šibenika Željko Žganjer nije imao kud, nego zatražiti procesuiranje ljudi za koje je cijeli Šibenik znao što su napravili u Prukljanu.

Hrvatsko pravosuđe nije bilo u stanju procesuirati ni ubojstvo bake i djeda časnika HV-a, a traži da mu Haag prepusti sve slučajeve ratnih zločina u Hrvatskoj o kojima je ICTY započeo istrage. Malo morgen, rekao bi Slobodan Milošević.


Post je objavljen 09.06.2005. u 20:11 sati.