Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Rastvoriš stari kompjutor,dobiješ pola grama zlata!

Uz pomoć novog rastvornog sredstva svaki hardware postaje rudnik od pola grama zlata, a taj "rastvarač" ima značajnu prednost pred onim koji se koristi u Njemačkoj i Kini, jer ne izaziva karcinom, ekološki i financijski je prihvatljiv. Zlata u postocima još je više u mobitelima, vidljivo je golim okom na mjestu gdje se uključuje punjač baterija


Znanstvenici sa sveučilišta iz Cagliarija proizveli su rastvorno sredstvo uz čiju pomoć svaki hardware postaje rudnik od pola grama zlata. Sredstvo ima značajnu prednost pred rastvaračem koji se već koristi u Njemačkoj i Kini, ne izaziva karcinom, ekološki je prihvatljivo, a financijski isplativo.
Jedan gram zlata na milanskoj burzi stoji 10,85 eura. Jedno staro računalo bačeno uz cestu ili na smetište nije ekološki sigurno: zbog elektroničkih dijelova zagađuje i toksično je. Novonastali "Projekt zlato" patentira metodu na industrijskoj skali, jer se "u računalima nalazi više zlata nego u rudnicima", objašnjava koordinatorica projekta Mara Mangia. Svaki hardware se sastoji od 16 grama tog plemenitog metala po toni, dok je u tradicionalnim rudnicima omjer znatno niži, tek 2-4 grama zlata po toni. Igra brojki se nastavlja: u talijanskim rudnicima iskopa se pet tona zlata godišnje, a godišnja prodaja kompjutora iznosi čak četiri milijuna.
No, gdje se krije kompjutorsko zlato? Stručnjaci kažu u elektroničkim karticama i u kontaktnim zonama gdje služi kao najjeftiniji i najbolji antioksidant. I vlasnici mobilnih telefona imaju razlog više da budu ponosni na svoje ljubimce. Zlato je u postocima prisutnije u mobitelima nego u računalima, a i vidljivo je golim okom - pogledajte mjesto na kojemu se uključuje vaš punjač baterija i zlaćano se osmjehnite.
Čak 80 posto svjetskog elektroničkog otpada završava u Kini, gdje su se stvorili obiteljski klanovi specijalizirani za određene vrste ovakva otpada. Jedni vode brigu o električnim vodovima, drugi o eletroničkim karticama, ali izrazito malo o okolišu i vlastitu zdravlju. U uporabi je, naime, tiourea, karcinogeni reagens.
Paola Deplano, docentica katedre za anorgansku kemiju sveučilišta iz Cagliarija, ponosna je na spoj joda i cikličnog ditiosamida koji odlično prolazi sve testove i pred sobom ima zlatnu budućnost. Povoljna prilika za primjenu rastvornog sredstva već kuca na vrata Europske unije. Od kolovoza će biti obvezno sakupljanje starih računala, hladnjaka, frizera, televizora, mašina za pranje rublja i posuđa te rashladnih uređaja. Posljednji dan 2006. godine rok je utvrđen u Bruxellesu do kojeg će se morati reciklirati 65 posto sastavnih dijelova svih sakupljenih računala i mobilnih telefona. Doda li se da godišnji porast elektroničkog otpada Europske unije iznosi 36 posto nije teško zaključiti kakav unosan posao donosi nova zlatna groznica.





Post je objavljen 09.06.2005. u 19:34 sati.