Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Đuro Brodarac ili strah od vlastite krvi
Buduća SDP-ova sisačka županica Marina Lovrić kojoj je ratni načelnik sisačke policije Đuro Brodarac prigovorio da ima srpske krvi uzvratila mu je kako je čula da miješana krv teče njegovim žilama, ali da se u te glasine ne bi upuštala.

Tu je glasinu čuo svaki novinar koji je istraživao ratne zločine u Sisku 1991., ali ju do sada nitko nije ozbiljnije tretirao, vjerojatno držeći da je to Brodarčeva privatna stvar.

Međutim, Đuro Brodarac drugima voli preborajavati krvna zrnca pa je možda pravo vrijeme da se na glasinu podsjeti.

Gledajući kroz njenu prizmu možda je lakše shvatiti zašto su 1991. u vrijeme Brodarčevog šefovanja policijom u Sisku nestajali nestajali Srbi i zašto se uopće taj tip toliko grozi Srba.

Svojedobno je pokojni Stipe Šuvar iznio podatak kako je Brodarčev ratni policijski pomoćnik Vladimir Milanković dijelom porijeklom Srbin.

Treba li povući paralelu s Vojislavom Šešeljom i Frenkijem Simatovićem?

Milan Levar i Mario Barišić nemaju srpskih korijena. Obitelji su im u 2. drugom svjetskom ratu bile u ustaškoj vojsci. Zato oni nisu imali potrebe dokazivati svoje hrvatstvo čineći, podržavajući ili potičući zločine nad Srbima.

U skupinu s Brodarcem i Milankovićem može se ubrojiti i Tihomira Oreškovića. On nije srpskog, ali jest partizansko-oznaškog porijekla. Otac mu je bio partizanski ratni drug pokojnog Ante Karića. S Antom Karićem je nakon rata radio u OZN-i na progonu neprijateljskih ustaških elemenata.

Kako je sam Tihomir Orešković izjavio u istrazi protiv svojih prijatelja Mirka Rajčića i drugih koncem sedamdesetih, njegova je obitelj u socijalizmu dobro stajala pa su njegovi siromašni prijatelji studenti iz provincije (nakon te istrage osuđeni za hrvatski nacionalizam i poslani na dugogodišnje robije) povremeno se dolazili k njemu prehranjivati.

A upravo je Tihomir Orešković s takvim backgroundom 1991. u Gospiću predvodio skupinu u kojoj je bio i Mirko Norac (poznat po izjavi iz te godine da od generala priznaje samo Maksa Luburića), na zločinu nad Srbima i nepoćudnim Hrvatima namjeravao ustrojiti NDH Liku.

Nakon Brodarčevih aktualnih srbomrzačkih istupa potaknutih izgubljenom županskom foteljom Ivo Sanader je dobio priliku da ga s lakoćom otpuhne iz HDZ-a i prepusti pravosuđu da se pozabavi njegovom ulogom u nestanku sisačkih Srba s početka rata.


Post je objavljen 09.06.2005. u 12:20 sati.