Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

Rainbow Flag

Na ulazu u firmu imamo nekoliko ostakljenih izloga koji su rezervirani za udruge zaposlenika. Tamo se ponekad mogu vidjeti narodne nošnje iz Indije, pregled povijesti Afro-Amerikanaca i slične postave. Udruge zaposlenika su sponzorirane od strane kompanije koja tako potiče suradnju i multikulturalnost.

Danas sam se iznenadio vidjevši u jednom izlogu veliku zastavu duginih boja te kratak pregled povijesti te zastave. Postav je organizirala udruga LGBT zaposlenika (u koju se još nisam učlanio radi closetiranosti. :-( Neke detalji iz povijesti zastave su zaista zanimljivi:

  • Rainbow flag se prvi put pojavila na San Francisco Gay Freedom Day Parade 25.06.1978. godine.
  • Boje simboliziraju: RED = Life; ORANGE = Healing; YELLOW = Sun; GREEN = Nature; ROYAL BLUE = Harmony; VIOLET = Spirit
  • Originalna zastava koju je dizajnirao Gilbert Baker imala je osam boja. Međutim, ružičasta boja (simbolizira Sexuality) komercijalno nije bila dostupna, pa je izbačena kad se zastava počela serijski proizvoditi. Tirkizna boja (simbolizira Art) je izbačena 1979. kad je ulica kuda je prolazila parada bila dekorirana sa po tri boje sa svake strane pa je jedna boja bila viška.
  • Organizacija "Victory Over AIDS" predložila je dodavanje crne boje koja simbolizira žrtve AIDS-a. Vijetnamski veteran Leonard Matlovich umirući od AIDS-a predložio je da se crna boja izbaci kad se pronađe lijek za AIDS, a sve zastave s crnom bojom da se ceremonijalno zapale u Washingtonu.
  • 1994. godine Gilbert Baker je dizajnirao kilometarsku zastavu koja ušla u Guinessovu knjigu rekorda. Zastavu je nosilo tisuće dobrovoljaca na obilježavanju 25. obljetnice protesta u Stonewallu.


Post je objavljen 09.06.2005. u 08:24 sati.