Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

"DNEVNIK CHE GUEVARE" WALTERA SALLESA

PRIČA O KONTINENTIMA



Godine 1947. Jack Kerouac je krenuo na 5000 kilometara dug put od Istočne do Zapadne obale Sjedinjenih Država. Ljeta 1952. Ernesto Guevara de la Serna krenuo je na 125.000 kilometara dug put Južnom Amerikom od Buenos Airesa preko Patagonije, Čilea, Perua do Venezuele. Kerouac je putovao automobilom i stopom, a Ernesto je sa svojim prijateljem Albertom Granadom kontinent proputovao motorom, brodom i splavom, propješačivši dobar dio Čilea i Perua. Kerouacu su klimaksi putovanja bili jazz koncerti, tulumi, pijanke i eksperimentiranje s drogom. Guevari je klimaks putovanja bilo upoznavanja bijede kontinenta, i voluntaristički rad na otoku gubavaca. Sjevernoamerikanac je nakon svojeg putovanja postao pisac; Južnoamerikanac je postao revolucionar... Da ih zamijenimo, jednog pošaljemo u Južnu, a drugog u Sjevernu Ameriku, možda bi Che postao pisac, a Kerouac revolucionar. Jer ovo je priča o kontinentima, a ne o Jacku Kerouacu i Ernestu Che Guevari.

Uz sve kubanske murale i sve majice sa svojim likom zadnje što Che Guevari treba jest ikonografski film: kristoliki portret revolucionara u mladosti. "Dnevnik Che Guevare" ima tu tendenciju sakralizacije komunističke ikone. Che je nepodnošljivo iskren, izvanredno čvrst, socijalno hipersenzibilan... On će doslovno i simbolično preplivati opasnu rijeku koja dijeli zdrave od bolesnih, i staviti se na stranu bolesnih, slabih i nemoćnih. No, Walter Sallesov film nije priča o Che Guevari, već o vremenu i kontinentu u kojem se postaje Che Guevara. Student medicine i njegov prijatelj putovanje su započeli zbog avanture. Na kraju, ono će se pretvoriti u životnu prijelomnicu; u doživljaj razočaranja sa svijetom i identifikaciju s onima koji trpe.

Da je Che (Gael Garcia Bernal) putovao kao Jack Kerouac routeom 66 od New Orleansa do Los Angelesa, doživljaj svijeta ne bi mu odredio čileanski rudar komunist koji sa ženom pješači planinskim visovima u potrazi za poslom. Iznad sakralnog portreta revolucionara, stoji još nešto - slika jednog kontinenta i njegovih ljudi.



Post je objavljen 11.02.2005. u 22:12 sati.