Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umpaumpa

Marketing

Filmovi Efraima Kishona - Uvod

Efraim Kishon je jedan od najpopularnijih pisaca u Hrvatskoj, ali njegova filmska karijera je u ovim krajevima nazalost nepoznata. Napisao je scenario i rezirao je pet filmova u periodu od 1964 do 1978. Dva su bili nominirani za oskar za najbolji strani film (Salah Shabati i Shoter Azulaj iliti Policajac Azulaj), dobili su jedan zlatan globus za najbolju musku ulogu (Haim Topol za naslovnu ulogu u filmu Salah Shabati, jos je poznat kao Tuvija u Guslacu na Krovu pa prema ulozi Columba, onog brkatog grka koji pomaze James Bondu u For Your Eyes Only i kao Doktor Zarkov u filmu Flash Gordon), dva zlatna globusa za najbolji strani film (Salah Shabati i Policajac Azulaj) i jednu nominaciju za zlatni globus za najbolji strani film (Tealat Blaumilch iliti Kanal Blaumilch). Filmovi su snimani amaterski, prema Kishonovom pricanju jedan kamerman koji je radio na Salah Shabatiju je prije radio na snimanju igranog filma kao grip i kada su se sjeli da rasprave kako se snimaju filmovi on je poceo "Moramo paziti da kadar ovako onako" i nitko nije shvatio ni rijec.

Krenuli su intuitivno, u jednoj A4 biljeznici su nacrtali strip filma gdje je svaki panel stripa kadar u filmu. Na premijeri je pola ljudi izaslo u pola filma, kriticari su prijateljski Kishona molili da ne snima vise filmove jer je to bilo strasno. Haim Topol je bio spreman prodati svoje postotke u filmu za sitnis. Gledanost filma je neprevazidjena do danas u Izraelu, prema broju gledalaca ispada da je film vidjelo u kinu preko 60% stanovnika Izraela, u New Yorku se vrtio neprekidno vise od mjesec dana pred punim Little Carnegie Playhouse. Dobio je dva zlatna globusa, nominiran za oskar i prema Kishonovim rijecima, nije mu preostalo nista nego da nastavi snimati.

Kishonov sljedeci film, Ervinka (1967) je prilicno losiji od Salah Shabatija, ali Haim Topol je jako ljepo odigrao heroja iz Kishonovih knjiga, bezobraznog Ervinku i prvi put briljira Shajke Ofir u ulozi policajca Azulaja tako da je vrijedan za pogledati. Film ima dosta mana, ali je svakako zabavan, pogotovo za ljubitelje Kishonovih knjiga. Treci film, Kanal Blaumilch (1969) je bio nominiran za zlatni globus za najbolji strani film, a Bumba Cur je genijalno odigrao ulogu ludjaka Blaumilcha zvanog Kopac, i opet se pojavljuje Shajke Ofir kao policajac. Kanal Blaumilch je i prvi Kishonov film u boji. Cetvrti, Policajac Azulaj (1971) je povratak na staru kvalitetu, scenario pisan specijalno za Shajke Ofira, da zabriljira kroz cijeli film kao naivan i dobrodusan policajac Azulaj. Nominiran za oskar za najbolji strani film i dobio zlatni globus za najbolji strani film. Zadnji film (nadam se za sada, ali Kishon je vec vrlo star, ne vjerjem da ce snimati jos filmova), Shual beLul Tarnegolot iliti Lisac u Kokosinjcu (1978) je jos jedan slabiji film, ali nije los. Opet Shajke Ofir glumi glavnu ulogu, ali ovog puta glumi senilnog socijalistickog politicara Amica Dolnikera, prica je poznata iz knjige Lisac u Kokosinjcu. To je bila zadnja Ofirova uloga, nedugo nakon snimanja je umro.

Vecina filmova su prozeti stosevima iz Kishonovih knjiga, ali ima i dosta novih i svakako ih vrijedi pogledati. Prije par godina su izdani na DVDu i moze se kupiti DVD set od svih pet filmova. DVDovi su Zone Free i dvostrani (NTSC i PAL), sa hebrejskim, engleskim i ruskim titlovima. Ima ga na Amazonu i mnogim drugim online ducanima, a prema tome koliko su njegove knjige popularne u Hrvatskoj, siguran sam da bi se filmovi dobro prodavali.

Namjeravam na blogu napisati review svih pet filmova, ali u medjuvremenu postoje opisi na IMDB.com. Nije zacudjujuce da su filmovi koji su pisani kao filmovi ili kazalisne komedije uspjesniji nego kompilacija skeceva iz knjiga (Ervinka) ili prenosnje knjige na platno (Lisac u Kokosinjcu). Jedini film koji nije zacinjen skecevima iz knjiga je Policajac Azulaj.

Kolicina nagrada i priznanja je nevjerojatna, 40% filmova su nominirani za oskara, 60% filmova su ili nominirani ili dobili zlatne palme, a 20% dobili dvije vazne zlatne palme i nominirani za oskara. Ok, to je malo manipulacija brojevima jer je snimio samo pet filmova, ali dobro zvuci. Svejedno je to vrlo respektabilan postotak dobrih filmova koji bi postidio najvece filmase.

Post je objavljen 04.06.2004. u 11:57 sati.