Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Pravo na vlastiti plamen ludila
Autor Mirjana Jurišić





Naslovnu junakinju još jedne svoje svjetske uspješnice, "Veronika je odlučila umrijeti", brazilski je pisac Paulo Coelho nastanio u Ljubljani devedesetih godina; smjestio ju je u azil za umobolne u kojem provodi pet-šest posljednjih dana života koliko joj je preostalo nakon pokušaja samoubojstva prevelikom dozom tableta. Na psihijatrijskom liječenju Veronika se upoznaje s jednom Srpkinjom udanom za Slovenca, te sa shizofrenim sinom slovenskoga veleposlanika dugoga diplomatskog staža u službi bivše Jugoslavije...
Ti su elementi iz tada prepoznatljive (i) naše aktualnosti Coelhov roman učinili još bližim čitateljstvu s hrvatskih prostora, pa nije neobično da je pisac za gostovanja u Zagrebu u početku 2000. godine, predstavljajući "Veroniku", u Muzej "Mimara" privukao nekoliko tisuća posjetitelja od kojih je većina morala ostati pred vratima. Roman se pokazao iznimno uspješnim i u knjižarama, a novi će ga čitatelji moći od sutra čitati u novoj knjizi Večernjakove biblioteke (u prijevodu Nine Lanović).

Premda, dakle, lociran u malu srednjoeuropsku zemlju koja je tek tih godina stjecala državni identitet, roman "Veronika je odlučila umrijeti", o junakinji koja zbog krize osobnog identiteta diže ruku na sebe, prema riječima samoga autora, mogao se zbivati bilo gdje u svijetu, jer "Veronika je arhetip osobe kojoj je život dosadio". Roman podržava ideju da čovjek uvijek mora nastojati biti svoj, ne stidjeti se što je drukčiji od drugih, ići u susret ostvarenju svoga sna... "Morate živjeti kao normalna osoba", objašnjava Coelho, "ali morate sačuvati i tajni plamen ludila u svom srcu".




Post je objavljen 07.02.2005. u 18:08 sati.