Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

5. Zimski otvoreni go-turnir GK 'Velika Gorica' – 05. 02. 2005.

Igrano u ‘Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica’ - Zagrebačka 90 u Velikoj Gorici. Vrijeme za igru 30 min po igraču uz byo-yomi 15 sek / potez. Komi u egalu je bio 6,5 poena. Sistem odabira parova i izračuna redoslijeda je bio švicarski.
Startalo nas je osmero, ali nedugo nakon starta dolazi Dino. Nažalost i danas se okupilo samo muško društvo. Već su neke partije završile kad dolazi i Filip. Odlučujemo da odmah krenu on i Dino partijom prvoga kola. Time se malo odužilo prvo kolo, ali nije imalo bitnog utjecaja na dužinu turnira. Derby prvoga kola je bio između Andreja i Tomija Baotića. Andrej, dva kyua jači, a partija ravnopravna. Tomi nije uspio iznenaditi. Matej je uvjerljivo pobjedio Marka Ugarčinu.
U drugom kolu pobjednici igraju međusobno. Sve partije su ovaj puta s devet prednosnih kamenova. Matej ponovo ne uspijeva protiv Mladena. Tomi se oporavlja protiv Domagoja, a Marko Ugarčina protiv Filipa. Andrej protiv Antonia i Dino protiv Josipa Kurilovčana ostvaruju i drugi bod na turniru. Nakon ovoga kola vode Andrej, Dino i Mladen. U ovom kolu turnira pridružio se darko Dolenac.
Od tri vodeća međusobno igraju Andrej i Mladen sa šest prednosnih kamenova. Andej po običaju teži kompikacijama,a to je obično 'dvosjekli mač' i potrebna je veća vještina. Mladen koristi taj pristup protivnika smirenom igrom, u kojoj je svaka slabost prigoda za stavarnje prednosti u partiji. Bila je to Andrejeva predaja. Matej, Tomi, Dino i Marko knjiže nove bodove protiv slabijih protivnika. Sada vode sa tri pobjede Dino i Mladen.
Vodeći Dino i Mladen igraju međusobno u četvrtom kolu. Još jedna Mladenova pobjeda. Malo po malo smanjivala se prednost od šest prednosnih kamenova i kada je prednost bijeloga bila vidljiva, Dino je predao partiju. Sada Mladen sam vodi na tablici sa četiri boda. Matej igra s Andrejom. Nastaju stepenice, od kojih niti jedan ne odustaje, popreko ploče. Matej je dobro izračunao i Andreju nije ostalo ništa drugo do predaja partije. Bio je to prvak na prvaka (Andrej je prvak Hrvatske do 18 godina starosti, a Matej prvak Hrvatske do 12 godina starosti). U takovim susretima nije baš uobičajeno da stepenice odluče pobjednika, jer jedan od dvojice je trebao odustati u početku. Pobjedom protiv Marka Ugarčine pratiteljima na bod zaostatka vodećem, pridružio se i Tomi Baotić. Kolo pred kraj sada vodi Mladen uz, na bod zaostatka, pratitelje Tomija, Mateja i Dine. U ovom, prezadnjem kolu turnira, uključili su se Marko Klasnić i Josip Baković. Marko je jedan od najjačih igrača velikogoričkog kluba, ali u poslijednjih godinu dana vrlo se rijetko pojavljuje na našim turnirima. Startao je pobjedom protiv Antonia s devet prednosti.
Igra se poslijednje kolo. Tomi pokušava protiv Mladena s osam perdnosnih kamneova. Uspijeva Mladen zaživljavati, pa tu i tamo malo i porušiti, ali čitava jedna stranica ostaje u vlasti Tomija. Nikako da se ispegla početna prednost crnoga i Tomi pobjeđuje za 19,5 poena. Bravo Tomi!!! Derbi u pratnji između Dina i Mateja dobiva Matej. Igrali su s dva prednosna kamena. Matej je definitivno jedan od jačih igrača Velike Gorice, a njegov naslov prvaka do 12 godina je više puta dokazan rezultatima.

Završna tablica turnira je bila:
1.Mladen Smud 3. dan, 4 boda i sos 16,0
2.Matej Zakanj 10. kyu, 4 boda i sos 14,0
3.Tomislav Baotić 8. kyu, 4 boda i sos 13,0
4.Andrej Knapić 6. kyu, 3 boda i sos 15,0
5.Dino Štrbac 6. kyu, 3 boda i sos 12,5(59,0)
6.Marko Ugarćina 14. kyu, 3 boda i sos 12,5(56,0)
7.Domagoj Kralj 25. kyu, 2 boda i sos 12,0
8.Josip Kurilovčan 25. kyu, 2 boda i sos 8,0
9.Marko Klasnić 5. kyu, 2 boda i sos 3,5
10.Antonio Pavlović 25. kyu, 1 bod i sos 13,5
11.Filip Lukinić 25. kyu, 1 bod i sos 13,0
12.Darko Dolenac 25. kyu, 1 bod i sos 8,0
13.Josip Baković 15. kyu, 1 boda i sos 3,5
Novih kategorija ovaj puta nema.
Pitali me neki 25. kyuevi: 'Mladene, da li ću dobiti novi kyu?'. I tako po nekoliko puta, kao da ću se ja nešto smilovati pa dati. Djeco kyueve ne djelim ja. Oni se trebaju zaraditi. Vaš rezultat i Vaša igra su to po ćemu se kyu dobiva. Kyu vi osvajate. Danas je svaki od Vas ostavrio po jednu pobjedu i to protiv sebi ravnih. To nije dovoljno za napredovanje. Josip i Dpmagoj, Vi imate po dva boda, ali po jedan ste dobili bez borbe zbog neparnoga broja natjecatelja, a to se ne računa za kategoriju (kyu).
Na kraju trojka je s 4 boda. Raspodjela mjesta je tada po sos-bodovima (zbroj bodova njihovih protivnika). Mladen je prvi, Matej drugi, a Tomi treći. Odmah po završetku turnira dat je pogrešan izračun. Računalo se ručno i na brzinu i pogriješilo. Tada je ispalo drugo mjesto Tomiju. Osobno se ispričavam Tomiju na greški, a i Mateju također.
Lijep turnir; zanimljivo druženje uz go; ponešto novih znanja.....
Nastavljamo slijedeće subote s 6. Zimskim turnirom u Velikoj Gorici u Centru s početkom u 10:30. Nakon te subote u nedjelju 13. 02. je isto takav turnir i u Zagrebu na Trgu Bana Josipa Jelačića 15 u Belot klubu 'Velebit'. Tamo počinjemo u 09:00. Dođite u što većem broju. Biti će igre i druženja. U 'Velebitu' je i šank sa sokovima. Škvadro iz Zagrebačkih knjižnica za mlade, ovo je turnir za vas, kyueve posebice, a i one koji pretendiraju na igru na prostor. Znači subota Velika Gorica, a nedjelja Zagreb.

bl. Muradenu


Post je objavljen 07.02.2005. u 08:00 sati.