Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 33.

Evo nas opet u normalnoj situaciji. Ponedjeljak je vrijeme za rješenje vikend-problema na blogu.
Poslijednji problem broj 33. i nije bio neki problem. Već smo ranije imali slične situacije. Tu je, međutim, postavljena sličnost lijevog i desnog zida bijele površine, u kojoj crni nesmije dozvoliti stvaranje jednoga oka. Jedno oko bijeli već ima na D5. Treba mu samo još jedno. Pa, pogledajmo razliku tih zidova. Jedan zid su dva kamena na C2 i C3, a drugi dva na F2 i F3. Bitno je da ovi na C-vertikali imaju tri slobode, a oni na F-vertikali četiri. To znači da je lakše ugrožavati one na C.
Prije svega da eliminaramo igru na prvom redu. Krene li crni na D1 ili E1, bijeli će odrezati priključak prema vanjskom štitu crnoga, koji tako neće onemogućiti bijelome pravljenje drugoga oka. Evo nekoliko inačica takovih razvoja:
prva: crni D1 - bijeli C1 - crni D2 - bijeli D3 - crni F1 - bijeli E1 - crni E2 - bijeli E3 - i slijedi uzimanje na E1 ili G1
druga: crni D1 - bijeli C1 - crni F1 - bijeli D2 - crni E1 - bijeli E2 i dva oka su tu
treća: crni E1 - bijeli F1 - i opet kao i u dvije prethodne inačice.
A sada da vidimo što je s drugim redom? Prvo je za vidjeti ono što ne ide, a to je potez crnoga na E2, što je napad na jaču dvojku bijeloga . Na taj E2 crnoga, bijeli smije igrati na F1. Ako sada crni odreže na E3, ostaju po tri slobode crnoj i bijeloj dvojki na E-vertikali i F-vertkali. Bijeli je međutim na potezu, što crnome ne odgovara, pa bijeli lako pravi oko oboranjem dvojke crnoga na E. Crni, međutim, ne mora odrezati na E3, već ima bolji nastavak, ali ne dovoljno, pa pogledajmo i to. Dakle, crni E2 - bijeli F1 - crni D2 - bijeli D3 - crni C1 - bijeli D1 - crni E1 - bijeli E3 i slijedi uzimanje crnih na D1 ili B1 i time je tu i drugo oko bijelome.
Niti početak s C1 ili F1 nisu uspješni jer bijeli odgovori s D2 odnosno E2 i oko je sigurno.
Treći red pogotovo nije mjesto za prvi potez crnoga u ovome problemu. Lako to možete i sami vidjeti.
Što nam je još ostalo? Jedino 1.D2, a to je i rješenje problema. Taj potez je prijetnja rezanja i zarobljavanja dva bijela na C-vertikali. Bijeli ih prividno može spasiti spajanjem na 2.D3, ali tada crni odigra spoj na 3.C1 i sve je gotovo. E3 ne može biti oko, jer nakon popunjavanja sloboda dvojke na F2 i F3, ili veće skupine, nastale od nje, bijeli ima prividan spas u spajanju s ostalim kamenovima baš na E3 i tako se to popuni i ne bude okom.
Znači, crni stavi na D2 i sve je jasno, a bijeli može prijetnje okom koristiti kao ko-prijetnje.
Onda, jel bilo lako?
Nadam se da na ovim problemima ponetko nešto vidi. Možda nekome sijevne neka lampica. Ljudi, go je izvanredna igra za one koji vole vježbati svoj um. Ja bi čak rekao vježbati gledanje, jer gledanje nije samo u oka. Čemu bi oko bilo da tu niste vi. E, pa tebi se obraćam. Podari oku sebe, a gledati ćete svi zajedno, jer u zadovoljstvu tebe i zadovoljstvo je oka tvoga. Biti ćete sretnija cjelina.
bl. Muradenu


Post je objavljen 07.02.2005. u 06:35 sati.