Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/unholy

Marketing

OSLOVLJAVANANJA

Tko su oni? Tko smo mi? Tko si ti? Tko sam ja? Baš mi je palo na pamet kako se međusobno oslovljavamo. Npr. mene zovu: imenom, prezimenom, nadimcima, sinom, bratom, unukom, rođakom, bratićem, nećakom, ujakom, prijateljem, studentom, filozofom, humanistom, novinarom, kolegom, momkom, dečkom, muškarcem, mladićem, gospodinom, sportašem, plivačem, građaninom, državljaninom, pogrdnim epitetima i tko još zna kako. Da sve sam ja to, ali tko sam ja zapravo? Postoji li univerzalna riječ ili izraz za mene. Zapravo, postoji li za svakog pojedinca? Sada shvaćam koliko je naš rječnik malen, nepotpun, nedovoljan i ograničen.
Ne volim stereotipe. Pogotovo kada me uvrste u jedan od. Ti si kao i ostali.., još jedan od.., poput onih... itd. Stereotipi nisu točno definirani, no ipak se u većini slučajeva odnosi na pogrdnu kategorizaciju određene vrste ljudi. Problem je što se prečesto tamo uvrste i oni koji ne spadaju.
Ja sam ja. Ja sam onaj koji jesam. Ja sam osoba definirana svojim postupcima, prošlošću, znanjem, iskustvom, djelovanjem i samim svojim bitkom. Ja sam 75.5 % vode, 24.5% suhe tvari i energija koja sve to pokreće. Ja sam živi, toplokrvni organizam, svjestan svoga postojanja, svjesno biće.
Ali mislim da je pravo pitanje: "Tko sam ja sam sebi?" Nisam siguran da bi to mogli odgovoriti i stari ljudi sa velikim životnim iskustvom iza sebe. Mislim da potrošimo cijeli životni vijek otkrivajući odgovor na to pitanje a da zapravo i ne znamo da cijelo vrijeme to tražimo.
Opet mi mozak radi prebrzo. Izgleda da sam ponovo predaleko otišao.
Ja sam sebi nepoznat.


Post je objavljen 05.02.2005. u 11:19 sati.