Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biblija

Marketing

Evanđelja

Da vam malo približim temu, jednostavnije ću, i ukratko reći nešto o Evanđeljima, znate da ih ima četiri.

Evanđelje je izbvorno grčka riječ, a znači "blagovijest" ili Radosna vijest. Ono se bavi životom Isusa Krista, kao Sina Božjeg. U tom smislu, postoji samo jedno Evanđelje, ali četiri pisca. Prije nego što su zapisana, ono se desetljećima propovijedalo i zapisivalo u male spise koji su služili obrednim, misionarskim i drugim potrebama pracrkve.

Matej. On je pisac prvog evanđelja i piše o životu prve kršćanske zajednice, on je bio Isusov suvremenik. Matej posvećuje najveću pažnju Isusovim riječima i nauku, a smatra se najpreglednijim i najpotpunijim.

Marko. On je živopisan - neposredan. Bio je Petrov tumač, i zapisivao je sve što je zapamtio, ali ne onim redom kojim je Isus to činio. Marko nije Gospodina ni slušao, ni pratio, nego, kasnije, Petra. Zato Markovo evanđelje ima sve odlike, a i nedostatke pučkog spisa u kojemu pučanin puku pripovijeda Isusova djela. Baš zato nam Marko daje najviše podataka s ljudskim, psihološkim crtama Isusa iz Nazareta.

Luka. On je bio pratilac sv, Pavla. Pavao ga zove "ljubljeni liječnik", a u njegovim izvještajima primjećujemo smisao za veću medicinsku točnost. Piše s lakoćom, otmjeno. On događaje stavlja ne po vremenskom slijedu, nego po nekoj nutarnjoj logici događanja. Isusov život promatra retrospektivno, unatrag, on piše kao vjernik koji zna smisao svega što prethodi. Krista prikazuje kao prijatelja siromaha, solidarnog sa svim socijalno ugroženim i općenito svim grešnicima.

Ivan. Ivan se skrivao iza formule "učenik koga je Isus ljubio". Ovo evanđelje je napisano posljednje, krajem 1. stoljeća. Ivanovo je evanđelje zatvorena cjelina. To je tzv. "duhovno"evanđelje u kojemo Isus govori učiteljski, uzvišeno, osobito u oproštajnom govoru. (gl. 13-16).


Netko, tko se tek treba upoznati s vjerom i s Bogom, najbolje je da počne čitati Ivanovo evanđelje. Tu je najviše Isusovog govora, direktno se obraća ljudima, tako da nema opasnosti da bi netko na "svoj" način mogao protumačiti neke djelove. Isus sam sebe objašnjava i govori onima koji su u ono vrijeme bili neobrazovani, širokom puku.

Post je objavljen 04.02.2005. u 14:36 sati.