Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 31.

I ovdje ćemo krenuti s potezom koji ima više značenja. Uvijek je dobro igrati poteze s alternativama. Tako je pritivniku teže nalaziti dobre puteve daljnjih razvoja. Često neke od mogućnosti odigranih poteza nije lako vidjeti. U problemima ta komponenta neviđenja se ne razmatra, već se prati slijed najboljih mogućnosti za obje strane.
U ovom problemu važno je odmah uočiti da bijeli već ima jedno oko na E5, F5. Borba se vodi za drugo, jer za opstojnost grupe je potrebno imati dva oka ili sigurnu mogućnost da ih se uradi, bez obzira što protivnik igrao.

Oči se rade samo ako ih protivnik slijedećim potezom može spriječiti. Ukoliko radite oči, a protivnik vam ih ne može slijedećim potezom spriječiti, gubite poen na prostoru, a i potez, kojim ste mogli negdje drugdje osvajati nove poene povećanjem ili stvaranjem novih prostora. U go-problemima redovno su situacije u kojima se igra na granici opstojnosti i svaki potez je prijetnja zaživljavanja.
Crni kreće s 1.F2. Prvo vidljiva namjera je spoj s vanjskim štitom slijedećim mogućim G2 potezom. Uspje li crni odigrati taj potez sve bi bilo riješeno. Bijeli to odmah spriječava igrom 2.G2. Crni se sada oslanja na alternativnu mogućnost u kojoj se upotrebljava kombinacija koja ima sličnost s onom iz prošlog problema. Kako izvesti to? Načvršće i najsigurnije, pa i jedino je crnim na 3.C1.
Pokušajte na ovaj potez odgovoriti na sve moguće načine i vidjeti ćete da crni uvijek ima dobitni slijed poteza. Ako bijeli odigra sada na E1, crni igra na E2. Ako odigra umjesto na E1 na D1, crni će na E3. Ako će na E3, crni će na D1. U svim inačicama bijeli nema drugo oko. U slijedu problema pogledajmo još, možda, najzanimljiviji nastavak. Bijeli 4.E2. Na ovo crni upotrebljava ideju iz prošlog problema i odgovara 5.E1.
Ovim se problem smatra završenim. Bijeli ne smije na D1 zbog zarobljavanja na E3. Odigra li, međutim, na F3, crni će sa F1 to obraniti, pa kada bijeli napadne i novonastalu trojku sa G1, crni spaja na D1 i sada se vidi da je E3 bilo samo prividno oko, jer bi bijeli tu mogao biti zarobljen. Sve to se ne igra, jer ne pridonosi spasu bijelih kamenova, a igrom bijeli povečava broj zarobljenika protivniku, mada si i protivnik svojim kamenovima pokriva prostor. U svakom slučaju bijeli ništa ne dobiva, a grupa mu je neopstojna u svim varijantama. Bijeli je pao!
bl. Muradenu


Post je objavljen 04.02.2005. u 09:32 sati.