Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dope

Marketing

Legend lives 4ever


Tamo gdje je srce...
U povodu šezdesetog rođendana Boba Marleyja, 6. veljače, njegovi posmrtni ostaci bit će s Jamajke preneseni u Etiopiju, srce Afrike i obećanu zemlju rastafarijanaca.

U Addis Abebi istog će se dana održati najveći besplatni koncert u povijesti Afrike. Dvadeset i četiri godine nakon smrti Boba Marleyja, odluku o preseljenju njegovih posmrtnih ostataka donijela je njegova udovica Rita Marley, koja je i organizatorica besplatnog koncerta što će se održati u sklopu festivala Africa Unite, posvećenog jedinstvu Afrike.

Želio se preseliti u Etiopiju
"Moja je zamisao ustvari Bobova zamisao. Njegov san bio je živjeti u Etiopiji, a njegova je želja bila da bude pokopan u zemlji koju smatra srcem 'Ujedinjene Afrike'. Mislim da je preseliti Boba u Afriku najviše što mogu učiniti. Važno je da se to dogodi sada jer postoji pravo vrijeme za sve, a ovo je pravo vrijeme za njegov put u Afriku", rekla je Rita Marley.

Konačnim povratkom velikoga glazbenika u Etiopiju zatvorit će se povijesni krug. Naime, Marley je Afriku prvi put posjetio 1978. godine, obišavši tada Keniju i Etiopiju, a još se jednom vratio 1980. godine, kad je nastupio na koncertu za nezavisnost Zimbabvea. Tim je nastupom postao najvažnija figura u borbi za zemlje Trećega svijeta i želja mu je bila preseliti se u Etiopiju. Rita Marley danas živi u Africi, te smatra važnim da i Bob bude u zemlji za čije se ljude zalagao. Uvjerena je da borbu Boba Marleyja treba nastaviti, kao i da on još uvijek može biti glas Afrikanaca, bez obzira na njihovu nacionalnost, jezik ili vjeru.

Bob Marley, sin engleskog časnika i Jamajčanke, zauvijek će napustiti rodne Karibe, ali njegova supruga tvrdi kako ne žali, jer Marleyja Jamajka nije voljela dok nije postao slavan, a njegovo se ime danas koristi kao turistička atrakcija, dok je One love postala reklamni jingle Jamajke.

Africa Unite financijski će potpomoći Bob Marley Foundation, Rita Marley Foundation, Unicef, organizacija Black Counselors Kongersa SAD-a, Organizacija za afričko ujedinjenje te glazbeni producent Chris Blackwell, koji je otkrio Boba Marleyja.


Post je objavljen 03.02.2005. u 14:45 sati.