Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biblija

Marketing

Provjera biblijske istine

Vjera je dar, ona ne znači znati, "Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti kojih ne vidimo" (Heb, 11,1). Evo mišljenja nekih kritičara vjere:
"Vjera brani ranije stečene predrasude i odbija spoznaju znanosti, ako proturječe tim uvjerenjima. Time je vjera na koncu konca smrtni neprijatelj znanosti" - ateist Lobsack.

"Morao sam se odreći znanja da bih dobio prostora za vjeru" - reče Kant.

"Ne vjeruj nikome tko svog Boga ima na nebu" - moto na zidu Nove kole u Norfu kod Neussa.

"Sjedim tu, stvaram ljude na svoju sliku;
rod, da sličan mi bude:
da pati i plače, da uživa i da se veseli...
i tebe da ne štuje - kao ni ja!" - J.W.Geothe

Nasuprot ovim stajalištima, postoje i drugačije:

"Tko samo napola razmišlja, ne vjeruje u Boga, no tko ispravno razmišlja, mora vjerovati u Boga." - Isac Newton.

"Kako sve što je od Boga govori onima koji ga poznaju i otkrivaju, onima koji ga ljube, tako ga skriva svima koji ga ne traže i ne poznaju" - Pascal.

Hvala Bogu, biblijska je istina provjerljiva. Bog ne očekuje slijepu vjeru, već nam daje uvjerljiva mjerila provjere da nam pomogne u spoznavanju istine;

1. Provjera na životu:Isus naučava da se Riječ može provjeriti tako da je primjenimo u svojem životu. "Moj nauk nije moj nego onoga koji me posla. Ako tko hoće vršiti volju njegovu, prepoznat će je li taj nauk od Boga ili ja sam od sebe govorim" (IV 7,16-17).

2. Provjera na vlastitoj slobodi. Isus naučava da primjena pogrešnog sustava podjarmljuje (ideologije i sektaški sustavi zarobljuju čovjeka), dok ostvarivanje njegovih misli oslobađa: "Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznati ćete istinu i istina će vas osloboditi". (Iv 8,31-32).

3. Provjera kroz prihvaćanje: Kao što se okus naranče može upoznati ako je kušamo, biblijska se istina otkriva samo čitanjem i prihvaćanjem. Rasprave i prepirka ne mogu zamijeniti intenzivno proučavanje.

4. Provjera na rezultatima. Tko se stalno upravlja Božjom riječi i poslušan je njezinim napucima, u svome će životu jasno i očito uspjeti. Jedino Sveto pismo pod navedenim uvjetima jamči uspjeh i mudro djelovanje. Tko izvede takav pokus, završni mu je račun uvijek pozitivan.

Upadljivo je da se istina Biblije otkriva samo onome tko postupa u poslušnosti. Tko se Biblijom bavi samo intelektualno i odvojeno od vlastite osobe, ne nalazi k njoj pristupa, čita bez razumijevanja. U vodstvu kroz Biblije njezino razumijevanje vodi nas jedino Duh Sveti, bez njega ona ostaje debela, teška, nerazumljiva i dosadna knjiga.

Slijedeći puta ćemo nešto o vjeri i ostalim religijama, ako se pitate kako znamo da je baš naša ispravna od mnogih drugih...

Post je objavljen 02.02.2005. u 08:06 sati.