Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/centurion

Marketing

Razlika izmedju navijaca i simpatizera

Evo malo edukacije o nekim pojmovima koji su vezani uz navijače:
engleski pojam "hooligan" u kolokvijalnom smislu oznacava tipičnog nasilnika s ulice, ali u navijackom smislu (po sociološkim studijama) znaci isto sto i talijanski "ultra"...naime sociolozi talijani razlikuju pojmove "ultra"(žestoki navijači, gostovanja, bakljade tuče...) i tifo( vjerni navijači, no pasivni sto se tiče gostovanja i nereda), a ista je stvar kod engleza (pojam hooligan se razlikuje od pojma fan ili supporter iako kod njih gostovanja odrađuju i ovi potonji, ali ne upadaju u nevolje)... u ostatku europskih zemalja sociolozi su preuzeli nazive pa tako i kategoriziraju navijače... pokušalo se to i kod nas, ali mediji nemaju sluha i sve nas se olako generalizira i etiketira.

Dakle na našem bi se to moglo ovako opisati:

1. Ultras - navijač koji sudjeluje u svemu, od koreografije, nabave baklji, gostovanjima, tučama i propušta utakmicu samo u "smrtnom slučaju". Njemu je klub u srcu i za klub bi napravio sve pa se i potukao ako netko vrijeđa klub ili grad!


2. Navijač - ide na sve domaće utakmice, netko važnije gostovanje u organiziaciji kluba, ali ga ne zanima navijanje i slično. Na stadionu je zbog ljubavi prema nogometu i klubu. Rijetko kad će se pobuniti protiv nekih stvari loših u klubu, nogometu, pasivno gleda na sve to.
http://centurion.blog.hr/slike/logo.jpg


3. Huligan - ide na utakmice s ciljem da se potuče s protivničkim navijačima, ne zanimaju ga koreografije i slično. Pravi huligani (kakvih je malo u nas) ne tuku obične gledatelje, ne razbijaju aute, tramvaje i slično, te je netočno da ne vole svoj klub i da ih nogomet ne zanima. To posebno treba izdvojiti, jer kod nas ima nekih koji misle da su huligani ak razbiju šajbu na autu koji se ni ne može braniti i slično. Navijači su protiv takvih ispada pojedinaca.

4.Simpatizer - ne dolazi redovito na utakmice, njegova aktivnost ovisi o uspjesima kluba. Kad je klub uspješan onda je najglasniji, ali inače ga nema nigdje, osim na derbijima. Ne ide na gostovanja. Svojim ne znanjem osnovnih navijačkih stvari (pjesme, izvedba koreografija), kvare atmosferu na navijačkoj tribini. Također neki na utakmcie dolaze ko u cirkus (3 šala na sebi, kapa dvorske lude, lice obojano, auto zastavica oko ušiju i slično).

Postoji još par podjela, ali je ova gore najbolja. Nažalost u Kohorti je najviše članova simpatizera, jer ne može se navijačem zvati onaj koji navija samo na domaćim utakmicama (i to na važnijim domaćim utakmicama).

p.s. ovaj tekst je objavljen i u nultom broju kohorta fanzina koji je za probu napravljen u 100 primjeraka!
Nadamo se prvom pravom fanzinu sljedece sezone!

Post je objavljen 03.06.2004. u 00:17 sati.