Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskoplje gori

Dogodilo se na današnji dan: 18. siječanj 1993.



Dugo se na ovom blogu nismo podsjećali na ratne događaje, pa to činimo danas. Prema pisanju Skopaljskog vjesnika (br. 10. ožujak 1993., str 3.) 18. siječanj 1993. godine na području uskopaljske općine bio je izuzetno vatren. Tijekom noći zabilježeni su napadi muslimanskih snaga na crte obrane HVO-a u selima Ponir i Zvizde, a od ranoga jutra žestoki topnički i pješački okršaji proširili su se na područje cijele uskopaljske općine. Zapaljeni su mnogi gospodarski objekti i obiteljske kuće. Sela Bistrica i Uzriče, kao i sam grad, doslovno su gorjeli.
Prema informacijama iz Brigade dra Ante Starčevića zabilježeno je daljnje koncentriranje i premještanje muslimanskih snaga prema Uskoplju iz pravca Konjica, Novog Travnika i Bugojna.
Postrojbe muslimanskih snaga napustile su, kao što se to dešavalao i prilikom ranijih sukoba u Uskoplju, prvu crtu obrane prema srpskim snagama s rajona Skrte – Skrtsko brdo. Napuštene položaje popunili su pripadnici HVO-a.
U selu Ždrimci pripadnici muslimanskih snaga predali su oružje HVO-u, a HVO je ovladao i selom Hrasnica, te jednim od najjačih uporišta muslimanskih snaga – Relejom, gdje su muslimanske snage šest mjeseci prije izbijanja sukoba pripremile i dobro utvrdile svoje položaje.
Istoga dana, 18. siječnja 1993. godine u Slobodnoj Dalmaciji zapovjednik 4. korpusa A BiH Arif Pašalić izjavio je, između ostaloga, sljedeće:
Nije sporno pod čiju će nadležnost doći jedinice u mostarskoj i travničkoj provinciji, ali je odluka HVO-a ishitrena i s vrlo kratkim rokom izvršenja.
Znakovito, zar ne?
- 21:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #
Gospodin Arif Pašalić rođen u selu Janjići kod Zenice je za neprijatelje imao pripadnike SDA općine Mostar zbog odbijanja da se stavi pod komandu snaga HVO u tom području. I kao takav trpio je mnoge pritiske od strane glavnog odbora SDA i vojnog vrha koji je dirigiran od strane čelnika SDA. O ovome svjedoće pokušaji atentata na njega kao i nerazjašnjena pogibija u saobraćajnoj nesreći. SDA=HDZ=SDS=Nesreća na ovome kriznom području (Šarka 26.01.2005. 23:04)

Ne znam jeste li imali prilike pročitati tekst odn. feljton stanovitog Šefke Hodžića koji ovih dana izlazi u jednom sarajevskom listu pod naslovom "Operacija jesen 94". Hodžić, pišući o pripremama 4. korpusa Armije BiH za vojnu operaciju na području Mostara, iznosi i javnosti dosad manje poznate detalje o suradnji Armije BiH i Vojske Republike Srpske. Kao pregovarači spominju se ugledni časnici Armije BiH Arif Pašalić, Ramiz Dreković, a među pregovaračima našli su se i poznati bošnjački političari Fatima Leho i gradonačelnik Istočnog Mostara Safet Oručević. Sa srpske strane u pregovorima su, uz ostale, sudjelovali zapovjednik Nevesinjske brigade Novica Gušić, ali i jedan od najtraženijih osumnjičenika za ratne zločine, general Ratko Mladić. U ljeto ratne 1993. godine pregovarački timovi Armije BiH i Vojske Republike Srpske, piše sarajevski list, dogovarali su i u djelo proveli suradnju, kojoj je cilj bio "iz Mostara istjerati ustaše". Tako su dogovoreni ne samo prodaja granata po vrlo povoljnim cijenama, već i iznajmljivanje artiljerije i njezine posade za potrebe gađanja položaja HVO-a u zapadnom Mostaru. Sve je funkcioniralo odlično, a kao znak dobre volje pripadnici Vojske Republike Srpske povremeno bi na položaje HVO-a ispaljivali i više od dogovorenog broja granata, s komičnim obrazloženjem "kuća časti". Tako je to, dakle, bilo u Mostaru. Dvije Vojske na drugim područjima zaraćenih strana urotile su se protiv treće i to je, čini se, prihvaćeno kao sasvim normalna pojava. Na drugom, pak, području, gdje je HVO radi gole obrane od daleko brojnije Armije BiH bio prisiljen surađivati s Vojskom Republike Srpske, u Kiseljaku ta je suradnja okarakterizirana kao zločinačka urota. Toliko, dakle, o Pašaliću. (Mato 27.01.2005. 07:59)

Toliko su se vojnici HVO-a nasikirali radi tih urota protiv njih da su morali srusiti stari most (jedan od najvecih zlocina svih vremena). (Ispravljac 27.01.2005. 14:06)

U selu Ždrimci pripadnici muslimanskih snaga predali su oružje HVO-u, a HVO je ovladao i selom Hrasnica, te jednim od najjačih uporišta muslimanskih snaga – Relejom, gdje su muslimanske snage šest mjeseci prije izbijanja sukoba pripremile i dobro utvrdile svoje položaje. U tom selu je Bosnjaka bilo par pa i odbrana nije bila moguca..dok Hrasnicu ustase nikad nisu zauzele..ovaj momak duboko sanja ili cita stvarno pogresnu Hvo literaturu Dobro je da nije napisao kako je Hvo uzeo Bojsku i Gornji Vakuf..ne racunajuci predgrade koji zovu ''Uskoplje'' (xxl 27.01.2005. 14:22)


Post je objavljen 18.01.2005. u 09:24 sati.