Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

13. turnir go-sekcije osnovne škole 'Nikole Hribara' – V. Gorica – 18. 01. 2005.

Igrane su dvije inačice igre. Interne kategorije su igrale atari-go na 9x9 prema kategoriji, a kyuevi i Pervan međusobno go na 13x13. Sve to u jednom turniru. Izbor parova po kolima je bio po švicarskom sistemu. Atari-go su igrane po dvije, a go po jedna partija među protivnicima. Pobjeda u gou je vrijednovana s dva boda, a svaka u atari-gou po jedan.
Odredila se grupa Hribarovaca, koja kroči novim znanjima i vještinama ove igre. Bilo ih je u startu, početkom školske godine, i preko dvadeset u radu ove sekcije, ali po malo neki odustadoše. Razlozi opredjeljenje za neku igru su razni. Često je to uz društvo, pa da se igra što i drugi. Neki dođu da bi se u nekoj igri dokazivali, drugima i sebi. Ima onih koji dolaze, jer im je aktivnost zanimljiva. Neki dolaze zbog pobjeda. Neispunjenje razloga ili nezadovoljstva postignutim u tom smislu često dovodi do odluke o prestanku bavljenja tom aktivnošću. No, nije to jedino. Da bi se ostvarivalo željeno, potrebno je ponešto i raditi, učiti. U gou je to posebice značajno. Dobri rezultati ne dolaze sami od sebe, osim možda u početku, kada skoro nitko još nema vještine, pa je slučajnost i sreča značajniji razlog uspjeha. Različiti smo. U gou se lijepo vide karakterne osnove, koje će često dijete pratiti u životu. Zbog želje za igrom, pogotovo, ako se ona djetetu sviđa, moguće je postepeno mijenjati njegov odnos prema radu i učenju. Igra go je na glasu, u zajednicama u kojima se igra njeguje, kao igra koja mijenja čovjeka. Velika vrijednost goa je u velikoj usporedljivosti osnovnih njenih vrijednosti s onima u stvarnom životu. Osmorica odlučnih Hribarovaca kreće i na 13 turnir ove generacije. Nakon prvoga kola nas je napustio Denis, ali je postignut dogovor o njegovom dolaženju ubuduće. Njegov problem je što živi nešto dalje, van Gorice.

Konačni redoslijed današnjeg natjecanja je bio:
1. Stjepan Švigir 25. kyu 10 bodova i sos 26
2. Domagoj Kralj 25. kyu 6 bodova i sos 27
3. Petar Mandarić 2. interna kategorija 6 bodova i sos 22
4. Petar Jelušić 24. kyu 5 bodova i sos 29
5. Ivan-Bruno Kovač 3. interna kategorija 5 bodova i sos 23
6. Patrik Pervan 4. interna kategorija 4 boda i sos 22
7. Maksimilijan Pokupec 3. interna kategorija 3 boda i sos 22
8. Denis Mešić 3. interna kategorija 0 bodova i sos 10
Nove kategorije: 3. interna kategorija: Petar Mandarić
Stjepan je danas pomeo sve svoje protivnike i sa 100% uspjehom uvjerljivo bio pobjednik. Izgleda, proradio je. Zna se desiti da poneki igrač nešto shvati u igri. To je kao kada aktivirate prekidač i nastupi svijetlo. Izgleda da je progledao. Samo naprijed Stjepane! Vrijedi i za ostale, ali znajmo, treba razmišljati, truditi se, učiti, jer go nije samo slaganje kamenčića na ploču.
Domagoj pomalo uspijeva ovladati sobom. Često sam ga upozoravao da da prednost igri, a rezultat će doći. Želja za pobjedom je velika i često ometa dobru igru. Sada treba dobro vladati slikom na cijeloj ploči, jer prostor je na njenoj cjelini. Za to treba smirenosti i procjenjivanja.
Petar Mandarić ponovo napreduje. Sada prelazi u 3. internu.
U subotu ćemo vjerojatno imati još poneki novi kyu iz Hribe. Svoj dolazak u igru za kyu je najavio Partik. A mi svi, uz možda još ponekoga novoga, kojega ćemo uvijek rado prihvatiti, smo ovdje na go-sekciji, opet, slijedeći utorak, nakon ostatka zimskih praznika, od 18:20.
bl. Muradenu


Post je objavljen 01.02.2005. u 08:24 sati.