Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Tko MORA podnjeti godišnju poreznu prijavu, tko ne mora, kome bi bilo dobro da podnese...

Zakon «vrlo jasno» propisuje tko NE mora podnjeti godišnju poreznu prijavu, famozni članak 31., ako se nađete na sljedećem popisu znači da NE MORATE podnjeti godišnju poreznu prijavu, a plaćeni predujmovi poreza po odbitku smatraju se konačno utvrđenim porezom na pojedinačno ili ukupno ostvaren dohodak po tim osnovama:

Ostvarili ste dohodak od:
1. nesamostalnog rada istodobno samo kod jednog poslodavca – drugim rječima zaposleni ste u jednoj firmi i to je to. Nema veze ako ste promjenili firmu važno je da niste ISTOVREMENO zaposleni u dvije firme (to JE moguće:)) i/ili

2. druge samostalne djelatnosti čl. 15, stavak 4. točka 1 (djelatnosti članova predstavničkih i izvršnih tijela državne vlasti, ...) i/ili

3. druge samostalne djelatnosti čl.15, stavak 4. točke 2 i 3 (djelatnosti članova skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava, stečajni upravitelji, povremene autorske djelatnosti znanstvenika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, agenata, akvizitera, športskih sudaca i delegata te druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu djelatnost ili nesamostalan rad ....) i/ili

4. kapitala čl. 26 (dividende, kamate, opcijske kupnje dionica) i/ili

5. samostalne djelatnosti iz članka 32. koji se onda poziva na članak 15. stavak 1 i 2 – samostalne djelatnosti izjednačene s obrtom koje paušalno plaćaju porez. Kaj je to??? To je npr. javni bilježnik, veterinar, arhitekt, sportaš, književnik, prevoditelj i sl. AKO SE PRIJAVIO u poreznu upravu da želi obavljati samostalno tu djelatnost. Naime neka od tih zanimanja možete raditi tako da otvorite obrt ili d.o.o., a možete i kao samostalno zanimanje. Naravno neke od tih stvari uvijek možete odraditi i putem klasičnog ugovora o djelu i ne morate zbog toga prijaviti samostalnu djelatnost te svaki mjesec plaćati porez i eventualne doprinose.

6. nesamostalan rad iz članka 33. stavak 5 – radite samo 80 sati mjesečno (10 dana) i primitak nije veći od 1500 kn mjesečno. i/ili

7. dohodak od imovine, osim dohotka iz članka 23. stavak 4. – ovo ne kužim jer u tom stavku niš pametnog ne piše. Inače dohodak od imovine je kada npr. iznajmljujete svoj stan. U tom slučaju mjesečno plaćate porez i ne možete podnjeti godišnju poreznu prijavu . Isto tako ako prodate stan po većoj cjeni nego što ste ga kupili porezna uprava će vam odmah razrezati porez koji morate odmah platiti pod uvjetom da je prošlo manje od tri godine od datuma kupnje ili da vi ili uzdržavani član iz uže obitelji niste stanovali u njemu.

Moguće je da ipak morate podnjeti prijavu ako isplatitelj dohotka (poslodavac) nije platio porez na propisani način.?!?! Da. Vi ste porezni obveznik i na kraju sve završava na vama. Kako ćete to saznati? Najvjerojatnije na najgori mogući način, ali nadajmo se da su vam svi uredno sve plaćali.

Ključno je ono pod 1. i boldano pod broj 3. Znači redovno ste zaposleni i još tu i tamo odradite nešto honorarno (bez obzira jeli autorski honorar ili «obični» putem ugovora o djelu). U principu bi vam se trebalo isplatiti podnjeti prijavu, ali to ovisi o vašoj plaći.

Sada dolazimo do Pravilnika o porezu na dohodak koji dodatno komplicira (pojašnjava?) stvari. Do 12 mjeseca 2003. u članku 52. pravilnika pisalo je da se može podnjeti godišnja porezna prijava kako bi ostvarili određene olakšice (životno, stambeno i sl...) i onda su mudro ubacili rečenicu da je porezni obveznik dužan unijeti SVE OBLIKE u poreznom razdoblju ostvarenog dohotka prema stavku 1. tog članka. Drugim rječima ispada da AKO ste htjeli iskoristiti olakšice morali ste prijaviti sve dohotke koje ste imali i to je valjda to «objašnjenje» onoga što muči ejka i gosta u komentarima:) Ja moram priznati da prošle godine nisam prijavio dohotke od honorara već sam samo prijavio olakšice i sve je bilo ok. Govorim dakle o prijavi za 2003. godinu.
Od 12. mjeseca 2003. (nn 198/2003) pravilnik se mijenja i u njemu se jasno navodi da možemo prijaviti SAMO primitke od nesamostalnog rada (plaće) kako bi ostvarili porezne olakšice, a možemo i ove dodatne s time da od dodatnih moramo prijaviti ili sve ili ništa. Znači ako prijavimo recimo neki honorar MORAMO prijaviti i dohodak od dividende i sve ostale honorare i obrnuto. Tu trebamo biti pažljivi da se ne zeznemo jer kada predamo prijavu više nema povlačenja iste i odustajanja. Dobro izračunajte kako ćete i što ćete, a ako sami ne znate uvijek je tu lopticaskočica. Porez na dividende je vrlo mali i ne bi bilo zgodno zeznuti se;)

Ako ste nezaposleni, a radili ste neke honorarne poslove tijekom godine – tražite povrat poreza. Imate pravo na 18.000 kn osobnog odbitka.

Ako ste tek počeli raditi prošle godine i dobili ste barem jednu isplatu plaće u prošloj godini ili ste nedaj Bože dobili otkaz i niste radili cijelu godinu – obavezno predajte poreznu prijavu jer vam se smješi potencijalno veliki povrat poreza.

Ako ste nezaposleni, a dobili ste SAMO prihod od dividende mislim da bi vam se isplatilo podnjeti prijavu jer imate pravo na 18.000 kn osobnog odbitka. Samo pazite koliko ste dividende dobili da ne biste na kraju i uz osobni odbitak još platili poreza;)

Tko onda MORA podnjeti prijavu
Onaj tko je radio istovremeno kod dva poslodavca ili onaj tko je ostvario dohodak DIREKTNO iz inozemstva ili onaj tko je osim redovnog posla ostvario neki dohodak za koji je propisana obveza podnošenja godišnje porezne prijave (koji bi to bio dohodak? Nemam pojima)

Post je objavljen 26.01.2005. u 22:08 sati.