Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/riandworld

Marketing

Zima, zima, bijele zube ima...

Napokon je došla. Kada su već svi pomislili da nam je proljeće pred vratima, malo u zakašnjenju, stigla je i Zima. Orkanska bura, koja od sinoć ne jenjava, spustila je temperaturu na nulu, no percepcija hladnoće je još jača, što je tipično za buru, naročito ovakvu, skoro pa crnu, uz oblačno nebo bez sunca.
Snijeg je okovao prigrad. Grad je poluprazan, što zbog hladnoće, što zbog zimskih praznika i sezone skijanja. Mnoštvo naših sugrađana se uputilo na skijališta širom Slovenije, Austrije i Italije, većinom na kredit, kao što piše u jednim dnevnim novinama.
Ja ne skijam više od studentskih dana, kada sam tresnula, i to, pih, na Radeševu...ozljedila menisk i prednji križni ligament. Zbog toga sam nosila gips oko 3 mjeseca, pukom srećom izbjegla operaciju (nisam artroskopiju, hehehe), polazila fizikalnu terapiju daljnjih 6 mjeseci.... volim otići na snijeg, prošetati, no na skije više ne stajem.

Jučer je, kažu, bio najdepresivniji dan u godini. Što ni ne čudi...stavimo na hrpu hladnoću, ružno vrijeme, Pun Mjesec, siječanjsku besparicu...i eto ti pravi winter-blues. Dani koji traju kratko, hladnoća koja nas prikiva uz peći, samo pojačavaju osjećaj izoliranosti.
Po ovakvom vremenu doista nemam volje za šetnju, pa čak ni onu meni omiljenu – od izloga do izloga. Na poslu je isto tako malo zatišje..osim naručenih, nema puno «hitnoća».

No, ni ova hladnoća ne spriječava naciju da užarenih glava i dalje raspravlja o prijelazu Nike Kranjčara iz Dinama u Hajduk. Između ostalog o njemu se piše i na nekim blogovima, poput Beštijičinog. Kada nema previše kruha, dajmo igara...to sam već u više navrata spominjala. Raspiruju se strasti, BBB-ovci mrze Torcidaše, ovi im se rugaju...pale se svijeće ispod prozora, tuku se policajci...a sve zbog čovjeka koji radi posao za novac i koji jednim ugovorom zaradi više nego što je prosječna cijeloživotna zarada nekog od palitelja svijeća. Mali Kranjčar, po meni, nije učinio ništa lošeg...procjenio je koji mu se posao više isplati i tamo je otišao. I točka....od ljubavi prema klubu i odanosti navijača nitko ne živi i ne plaća režije, pa ni on.

Danas sam tako završila posao u normalno vrijeme i otišla sam ravno kući.
U stanu mi je fino, toplo. Mačak se, doduše, poprilično začudio što sam već stigla kući, no svježu klopu nije odbio, iako je imao još punu zdjelicu sa kroketima.
Stavila sam u aromaterapijsku lampu eterično ulje cimeta, melise i grejpfruta, i krenula polako pripremati si ručak.
Danas sam se odlučila za nešto lagano, ljetno...
Uzela sam po jednu crvenu i zelenu debelu mesnatu papriku, dva pomidora i veće pakiranje mozzarele (ili dvije standardne «loptice»).
Paprike sam narezala na veće komade, 4-5 iz svake, malo ih popekla na suhoj teflonskoj tavi, tek toliko da zamirišu. Pomidore sam narezala na kolute prst debele, mozarellu isto tako.
Uzela sam manju vatrostalnu (pirex) zdjelu, namazala je maslinovim uljem i u nju okomito složila papriku, mozarellu, pomidor, i tako do kraja. Stavila sam peći u mikrovalnu 10 minuta na mix grilla i mikrovalova jačine 2, što bi odgovaralo cca 20-ak minuta u klasičnoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija. U međuvremenu sam promiješala oko pola decilitra maslinova ulja sa otprilike istom količinom jabučnog octa, u smjesu sam dodala oko decilitar vode, žlicu aceta balsamica, soli, papra, origana, bosiljka, sušenog peršina i jedan sitno nasjeckani režanj češnjaka i to zakuhala.
Kada je povrće bilo gotovo, prelila sam vrućim preljevom i pustila stajati desetak minuta, da se međusobno prožme.
Uz to sam popila čašu Kozlovićevog Chardonnaya...

Noć polako pada, učinilo mi se da se bura polako smiruje, no to je bilo samo za trenutak, da bi se opet vratila i puhala još jače...kažu da će sutra biti hladnije i da se ne isključuje snijeg...



- 16:37 - Komentari (25) - Isprintaj - #
• Ja bi kod tebe umro od gladi...:)) (nezaboravak 25.01.2005. 17:32)
• lijep dan :) i meni je danas dan bio tako fino lagan i pun sitnih lijepih vijesti. :) inače LOL na komentar nezaboravka. :D (Annie 25.01.2005. 17:59)
• @Nezaboravak, mesožderu obični! A gdje je uživanje u slow foodu, u harmoniji i međusobnom nadopunjavanju začina, kiselog, slanog i ljutog..??? U oplahivanju nepca finim vinom? No, ne bi umro od gladi...za takve kao ti imam uvijek u frižideru pancete i luka, hehehehehe :)))) (Riječanka 25.01.2005. 18:13)
• uh, mama ovamo pao snijeg, a potpom i kisha, tako da je sad, hladno, mokro i klizavo :( najgora moguca kombinacija :( (Mikelly 25.01.2005. 18:54)
• Divim se tome kako doživljavaš hranu. Znaš MI još i danas idemo jednom tjedno van(restoran) na ručak i mislim da to daje posebnu magiju našoj ljubavi. Poljubac draga, nadam se da ćemo se u četvrtak ili petak vidjeti! (Petra 25.01.2005. 20:36)
• Bome je ledeno vani. Btw.,meni je danas najdepresivniji dan u godini. A i nisam puno fulala. (a 25.01.2005. 20:51)
• Mrzim snijeg!!!!! (J-zee 25.01.2005. 21:43)
• Moram reci da kuhas vrlo slicno meni i to radis jako dobro. Imas odlicne ideje koje uglavnom spremam na sigurno (u folder). Pusa :)) (Bugenvilija 25.01.2005. 21:47)
• moram priznati da bas i nisam neki "snijezni" tip .... Volim buru, ali snijeg nikako .... (tv-kriticar 25.01.2005. 21:49)
• Joooj, bura, koliko god da se hladnoća uvlači u kosti, volim je osjetiti. A ja ovdje bez bure, u gradu okovanom ledom... Ah, vjerojatno kao i svi Dalmatinci ovih dana pitam se što radim u Zagrebu... Mrzim poledicu, zametene ceste, bljuzgu i ostale snježne "radosti"! A ovo za Niku - eh da bar žene vladaju svijetom, sve bismo mi to u red dovele. Vidiš kako smo se ti i ja odmah složile oko teme. ;) (beštijica 25.01.2005. 22:05)
• @Beštijica - je,imaš pravo, žene bi super vladale svijetom, hehehe...ali nemoj smetnuti s uma da smo ti i ja ipak malo luđe od prosjeka,hehehehe :))))))) (Riječanka 25.01.2005. 22:09)
• Znas sta, tebi je to mozda ona stara, ustaljena svakodnevnica tijekom koje mozes samo spalit na zivce ili dobro odspavat...Ali meni tvoj opis budi sve zive uspomene i cula, vraca me doma i podsjeca na smijeh moje brace...Aime meni, evo pa opet se topim!:)hehehehe...uzivaj! (carolina_1305 25.01.2005. 22:21)
• Meni je snijeg u morskom gradu jako romantican. :-) Inace, obozavam skijanje i ovo mi je druga godina apstinencije. Mislim da cemo druge godine barem na zimovanje. (kulerica 25.01.2005. 22:29)
• zimu ne jebem. ali cimet... :D (dopsy 26.01.2005. 01:08)
• raznolikost Hrvatskog puka je velika kako u temperamentu, tako i u hrani i pripremi iste.Moja se baba(Osijek) cudila kad je vidjela da Primorci jedu Broskvu, koju oni sade kao hranu za zivotinje jer je kuhanju svinjama izmedju ostalog. No to ne znaci da ista nije dobra. Isto tako dorucak u Lici zapocinje za bijelom Lickom pancetom i zalijeva se sa rakijicom( vazi za oba spola), a od Rijeke do Like tek nesto vise od pola sata. Mozzarela i povrce da, ali samo u stanu sa centralnim.Ako lozis drva, i zivis u Delnicama, ha-ha nebu islo... (+6hrs 26.01.2005. 07:05)
• Baš me zanima kad stigneš kupovati sve te sastojke koje svakodnevno spominješ? Ja radim 50ak metara od tržnice, pa ne mogu poslije posla ništa kupiti jer se već zatvori...e, i još jedna stvar..ako svaki dan popiješ čašu nekog vina,onda doma imaš boce i boce otvorenog vina?! Šta s tim,gdje s tim? (alex 26.01.2005. 08:01)
• Ma jedem ja i neke nabrojene vrste povrća, ali potpuno bezmesni obrok za mene je traćenje vremena, ionako odmah nakon njega moram u frižider...:)) (nezaboravak 26.01.2005. 08:11)
• brr e stvarno je ladno šta je je ! :) (tija 26.01.2005. 08:24)
• Obožavam kad pada snijeg kod nas u Zagorju. To je ko u bajci. Istina, kad prestane pojavi se bljuzga itd, ali nema veze. Kad pada smireno bez vjetra loviš pahulje ustima, kad brije sjeverac užiivaš u hladnoći koja ti se uvlači pod topli kaput. Ko u bajci. Inače moram komentirati Alexa. Za moj pojam čaša vina je figurativna izreka. Vino je pakirano u butelje zato jer je to najbolja mjera za popiti poslije ručka ili večere i onda zadrijemati. Gušti. (Rabljeni političar 26.01.2005. 11:29)
• Uh, rado bih koristila tvoju kuhinju...Priznajem, i ja sam od onih koji su prepisali neke tvoje recepte, ali nikako da krenem. Razlog - nemam mnoge od začina i zato molim savjet - što bih sve trebala kupiti! (Esperanza 26.01.2005. 12:53)
• ajme vidis vi doli gustate u snigu i zimi a ja ovde ne mogu maloga slikat na snigu kad ga nema. nego. ona spiza. jel to samo predjelo ili.? nekako mi fali riba, gradele, kumpir i slicno :-) (more~snova 26.01.2005. 15:03)
• Evo jednog pojašnjenja za moje vrlo pedantne čitatelje : povrće i voće nabavljam u posljednje vrijeme u Plodinama, rijetko stignem na placu, i to većinom idem subotom kada ne radim ili pak kada sam na godišnjem ili na slobodnim danima. Bila sam u ponedjeljak i nabavila friške paprike, pomidore (OK, to je iz staklenika, no ni na placi u ovo doba se ne nađe domaća verdura), karfiolicu, salatu putaricu, matovilac...imam veliki Whirlpoolov hladnjak sa posebnim komorama za voće i povrće, u kojima se regulira vlažnost i doista mi dugo traje i održava svježinu. Što se vina tiče...ponkead uz jelo popijem čašu, nekada dvije, nekada pola čaše..kako kada...imam obično uvjek jedno 2-3 bice vina otvorene u hladnjaku, i obično ne bacam vino...ne otvaram baš svaki dan bocu, a i dođu prijatelji ili susjedi na čašu vina. Što se začina tiče, imam ih cijelu policu, a i na balkonu imam masu začinskog bilja, kojeg sveke jeseni uberem i spremim u staklenke. Osnova svega su osim papra (raznih) : ružmarin, majčina dušica (majaron), bosiljak, origano, peršin sušeni, papričice...A što se količine i broja portada tiče, ima jedno pravilo : ja doma, kada kuham obično je to jedno jelo...da li je predjelo ili glavno, nije bitno (iz čiste lijenosti)...kada vani jedem volim da ima barem 5-6 portada, po malo od svega. (Riječanka 26.01.2005. 16:23)
• ...jucer se nije moglo zivjeti od bure...danas je vec bolje :)....pitanje je vremena kad ce i ovdje snijeg.... (van bitch 26.01.2005. 16:27)
• Trebala si noćas u 2-3 ujutro prošetati pa bi vidjela kako se smirila (Robacho 26.01.2005. 20:54)
• vec sam rekla da mrzim snijeg, a na skijanju nikad nisma bila , niti zelim ici :)))..a ovi recepti me ubijaju... nesmem citati kraj posta (vjeverica 26.01.2005. 22:01)



Post je objavljen 25.01.2005. u 19:25 sati.