Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/riandworld

Marketing

Blog se vratio...

Eto, nakon pauze od nekoliko dana, www.blog.hr. je proradio...

Moram priznati, ovih nekoliko dana blogovske apstinencije mi je pomalo i dobro došlo. Nisam se više družila sa prijateljima ni obogatila svoj društveni ili privatni život. Ništa drastičnog se nije desilo, jedino sam malo više spavala, spremila si stan, i malo su me manje leđa boljela od sjedenja pred kompjuterom. Doduše, nisam baš totalno rekla «ne» kompjuteru i Internetu...bilo me i na forumu, a i novine sam svaki dan čitala.

U realnom svijetu, ovaj cyber potres nije izazvao nikakva pomicanja zraka, vode ni ostalih elemenata. Dobri su i dalje bili takvi, zločesti se nisu popravili.
Bilo je pljački, nesreća, dešavale su se više-manje iste lijepe ili nelijepe stvari za koje sam pomislila...vidiš, o ovome bih mogla napisati par riječi.
Jedna od onih koje su me se jače dojmile, bila je ispovijest mlade profesorice engleskog jezika u jednoj osnovnoj školi blizu Zagreba, kojoj su klinci prijetili smrću zbog jedinica, uništili joj auto i na razne načine je maltretirali. Žena nije mogla zatvoriti oba ili jedno oko, prekipjelo joj je nepoduzimanje ničega od strane ravnatelja i linija manjeg otpora kolega, pa je sve dala u javnost i pojasnila primjerom da djeca nisu uvijek žrtva zlostavljanja već nekada i zlostavljači. Reakcija ministra Primorca je bila očekivana – pokreće se istraga protiv mlade profesorice, zbog iznošenja «prljavog rublja» u javnost. Nikakve osude maloljetnih delinkvenata, budućih kriminalaca, a ni ukora nepoduzetnom ravnatelju nije bilo, ni blizu. To je još jedan u nizu dokaza koliko su bitne strukture u našoj zemlji, poput zdravstva, školstva, socijalnih službi na niskim granama..kako možemo očekivati da nas se cijeni, da se naš trud poštuje, kada nas prvi popljuju naši vlastiti ministri, svodeći nas na konobare, a korisnike naših usluga na goste koji su uvijek u pravu. Osim toga, u ovom sistemu vrijednosti, gdje je onaj tko ima više car i vladar...tu nikada nismo ni nećemo biti važni.

Počele su maškare u cijelom riječkom području. Prije 2 tjedna maškaranu sezonu je otvorio Istočni dio prigrada, prema tradiciji,a sada je namaškarao se i Zapad. Ove je godine karneval izrazito kratak, posljednja velika, Riječka maškarana povorka u sklopu 22. Riječkog karnevala je u nedjelju, 06.veljače.
Obzirom na to, red je da vam napišem i neki «maškarani» recept. Jučer sam radila fritule, tradicionalni primorski slatkiš, koji se u bezbroj varijanti i inačica radi od Istre, preko Otoka te u cijeloj Dalmaciji. Za one koji ne znaju, to je vrst uštipaka, dakle dizano tijesto prženo u ulju.
Ja osobno znam više recepata za fritule i kroštule (o njima drugi puta), no ovog preferiram jer se u njemu ne koristi nikakav umjetni «podizač» tipa praška za pecivo, pa čak ni prirodni kvasac. Ja koristim CO2 iz pjenušca!
Dakle, za jednu osrednju zdjelu fritula, stavim 2 cijela jaja, koja dobro istučem sa 3 velike žlice šećera. U to dodam malo soli, dvije srednje jabuke, oljuštene i naribane, jedan jogurt i oko 3-4 dcl nekog od jeftinijih, slatkastih pjenušaca, veliku šaku grožđica i nakon toga brašna toliko da smjesa postane homogena i odljepljuje se sa kuhače. Nakon toga žlicom formiram buduće fritulice i spuštam ih u vrelo ulje.
Ulje mora biti jako vrelo kada se fritule u njega spuštaju (kasnije se toplina malo smanji), ulja mora biti dovoljno, jer se inače fritulice ne napuhnu i zalijepe se za dno padele...
Moje fritulice nikada nisu estetski besprijekorne, no vrlo su fine i sočne...
Na kraju,kada postanu zlatnožute (i nakon što sam ih nekoliko puta okrenula), izvadim ih na papirnati ručnik da se ohlade, te u zdjeli posujem šećerom u prahu.




- 23:53 - Komentari (24) - Isprintaj - #
• Juhu, sestro po metli! ;) Ti si barem uspjela spasiti sve svoje tekstove, za razliku od mene. :( (beštijica 24.01.2005. 10:45)
• Je, jer ja pišem u wordu pa prebacim u blog editor...a komentare sam jutros back-upirala sa "zaleđene stranice"...ispalo je kobasičasto, ali je barem sve tu :)))) (Riječanka 24.01.2005. 11:03)
• Drago mi je što se polako okupljamo. Pozdrav (Quod 24.01.2005. 11:09)
• Sad kad vidim što još moram napraviti , a neda mi se, pitam se ne bi li bilo bolje da su si uzeli još par dana i sredili to kako treba za duži vremenski period da ne bi opet bilo nestajanja komentara, postova... (Robacho 24.01.2005. 11:22)
• I mene je zgrozilo to s učiteljicom, ajme, gdje ide ovaj svijet.. šta će bit s tom djecom.. :(( (Annie 24.01.2005. 12:06)
• Napoookoon!Jedva sam čekala da blogovi prorade jer mi je jaaako falilo čitanje mojih omiljenih... Znala sam da ćeš se dotaknuti Primorca. Ne znam jesi li ga gledala u emisiji "Život uživo" u koju se javio "iziritiran" navodima liječnika kojeg je on navodno nagovarao da govori kontra Radmana... Ili kod Petra Vlahova. To nije bilo slušljivo!U fritule možeš staviti i zeru naribane limunove korice (tako je to radila moja baka u Dalmaciji). Oprosti što sam se toliko raspisala! Pusa (Dani 24.01.2005. 12:43)
• hej , drago mi je da se opet citamo :) (vjeverica 24.01.2005. 13:09)
• mora se priznati da je ipak falio blogic ;)) i da izgubila sam postove ali bitno je da smo opet svi tu ;) (black lady 24.01.2005. 13:39)
• ...i meni je falijo blooooog :((....ali potpisujem black lady,bitno je da smo svi opet tu :)....ne volim maskare,ali volim fritule :)....kiss.... (van bitch 24.01.2005. 14:22)
• :)) (taurus 24.01.2005. 14:37)
• Fritula se mora sama okrenuti ako je dobro tijesto. (+6hrs 24.01.2005. 15:40)
• Ako imaju grožđice u sebi, ne okreću se pravilno, jedna strana uvijek vuče na dno...ja ih non-stop brčkam po padeli s uljem, hehehehe (Riječanka 24.01.2005. 15:47)
• Meni su puno bolje kroštule od fritula (nezaboravak 24.01.2005. 15:58)
• Osjetila sam njihov miris dok sam te citala...aime sad cu se OPET rastopit...(thanks for the komentar,hehehehe...)Ne znam zasto,ne obozavam bas maskare,ali fritulice..hhmm...kiss:) (carolina_1305 24.01.2005. 16:14)
• Sjajan recept, probati cu ga cim prestanemo osjecati tegobe izazvane zelucanocrijevnom gripom od koje patimo svi zajedno zadnjih tjedan dana ;)) (Bugenvilija 24.01.2005. 16:49)
• Ovo s bahatim klincima je čini mise užasno bitan i raširen problem, posebno u Hrvatskoj. Sve to ide od kuće,a roditelji idu linijom manjeg otpora i nemaju uglavnom baš neki autoritet. Svi moraju sve imati (mobitele-uglavnom one najskuplje i najnovije modele i sl.) a drukčije se i ne može očekivati kada se tako ponaša i dobra većina odraslih...užasno i alarmantno, roditelji, probudite se! Djeci se smije i treba reći NE na neke zahtjeve, nitko ih neće oštetiti time. Više su oštećena sa dopuštanjem svega, kupovinom stvari (i to uglavnom u nerealnim uvjetima, na kredu, posudbom...) umjesto provedenog zajedničkog vremena . Obožavam fritule, ali bez grožđica. Imam Kuharicu dalmatinskih gospođa, ali najradije napravim one "sirotinjske" po maminom receptu. Ono što ostane od pire krumpira+jaje i još malo brašna+rakija (ili rum) i malo ribane jabuke (može i vanilin šećer). Mljac. Isprobati ću i tvoj recept. Hvala. Uživaj i dalje... (MonoperajAnka 24.01.2005. 17:44)
• i mene je članak o onoj učiteljici prestravio, no nije da nisam znala da nema takvih slučajeva (a 24.01.2005. 21:13)
• meni uvijek sline cure kad odlazim odavde (maja 24.01.2005. 22:22)
• Jadna djeca. Što treba prokletoj profesorici da ih ispituje? Zar nije dovoljno to što im predaje? I kome uopće treba engleski? Ni Aristotel ga nije znao, a da o Konfuciju, Plotinu i Danteu i ne govorim! Imao sam izvrsnog prijatelja koji je odavno umro. Miroslav Dolenec - Dravski. Pisao je sjajne aforizme. Evo jednoga koji se dade primijeniti na učenike i profesore, ali i ministre: "Našli su zajednički jezik. Sad ga jedni drugima - plaze." (Kemoterapija 25.01.2005. 02:20)
• Postoji ona poslovica o batini i raju. Na jednom roditeljskom sastanku gospođa pedagog jedne srednje škole je izjavila da se ona privatno slaže sa tom poslovicom ali da službeno mora imati drugačije stajalište. Tko je tu lud? (Rabljeni političar 25.01.2005. 10:41)
• Baš mi je drago da ipak imam nešto pametno komnetirati na tvoj blog, koji inače rado pročitam...i falio mi je ovih dana...naime, i ja sam se prestravio kad sma pročitao taj članak, i znam da su djeca užasna, služio sam civilnu u jednoj O.Š. pa i koji put zamjenjivao nastavnike...ali pročitao sma danas da je ta ista tek 2 mjeseca na poslu, i da je cijelom razredu zaključila jedinice...e sad, postoji ona stara koja kaže ako cijeli razred ima jedinice onda nije da ne valjaju učenici nego profesor..ja sam siguran da je ona ima problem s nekim učenicima, ali ga ipak neiskusna nije znala riješiti i uspostaviti autoritet...a mlada je još..ali svima zaključiti jedinice, to ne valjda..tako da ipak priča ima dvije strane..nije ni ona baš tako nevina...a o Primorcu i ministarstvu...drugi put ;) I za fritule..super zvuči, jaako ukusno, iako možda previše dodataka (jabuke, grožđice...), no samo jedan savjet..ma siguran sam da i njega znaš..dodati malo alkohola, rakije, konjaka...i upijati ce puno manje ulja..stara fora :) (alex 25.01.2005. 14:18)
• Alex, pa stavim skoro pola litre šampanjca! :)))) (Riječanka 25.01.2005. 15:19)
• Ej Rijecanka,sto bi mi ti kao lijecnica savjetovala? Se tu moze napraviti kakva pretraga,ili jednostavno nekakva dijeta da vidim ako ce upalit,ili sto?Jer sam kod nas bacila dobre novce za pretrage u Medicu, i koliko su ih jos napravili u bolnici ni ne sjecam se...Ali bih voljela jednom imati npr.cijeli tjedan bez glavobolje...unaprijed ti puno hvala!kiss:) (carolina_1305 25.01.2005. 15:45)
• @carolina, probaj par dana ne jesti čokoladu ni sir, piti više tekućine, te napraviti si kupku ili paliti aromaterapijsku lampu u koju staviš eterično ulje lavande, ylang-ylanga i grejpfruta u omjeru 1:1:3 :)))) (Riječanka 25.01.2005. 17:25)



Post je objavljen 24.01.2005. u 19:24 sati.