Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ledger

Marketing

Teta 2



POSEBNI DIO

GLAVA DESETA (X.)

KAZNENA DJELA PROTIV ŽIVOTA I TIJELA

Ubojstvo

Članak 90.

Tko drugoga usmrti,

kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.


Djeluje Biblijski. Iako meni prijeti možda i veća zapriječena kazna, ipak mi je drago što ne spadam u Posebni dio, desetu glavu. Za mene se još nisu dogovorili. Tarifa je nejasna.

Pada mi na pamet stara babetina koja je već sva skvrčena shvatila da joj je kraj blizu, i za svoj je odlazak priredila zadnju predstavu, odlazak uz priču po selu, cendranje kako je nestala za tren, snebivanje kako se nitko ne bi nadao da će tako. Željela je da se za večerom nakon berbe priča kako jadna nije s njima. Shvaćala je stara da joj njen krhki vrat ne bio izdržao pad šipke.

Rastezao je tu sekundu u stotine nesuvislih rečenica. Očito je bio u šoku, on ne zna što se zaista dogodilo, kao da je šipka njega okrstila jednim ojačim tupim posred čela. Uspijeva se nazrijeti da je ona klečala pored zida, duge su bile odložene i spremne za sastavljanje kad je uzela prati neko manje suđe uza zid i tražila od njega da brzo prebaci sve dijelove preše na stol iza njenih leđa. Stajali smo kao idioti i pokušavali shvatiti kako je šipka uspjela doći do njenog vrata. Kazalište rekonstrukcije smrti, slično kabukiju, muškarac igra žensku ulogu. Teatar apsurda, definitivno i također. Teatar apsurda je konstanta, a Ionescu nemaštovit.

Nesporno je mrtva, gledao ju je kako muklo pada, sagnuo se i okrenuo ju da joj pogleda oči. Nije mi jasno, previše mi sve to filmski zvuči, ali kažu da je obdukcijom utvrđeno da je kralježnica bila samo blago povrijeđena udarcem, a da ju je okretanje dotuklo. Taj je nalaz dotukao njega. Nije bio terećen dok se nije utvrdilo da ju je ubio davajući joj prvu pomoć. A Cane mu kaže da je to tako kako mora biti, jer policija je po selu načula da su se stalno svađali, istražni je dobio neki ružan, nažalost i istinit, iskaz sestrične, kćeri druge tete, obdukcija je rekla svoje, a i ako ju nije ubio namjerno, onda je svakako riječ o gruboj nepažnji. Svježe položen vozački, položen ispit iz prve pomoći kao predradnja.
Cijela mi je priča već djelovala malo logičnijom, kada je iskrsnula i modrica na desnoj ruci, onoj koja je bila okrenuta prema njemu. Vjerujem u slučajnost, ali ne krivim onoga tko ga smatra ubojicom.
Mogao bih malo promisliti o Canetu, možda ipak čovjek i nešto napravio za Debelog, ali nepravomoćno je osuđen po članku 101 u punom iznosu, što će reći da ga čeka još jedna godina, ne pođe li nešto jako dobro po njega.






Post je objavljen 15.01.2005. u 08:10 sati.