Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Čovjek u potrazi za svojim snom
Autor Mirjana Jurišić





"Kad nešto zaista želiš, cio se Svijet uroti da to i ostvariš." Tko može odoljeti takvoj tvrdnji, pogotovu ako je ugrađena u jednostavnu i pitku, mistikom i čudesima ukrašenu priču o pastirovu snu koji će se, dakako, ostvariti potpomognut mudrošću "cijeloga Svijeta"? Milijuni čitatelja na svim kontinentima odazvali su se tom primamljivom zovu sa stranica "Alkemičara" Paula Coelha. Roman, prvi put objavljen 1988, koji je od tada preveden na šezdesetak jezika i tiskan u tridesetak milijuna primjeraka, sutra (u prijevodu Tanje Tarbuk) izlazi kao prvi u novom kolu Večernjakove biblioteke s pet knjiga najslavnijega brazilskoga pisca.

Ocijenjen kao "priča duboke mudrosti i ljepote", roman "Alkemičar" očito je dobro pogodio senzibilitet čitatelja modernoga doba. Premda mu ozbiljnija kritika zamjera pojednostavnjen pristup religioznoj i filozofskoj baštini svijeta, "Alkemičarev" putokaz prema duhovnom smirenju u kaotičnoj suvremenosti pada na iznimno plodno tlo: po broju prodanih primjeraka taj roman ulazi u popis deset najprodavanijih knjiga posljednjega desetljeća.

Sam Coelho koji je, prije nego je našao svoju "Osobnu Legendu" u pisanju, iskusio život hipija, deset godina izučavao alkemiju, prošao psihijatrijski tretman na koji su ga prisilili zabrinuti roditelji, uspješno radio za glazbenu industriju, proputovao svijet, našao duhovnog učitelja koji ga je naučio istraživati jezik simbola uspjeh "Alkemičara" tumači autentičnošću iskustva na kojem roman počiva.

U jednom je intervjuu izjavio: "Vjerujem da je moj način pisanja određen načinom na koji vidim svijet. Primjerice, Alkemičar je metafora mog života, i iako nikada nisam bio pastir, pokušao sam sebe vidjeti kao čovjeka koji traži svoj san, svoje blago, stvari za koje želim da se materijaliziraju u mome životu. Pišem o stvarima koje doživljavam, ne o stvarima o kojima teoretiziram."

Akademik i nosilac Legije časti
Omiljeni pisac najširih čitateljskih krugova što sežu od tzv. malog čovjeka do bivšega predsjednika SAD-a Billa Clintona, Coelho je dobio u svojoj i mnogim drugim zemljama i visoka priznanja za svoj književni rad. Primljen je u brazilsku Akademiju znanosti i umjetnosti u kojoj je samo 40 članova. Francuzi su ga odlikovali Legijom časti, a UNESCO ga je imenovao posebnim savjetnikom za program "Duhovno približavanje i međukulturalni dijalog". Sam će pak otpovrnuti onima koji ga toliko ne cijene: "Zvali su me coca-cola mistik, a sad sam akademik!". (mj)



Post je objavljen 14.01.2005. u 17:35 sati.