Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go – problem broj 31.

Pred nama je novi vikend, a za one koji bi malo mučnuli glavom oko go-problemčića, evo slijedećega iz zbirke. Vjerojatno ste primjetili već, da oni slijede u nekom nizu po sličnosti. Kao da vode rješavaće nizom zamki. A u zbirci ih je 1000. Ima raznih skupina go-problema i na internetu, a jedan od linkova je tu desno na ovom blogu. Dobro je znati što više finti, jer s njima onda možete računati u planovima razvoja. Dobar strateg treba biti i dobar taktičar, ako namjerava raditi samostalno ili barem znati, da li će mu strateška zamisao biti dobro sprovediva. Osim toga, strateške zamisli bez moguće provedivosti, to niti nisu. Go je prava igra za vještenje planiranja razvoja. Naravno, ne samo u gou. Više puta sam spomenuo veliku usporedivost goa s vrijednostima u životu. Vrijednosti ove igre visoko su cijenjene na dalekom istoku.
I opet je crni prvi na potezu, a bijeli se može pokušavati spasiti, ali ako crni ispravno igra nikakovih šansi nema. Pronađite taj put. Možda vam je čudno da uvijek crni igra prvi. Većina problema potječe iz područja u kojima tradicijom crna boja nema značenje kao u nas. Tamo je ona pratitelj života. To tek da objasnim od kuda to u njima, a meni osobno i bijela i crna imaju svoje vrijednosti i ne želim ih upotrebljavati u nekim prenesenim značenjima.

Da nije 'mraka' nebi bilo niti 'prosvjetljenja'. Nebi niti znali za suprotnost. Ona je osnova promjena. Na njima se život zasniva. Bi li bilo dobro, da bilo koja od njih prevlada? Isto je i s materijalnom i duhovnom stranom života. Kod toga je lako moguće stvari krivo shvatiti, jer nisu to jedine suprotnosti. Kada to promišljamo, vrijedi biti svijestan, da i tim procesom rabimo i druge odnose. Kada za nešto kažemo da je to tako, vrijedi, po meni, biti svijestan, da je i to moje relativno viđenje. Tako život jest igra suprotnosti sa središtem u svakoj osobi. Promjenom prevladavanja nekih vrijednosti, iskazuje se promjena u djelovanju na okolinu sustava u ravnoteži. Na taj se način čovjek mijenja. Pri tome vrijedi paziti na aktivnu opstojnost sustava na koji se ravnoteža odnosi. To je kao i u partiji goa. Središte sustava suprotnosti je u njoj. Promjena u partiji rezultira potrebom promjene kod igrača. U njoj se suprotnosti dobro vide i stoga je go učitelj.
A sutra u subotu 15. 01. 2005. u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' Zagrebačka 90 u Velikoj Gorici je 3. Zimski otvoreni go-turnir. Igra se handicap uz razliku u kategorijama -2. Vrijeme za razmišljanje je 30 minuta po igraču i nakon toga 15 sekundi za svaki potez byoyomi. Početak je u 10:30, a predviđeno trajanje do između 14 i 15 sati. Igra se 4 kola. Dođite! Pristup je slobodan. Ako dođete vidimo se, a prigoda je tamo i naučiti igrati go.

bl. Muradenu


Post je objavljen 14.01.2005. u 12:13 sati.