Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Popis poreznih olakšica

Neću copy pejstat zakon jer ga možete i sami pročitati na linku s desne strane. U stvari preporučam vam da si isprintate članak 50 i članak 60 iz pravilnika o porezu na dohodak. Malo mi je krivo kaj su maknuli stari pravilnik i zakon po kojemu ćemo podnositi ovogodišnju prijavu. Je, ima ga u narodnim novinama, ali ga treba sljepiti jer je par puta mijenjan:(

1. Olakšice za zdravstvene usluge i nabavu ortopedskih pomagala

Ove još do sada nisam koristio i o njima znam najmanje. Sad kad sam malo detaljnije pogledao mislim da su tu bili vrlo liberalni i da će svatko pronaći nešto za sebe pod uvjetom da ste sačuvali račune na kojima imate svoje ime:).
Godišnji iznos olakšice: maksimalno 12.000 kn

Za što: za zdravstvene usluge koje ste morali sami platiti. Znači NISU vam bile pokrivene osnovnim i dodatnim osiguranjem. U stvari možda su i bile, ali ste ih vi odlučili platiti pa sad hoćete povrat. Izbor je zasita veliki od specijalističkih pregleda, rehabilitacije, operacija, stomatoloških usluga itd.

Primjer ZA: ginekološki pregled kod privatnika, nova stakla za naočale (s dioptrijom, ne sunčana), plaćena participacija (bez obzira imate li ili ne dodatno osiguranje), liječnički pregledi, lijekovi propisani na recept itd.

Primjer PROTIV: Calvin Clain okviri za naočale, tretman u kozmetičkom salonu, flasteri, zavoji, c vitamin i sl.

Potrebno: račun na ime i prezime izdan od ustanove ili osobe registrirane za obavljanje zdrastvene zaštite (ne od bilo koga, naravno), potvrde o plaćenoj participaciji, izjava da za tu svrhu NISMO dobili darovanja. Ovo zadnje se čini glupo, ali nije jer firme mogu davati lovu fiz. osobama u zdrastvene svrhe i onda si one to odbijaju i nije fora da onda vi još jednom uzmete olakšicu. Gotovo sam siguran da izjava ne teba biti ovjerena kod javnog bilježnika već se samo napiše u slobodnoj formi i stavi potpis.

Detalji: članak 50. stavak 16-18 Pravilnika o porezu na dohodak.

2. Stambene olakšice

O ovima već i vrapci na grani sve znaju pa ću samo kratko.

Godišnji iznos olakšice maksimalno 12.000,00 kn

Za što: za kupnju PRVOG stana, kuće ili njihovu izgradnju odnosno za poboljšanje uvjeta u istima.

a) kupnja nekretnine za cash - imamo pravo na olakšicu od 12.000,00 kn

b) kupnja na kredit - ako smo kredit uzeli prije 01.01.2003. kamata ne smije biti manja od 6% za korištenje ove olakšice, a poslije tog datuma nema veze. Ovo je jako dobra stvar. Čak i za manji iznos kredita, barem u prvim godinama, kamata će biti 12.000,00 kn godišnje. Ako ste kredit uzeli nedavno i u prošloj godini uplatili samo jednu dvije rate tražite olakšicu za taj iznos plaćenih kamata. Ovdje možete (ako možete) uzeti dva kredita i zajedno kupiti nekretninu po pola (50-50) i svatko ima pravo na olakšicu. Teško je jedino pronaći još jamaca i sudužnika, a i troškovi kredita se udvostručuju (naknada, javni bilježnik itd.)

Ključno je da je to nama prva nekretnina i da naš bračni drug nema svoju nekretninu.

c) investicijsko održavanje (možemo ga platiti cashom ili namjenskim kreditom) - ovdje izričito piše da samo jedna osoba to može koristiti ako smo u braku UPDATE: odnosno po jednom računu može koristiti samo jedna osoba, ako su veliki radovi podjelite račun na dva manja računa i neka svaki glasi na jednoga od vas! . Dobro je što to možemo koristiti ovu olakšicu iako stan nije u našem vlasništvu, ali mora biti u vlasništvu bračnog druga. Ovdje je fora u tome što se priznaju samo radovi i MATERIJAL koji su na računu izdani od strane registriranih izvođača. Na računu treba pisati i na kojoj su adresi obavljeni radovi!!

Primjer ZA: nove instalacije u kući,..

Primjer PROTIV: zavjese, plasma TV, novi trosjed,..

Potrebno: sve što vam padne na pamet ovisno kaj tražite:) kupoprodajni ugovor, ugovor o kreditu, potvrda od banke o plaćenim kamatama, potvrda o prebivalištu, izjava da fakat tamo živite (potvrda očigledno nije dosta), račun od registriranog izvođača, bla. bla... dobro da se ne traži i potvrda i izjava da smo još uvijek živi.

d) podstanarstvo - ako ne koristimo ništa od a-c, priznaje nam se 50% plaćene najamnine. Naravno moramo biti prijavljeni i moramo dokazati da smo ju platili.

3. Olakšice za darovanja
Koliko sam vidio dosta ljudi je spremno pružiti pomoć i donirati svoj novac onima kojima je potrebniji. Prema zakonu imate si pravo povećati olakšicu za još 2% za darovanja doznačena na žiroračun, a u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, športske i vjerske svrhe, udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima.
Darovanja mogu biti u naravi, ali onda morate imati neki ugovor da to dokažete. Ovo za novac lako dokazujete izvodom sa svog računa. Koji je tu max. iznos? Nema ga ili barem ja nisam naišao na taj podatak.
Fora je jedino u tome što se tih 2% određuje po vašoj prošlogodišnjoj poreznoj prijavi (za 2003. godinu), a ne po ovoj koju ćete sada podnjeti (2004.g.). A što ako prošle godine niste prijavljivali porez? Onda ne možete koristiti ovu olakšicu :(

Ostala je još jedna važna olakšica, ali nju malo kansije:)

Ako imate neke primjere za što ste sve dobili olakšicu napišite ih da ubacim. Nabrojane olakšice možete ostvariti JEDINO ako ispunite godišnju poreznu prijavu.

Post je objavljen 14.01.2005. u 12:14 sati.