Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutagirl

Marketing

Velika dizajnerska podvala

Evo, da se malo za promjenu pomaknem od rutine, odlučila sam predstaviti jednu «knjigu» naslova BOŽESAČUVAJ, urednika Albina Uršića i Borisa Kuka. Radi se o autobiografskim autorskim ostvarenjima poput običnih ili jumbo plakata, ulaznica za koncerte, ovitka za cd-e i razglednica.
Moj osobni dojam je odličan, ne samo radi dizajna koji odiše punkom, rockom i odličnom duhovitošću, već i radi same činjenice izdavanja nečeg drugačijeg što se suprotstavlja uobičajenim normama, nečeg o čemu se ne govori, a trebalo bi. Temelji se na iskazivanju životnih svjetonzora i same sudbine, na predrasudama, te samim činjenicama surovo prikazanih svakodnevnih situacija. Tako se može naći sve od nekog budalasto napisanog teksta koji odiše humorom ili vulgarnošću, pa do realnih, svevremenskih, sarkastično prikazanih slika. Tako su me se dojmile i one slike iz ratnih vremena, ne tako daleke nam prošlosti, kako i fiju briju reklame.
To se jednostavno treba vidjet!

Evo, budući da se sve temelji na samom dizajnu, više se prikazuje slikama nego samim tekstom. Ali naišla sam i na jedan plakat, gdje se radi o tekstu. To i nije baš neki primjer, budući da se knjiga jednostavno mora gledat radi svega gore nabrojanog. Ali za one koje vole neku vrstu vulgarnog humora, ovo je tekst za njih da se malo zabave:

"E, KAK SAM SE JA DOBRO NAJEL I NAPIL

E… Ja mislim da sam popil šest litri konjaka… a još pive… E… a još smo jeli neki špek… E… sam kaj kruha ni bilo – pa smo s pivom… E… sve smo pojeli …joj, e… E…a da si vid`l ženske… jooo´ e…E…kaj smo im delali. Ja sam se na jednu zpovraćal…E da s` to vidĺ, e… Onak z špekom jooj… Mislim…ono…e… Onda su se one e… dole…sve su se zpovračale…e…Mali je riknul e… pa se je počel glasno zpodrigavat… tak da su one još povračale… a onda je mali htel srat… moral je… e… kak je bil janpi… joooj… ti, e… onda sam ga moral držat za ruke…e… a on je kenjal… E, onda su to vidle ženske pa jih je pol otišlo…e doma… kužiš. E a mali je fakat sral… e… a tak je smrdelo…e ono… jako je smrdelo, jebote. E a onda sam se ja opet zpovračal…e … dole po malom… e… a malog je peklo za oči pa mi je pustil ruke… e, jooeej,e… pa se sel dole u drek… još je puknul z glavom u parket…e. Onak kak je čučal, kužiš e… Onda mu je krv išla z vuha… van, e… pa je potčkaljil jednu žensku… Ne poznaš ju..e…ja ju znam s mora, iz Crikve…dobar komad…faca joj je bezveze, al` je dobar komad…e pa je ova opala s facom u drek… ja sam riknul, e… onda je otišla doma… negde u Siget…e… a onda je buraz našel kruškovac… skoro pol litre… e… badelov…hrvatcki…e, kužiš, -naš, kužiš. Nagde u špajzi… e… a onda smo ga mali i ja zeksali… celog…e… do kraja. Pa je mali z flašom pogodil od buraza žensku.. u glavu…e. Pa ga je buraz stukel. E… jako ga je stukel… z lancem…e… tu u glavu. Mali me zval da uletim…e… buraz mi je život na tekmi spasil…e…dva puta…e kužiš, ne kužiš…kak da uletim…e bi ti uletil, ha? Bi ti uletil? Kurac bi ti uletil…e…nisam ni ja učetil,e. A malom ni bila fora tak zajebavat… kaj ima zajebavat…e…a ovu je bolila bulja..e…pa je rekla burazu,e. Joooj kak ju je stukel…e… onda je otišla doma…prvo mu je dala nogu,e. Ti, e…kak je buraz plakal, jebote…ko onda,e…mali ga je htel ljubit…da mu pomogne…e…a bil je sav od dreka…buraz ni htel joooj,e…pa je mali zažvalil jednu žensku…htela je odma doma…e…a mali joj ni dal…e…pa ju je sporezal z nožem…po nogi joooj. E, onda je buraz donesel onaj špek…e…a mali mu ga je zel z ruke…e…pa smo jeli…špek, onaj kužiš. E, a bil je zmazan od dreka… od malog… špek…e, a sve su ženske otišle doma…e… zato kaj je buraz htel rigat a mali mu je gural prste… v zube…e jooooj da s` to videl..e… buraz ga je vrgizul…e…ja sam uzel pol zadnje pive…e…od one ženske iz Sigeta…e kak sam se dobro najel i napil…e."



Post je objavljen 12.01.2005. u 22:31 sati.