Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Razbuktavanje sukoba

Dogodilo se na današnji dan: 12. siječnja
Dan ranije započeti sukob u Uskoplju, 12.1.1993. godine nastavio se širiti. Skopaljski vjesnik o događajima za 12.1.1993. godine zabilježio je sljedeće:

"U vremenu od 1.00 do 1.30 sati četnici su iz pravca Vukovska na područje uskopaljske općine ispalili desetak tenkovskih granata. Dojava o žrtvama i materijalnoj šteti nije bilo.
U 9.00 sati dogovorena je razmjena između HVO-a i Armije BiH ljudi koji su uhićeni jučer u večernjim satima i tijekom jutra. Razmjena je i izvršena, ali muslimanska strana nije vratila materijalno-tehnička sredstva. Goran Čišić iz Armije BiH pri puštanju je tražio od uhićenih pripadnika HVO-a da potpišu izjavu da nisu maltretirani. No, dva pripadnika pukovnije Brune Bušića ipak su tučena, a maltretirane su i sve ostale uhićene osobe.
U noći s 11. na 12.1. postavljen je eksploziv na stijenu između sela Podgrađe i Jagnjid, ali su ga pripadnici HVO-a na vrijeme otkrili i razminirali.
U jutarnjim sastima na vrlo važnom punktu Deveć, u selu Bistrica, pripadnici muslimanskih snaga skinuli su zastavu hrvatskog naroda, a potom ju zapalili. Prije toga, noću, otjerali su pripadnike Vojne policije HVO-a Uskoplje s tog punkta.
Oko 12.30 sati muslimanske snage djelovale su protuzrakoplovnom strojnicom s brda ponad sela Bistrice po hrvatskom dijelu tog sela.
U 15.05 sati zapovjednik Štaba Armije BiH Fahrudin Agić izdao je zapovjed da se otvara topnička vatra po cijelom području općine, a osobito po hrvatskom selu Trnovača, u kojem je i sam rođen i živio. Snage HVO-a bile su prisiljene uzvratiti na te napade. Borbe su snažnim intenzitetom nastavljene i u večernjim satima s tendencijom daljnjeg širenja.
U dnevniku Radija BiH u 19.00 sati Akif Agić, koji već duže vrijeme po unaprijed smišljenom scenariju raspiruje mržnju i umnogome doprinosi zaoštravanju situacije, “izvještava” javnost da su pripadnici HVO-a iz Uskoplja sa svojim obiteljima pobjegli, a da su sa strane doveli vojnike da ratuju"

Izvješće Jure Mikulića


12. siječnja 1941. izišao je 3. broj jednih drugih novina: «Seljačkog doma», «glavnog glasila hrvatske seljačke politike» koji je donio i izvješće o radu kotarskog upravnog odbora Hrvatske seljačke stranke u Bugojnu. Ovo izvješće poslao je Uskopljanin Jura Mikulić, tadašnji predsjednik kotarskog upravnog odbora:
«Kotarski upravni odbor u Bugojnu održao je do konca godine 1940. četiri sjednice, na kojima se uglavnom raspravljalo pitanje organizacije prehrane pučanstva. Prema površnim podatcima, predviđa se, da će do nove žetve trebati oko 300 vagona hrane uvesti iz žitorodnih krajeva.
Zaključeno je da ovaj odbor naručuje hranu preko «Pogoda», a da raspodjelu vrše obćine. Ovim sjednicama osim kotarskog predstojnika, prisustvovali su i drugi stručni referenti, već prema predmetu o kojem se razpravljalo.
Iza prehrane odbor je najviše posvetio brigu za zaštitu šuma, kojih u našem kotaru ima za sada dovoljno, ali postoji bojazan, da neki krajevi u samom našem kotaru ostanu bez potrebnoga građevnog i gorivog drveta. – Juraj Mikulić, predsjednik kotarskoga upravnog odbora»



Post je objavljen 12.01.2005. u 16:30 sati.