Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

1. turnir atari-goa O.Š. 'Ivana Kukuljevića Sakcinskog' – Ivanec 10. 01. 2005.

Večernjakov crveni auto veselo juri zagorskim bregima. Goran Stanzl vješto savladava zavoje. Stali smo na kratko u Kuzmincu na kavicu i poslijednje dogovore. Tomislav Oharek je glavni. Od njega Zvonko i ja dobivamo još ponešto potrebnih informacija. Sve imamo i spremni smo. Treba se još samo dokoturati do Osnovne škole ‘Ivana Kukuljevića Sakcinskog’ u Ivancu. Tamo nas čeka 3a razred i njihova učiteljica Barica Rogina. Odrađujemo obvezu po Večernjakovom Željomatu. No, nije to samo obveza, već smo svi mi svijesni da radimo nešto dobro. Mladima treba približavati kreativne i korisne aktivnosti. Go sigurno je jedna od njih.
Imamo informaciju, da treba kod prvoga i jedinoga semafora u Ivancu skrenuti desno i tu smo za čas. S glavne ceste za Varaždin skrećemo u Centar Ivanca, ali semafora nigdje. Pitamo i doznajemo put, a jedini Ivanečki semafor smo fulali.
Čekali su nas. Učiteljica nas prvo odvodi ravnatelju škole. Kratko upoznavanje i dobrodošlica; odlazimo u razred, jer tu smo radi malenih. Slijedi bučan pozdrav. Ta, konačno, zar nismo mi neki športaši.
Ne gubimo časa, već odmah počinje priča. Tko smo i što; zašto smo tu; kaj je to kaj bumo im pokazali; kaj bumo delali; sve im to kazujemo. Dok im ja o tome, Zvonac priprema rekvizite. Zapričao sam se pričom o gou, jer nekako nebi htio samo o pravilima igre. Neka mali znaju odakle go potiče, gdje se igra, kako to mi u Hrvatskoj…
Sve se to odvija bez zastoja. Djelujemo kao vrlo uhodani stroj. Tomislav prati i bilježi detalje. Goran intenzivno i vješto radi fotoaparatom (hvata nas). Ja sam se raspričao pokazujući djeci pozicije, uz pravila igre na pokaznoj magnetnoj ploči, a Zvonac mi pomaže. Učiteljica Barica sve to prati, jer njoj će to trebati za kasniji rad s djecom.
Najosnovnije je rečeno i sada se već djeca mogu aktivnije uključivati u rad. Slažemo neke zanimljive situacije, koje učenici pokušavaju, uz našu pomoć, rješavati na ploči.
Nakon oko pola sata imamo znanja, da bi mogli igrati do prvoga zarobljavanja. Sve to ide djeci nekako brzo, ali njima je to OK, jer vole odmah raditi ono što je zanimljivo. Zvonac radi s cijelim razredom jednu rengo partiju na pokaznoj ploči, dok ja pripremam tablicu za turnir uz pomoć učiteljice. Rengo je partija u kojoj sudjeluje više igrača, tako da svaki odigra po jedan potez. Podjelio je Zvonac razred na dvije vrste i jedna protiv druge. Bude tu navijanja, pokušaja sufliranja, grickanja noktiju, i ono ‘Ne, ne, ne…’ ili ‘Da, da, da…’. To je, ali, rengo. Sada se okrećemo turniru atari-goa u kojem imamo isti zadatak za sve. Za pobjedu treba zarobiti bar jedan kamenčić, a to znači da se partija igra do prvog zarobljavanja. To su počeci u učenju igre GO. Odigrana su četiri kola, a konačna tablica je izgledala ovako:

Atari-go na 9x9 - do prvog zarobljavanja - švicarski sistem
1. Patricija Cvetko 7 pobjeda i sos 16
2. Petar Krašek 6 pobjeda i sos 14
3. Ines Šoštarić 5 pobjeda i sos 20
4. Laura Uršulin 5 pobjeda i sos 19
5. Lucija Šambar 5 pobjeda i sos 16
6. David Pavlović 5 pobjeda i sos 14
7. Bruno Mesec 5 pobjeda i sos 13
8. Lidija Brusar 4 pobjede i sos 20
9. Erik Matole 4 pobjede i sos 14(69)
10. Luka Geci 4 pobjede i sos 14(68)
11. Antonija Šoštar 3 pobjede i sos 18
12. Lucija Petak 3 pobjede i sos 13(68)
13. Danijel Marušić 3 pobjede i sos 13(62)
14. Tena Ribić 2 pobjede i sos 19
15. Mato Habijanec 2 pobjede i sos 17
16. Iva Drenjančević 1 pobjeda i sos 16
Preporuka je da Patricija Cvetko i Petar Krašek ubuduće za pobjedu zarobljavaju po dva kamenčića. Bili su najuspješniji, pa će sada morati više truda uložiti za pobjede, a to znači da će tim trudom dalje napredovati. To je ujedno i čast. To znači da su Patricija i Petar osvojili 2. internu kategoriju.Dogovorili smo se o daljnjim kontaktima i izmjenili adrese.
Slijede ponovo zagorski bregi iz auta. Svi ti zavoji, usponi i spustovi, te sunce i toplina neuobičajena za ovo doba godine, malo su mi zmantali glavu, pa sam malo vrtoglav, ali zadovoljstvo, radeći dobru stvar, je ipak veče.
Naprijed mali Ivančani!
bl. Muradenu


Post je objavljen 11.01.2005. u 14:23 sati.