Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

WHIRLING
DERVISHES

Sufije sam prvi puta upoznao u Egiptu po jednom mladom dervišu, bratu mojeg prijatelja i kolege Alija Nur el'Dina. Moj prijatelj Ali i njegov brat svoje časno prezime 'svjetlost vjere' djele sa jednim svima nama puno poznatijim dervišem. Dopustimo mu da se sam predstavi:

" Ime mi je Ahmed Nurudin, dali su mi ga i uzeo sam ponudeno, s ponosom, a sad mislim o njemu, poslije dugog niza godina što su prirasle uza me kao koža, s čudenjem i ponekad s podsmijehom, jer svjetlo vjere to je oholost koju nisam ni osjećao a sad je se pomalo i stidim. Kakvo sam ja svjetlo? Čime sam prosvijetljen? Znanjem? Višom poukom? Čistim srcem? Pravim putem? Nesumnjanjem? Sve je došlo u pitanje, i sada sam samo Ahmed, ni šejh ni Nurudin. Sve spada s mene, kao haljina, kao oklop, i ostaje ono što je bilo prije svega, gola koža i go čovjek.
...
Šejh sam tekije mevlevijskog reda, najbrojnijeg i najčistijeg, a tekija u kojoj živim nalazi se na izlasku iz kasabe, među crnim i surim gudurama što zaklanjaju širinu neba, ostavljajući samo plavu prosjeklinu nad sobom, kao škrtu milost i sjećanje na prostranstvo ogromnog neba djetinjstva. " Meša Selimović, "Derviš i smrt"
Nikad nisam bio u nekoj bosanskoj tekiji. No ne tako davno, iz Egipta sam pisao duga pisma maloj kovrčavoj i tada sam joj obećao: ako padne glava, odvest ću te u Maroko da gledamo kako raste kiša. Ako stigne pismo, neka bi žena sigurno rekla: vodi me u Disneyland; i ti bi bila tužna. U Turskoj mi je kovač šapnuo tri tajne skrivene od želje za posjedovanjem istine - I nikad ih nećete ćuti ! Osim možda.., ako uspijete nabaviti kartu za

WHIRLING DERVISHES, 16.01.2004. 20:00; koncertna dvorana Vatroslav Lisniski, i u živo vidite Semu u izvođenju derviškog reda čiji pripadnik je bio šejh Ahmed Nusredin, reda kojeg je ustanovio Mevlana Jalal al-Din poznatiji kao Rumi. O da, stiglo je pismo. I to kakvo pismo! I evo prilike da ispunim dato joj obećanje. Evo prilike i vama da ispunite neko svoje obećanje dano tko zna kada, tko zna gdje i kome i da napokon zaplešete Semu. Tamo u Egiptu prvi put sam vidio njihov ples, tamo je nastala i ova moja pjesma:

Noć je sasvim mlada
O Mevlana Jallal-E Din
Dok plešemo Semu
U Krug
U Krug
Stavit ću na glavu
Nadgrobni si kamen
Ega
I ogrnuti pokrov bijeli
Dok Bubanj
Ne bubne
Neka Bude!
O da
O Dah ovaj
Što me prožima
U hodu ovim krugom
Duša jedna drugoj putuje
Selam,
Selam,
Pozdrave usput šaljem
U Istini rođenima
I djeci
Um Ljubavi žrtvujem
Fenafillah
Samo tren
Do Trona
I natrag opet
No svakako

Zahvaljujem


Post je objavljen 08.01.2005. u 07:06 sati.