Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 30.

Izgledalo je kao da je sjecište na D3, na kojem je crni bespomoćni kamen, sigurno oko, a cijeli drugi prostor bijeloga da je bez problema dovoljan za drugo. To, međutim nije tako.
Ono što se ne može braniti, niti se ne brani. Ona nova finta, koju sam spomenuo kod zadatka ovog problema, je ono što kreće ispravnim potezom crnoga 1.E2. Ako bi sada bijeli uzeo taj crni kamen na D3 igrom na E3, crni bi imao dobitni potez igrom na D1. Bijeli ne bi više mogao odsjeći na C1, jer bi crni zarobio njegova četiri kamen a igrom na mjesto, gdje je bio njegov zarobljeni kamen, D3. Ujedno, sjecište D3 više ne može biti oko bijelome baš zbog prijetnje uzimanja na D3, nakon što se popuni C1. Bijeli nebi imao mogućnost s ostatkom prostora na prvom i drugom redu uraditi dva oka za opstojnost svojih kamenova.
Radi svega navedenoga, bijeli ne uzima crni kamen, već igra 2.D1. Crni sada mora, pod svaku cijenu, smanjiti aktivni prostor bijelome, jer su sada oba njegova kamena u okruženju bijeloga, koji ima i mogućnost širenja na desno igrom na J2. U tu svrhu crni igra 3.E1. To je za uništenje mogućnosti oka na D3. Uočavate da to crni forsira, jer su trenutno napadnuta četiri bijela kamena (atari). Zadnja sloboda im je na C1. Jedini im je spas uzimanje crnog kamena s 4.E3. Crni sada mora odmah uništiti mogućnost oka na D3 s 5.C1. Bijeli mora spojiti na 6.D3, što se u dijagramu problema ne vidi, jer je tamo nactran kamen koji je u međuvremenu zarobljen.
Prva faza problema je time gotova, ali sada slijedi borba za onemogućavanje očiju u ostatku bijeloga prostora. Važna je stvar da je crni izašao s tempom, tj. da je on sada na potezu (sente).
Potez koji rješava jedinstvo prostora je crni 7.F2!!! Crni će sada gomilati kamenje u bijelom prostoru s ciljem da mu onemogući razdvajanja prostora, što bi značilo dva oka. Bijeli s 8.J2 nastoji povećati taj prostor, a time i mogućnost njegovog odvajanja u dva oka, nakon što zarobi crne kamenove u njemu. Crni spriječava daljnje širenje bijelog s 9.K2.
Sada slijedi obračun unutar bijeloga prostora, kojega bijeli definira s 10.J1. Crni nesmije odrezati na G2, jer bi ga bijeli stavio pred pad s G1, a time bi bile ujedno i sigurne oči za bijeloga. Crni, međutim, može dodati još jedan kamen u taj prostor, igrom na 11.G1. Na taj način stvara oblik, nakon čijeg zarobljavanja, opet ostaje bijelom prostorni oblik, koji se ne može razdvojiti u dva oka. Sada je, ujedno, tu i prijetnja crnoga na G2, nakon ćega bi on mogao, malo po malo, zarobljavati bijele razvojene grupe, jer bijeli nebi smio na H1, zbog prijetnje zarobljavanja na K1. Da sve to spriječi bijeli igra 12.G2, a crni definira nepovoljan oblik prostora bijelome s 13.F1.
U dijagramu nije prikazano dalje jer se smatra da rješavaći znaju, da ovdje nisu moguće oči. Pa, da samo kratko to opišem. Kada se popune vanjske slobode (D5, E5 i K1), bijeli uzima pet crnih kamenova igrom na H1. Na to crni igra unutra na F1. Ako nakon toga bijeli igra na E1, crni će na F2. Ako umjesto na E1 igra bijeli na F2, crni će na E1. Ta dva sjecišta su u opoziciji i kao takovi su garancija crnome u onemogućavanju očiju bijelome.
Kaj ni bilo zanimljivo? Možda tu ili tam i vi najdete kaj svojega. Pišite.
bl. Muradenu


Post je objavljen 10.01.2005. u 07:30 sati.