Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ri

Marketing

Pistaccio

Iako ovako svima nama pri spomenu na Iran ta drzava zvuci poprilicno vukojebasto u par slucajeva covjek bi se iznenadio.
Radi se o tome da je ovaj narod posto je poprilicno dugo zivio u izolaciji od ostatka razvijenog svijeta, s jedne strane zbog drugih, a s druge strane zbog vlastitog izbora, morao razviti tehnike potpuno samostalnog uredjenja proizvodnje i ostalih drustvenih grana. Pri tom mislim na samostalnu industriju, ekonomiju, politiku, sociologiju, vjeru i sve sto ide uz to. Dobro u velikoj mjeri ih je usmjerila naftna industrija, ali pustimo sad to.
Naravno i sve ostale zemlje na svijetu imaju te sustave razradjene samostalno, ali razlika je u tome sto je Iran poseban po tome sto su oni sve te grane razvili neovisno o ostatku svijeta ili barem to tako izgleda na prvi pogled. Iz tog razloga je ovdje uglavnom sve drukcije nego sto bi to ocekivali ili sto se moze vidjeti u ostalim zemljama.
U velikoj mjeri na sve je to utjecala i utjece vjera, ali mimo toga covjek ovdje moze vidjeti raznorazna jednostavna rjesenja koja su puno bolje i pametnije primjenjena nego recimo u Europi, pod time mislim na gradjevinu, dizajn odredjenih proizvoda (puno primamljivije nego u Europi) i ima tu jos par stvari.
Ali opet kada se sve to ukupno sagleda jos uvijek je uglavnom sve u banani, ali to je subjektivno misljenje.
Ovaj bananasti dio proizlazi uglavnom iz vjerskih ogranicenja i da nije toga ovo bi bila vrlo popularna i svijetu primamljiva zemlja.

E da, imaju strava pistaccio, najbolji koji sam jeo do sada.

Rezultati ankete:


1 osoba bi htjela u Garesnicu i 1 osoba bi htjela u Spisic Bukovicu, a nitko ne bi htio u Teheran.


Post je objavljen 01.06.2004. u 08:00 sati.