Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go – problem broj 30.

Kao što petkom kraju ide tjedan radni, tako novi go-problem na ovom blogu dolazi.
I ovaj puta nešto lako, ali sada jedan novi grif. Uočiti ćete jedan manevar s kojim se često može računati u partijama kod kombinacija uz rub ploče.

Kada znate puno finti, tada s njima možete prijetiti, a ako vam ih protivnik također zna, on će slijediti vaše namjere i na taj način možete voditi igru, bar u tome dijelu. Ne zna li to, može pretrpjeti gubitke. To vam je kao kada u nekom borilačkom športu zaprijetite zahvatom rušenja, a protivnik se preventivno postavlja, da ga ne možete izvesti. Rušenje se ne izvodi, ali ste doveli protivnika u planirani položaj za nešto drugo. U gou često prijetimo i u tome je čar. Puno je prijetnji i zamki, koje se tijekom partije ne izvedu, ali su njen sastavni dio, jer pomoću njih vodite igru. Oni koji ne znaju i ne vide prijetnje, partija im je isprazna i ne razumiju što se ustvari zbiva, pa i ne vide ljepotu razvoja. Tako je s puno stvari u životu.
No da nebi bilo po onoj šansoni od Zvonka Špišića o Peri i biciklu, vratiti ćemo se realnosti i ne odlaziti u gradnju kula u oblacima. Stoga se stalno vraćamo referentnoj i stvarnoj postavi kamenova na ploči.
I ne zaboravite, to je samo igra. Ipak koji puta poraz i u igri boli. To je onaj bol koji drugi ne vide. Stoga učimo, zapažajmo, stvarajmo.....
Što god bijeli igrao, crni može porušiti (zarobiti) ove bijele kamenove. Kako?
I sada na kraju, tek, da Vas podsjetim, da je sutra u subotu 08. 01. 2005., u Velikoj Gorici u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica u Zagrebačkoj 90, s početkom u 10:30, 2. Otvoreni zimski go-turnir Go-kluba Velika Gorica. Pristup slobodan. Dođite!
bl. Muradenu


Post je objavljen 07.01.2005. u 15:16 sati.