Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/missysi

Marketing

i opet salate :))

SALATA OD RAJČICE I SIRA

Sastojci
1 veća rajčica
10 dag sira
1 žlica maslinovog ulja
peršin za ukras
sol
papar

Priprema
Narežite rajčicu na kriške i posolite. Po njoj rasporedite sir narezan na kocke, prelijte uljem i ukrasite peršinom.



SALATA OD TUNE

Sastojci:
glavica zelene salate (najbolje kristalka)
1 šalica riže
slanina
kuhana junetina
kuhani kukuruz
pola glavice bijelog kupusa
tunjevina (konzervirana)
sol
papar
ulje

Priprema:
Operite i skuhajte rižu i ocijedite je. Operite i očistite zelenu salatu, obrišite listove i izrežite ih na manje komadiće. Izribajte kupus (što sitnije), posolite i ostavite da počiva 10-ak minuta, potom ga ocijedite. Izrežite slaninu na sitne komadiće, ostatke junetine također izrežite na kockice (mogu se upotrijebiti i ostaci pečenja).

Sve pripremljene sastojke stavite u zdjelu, dodajte kuhani kukuruz (ukoliko nije sezona, poslužit će i konzerva) i na kraju tunjevinu.
Začinite solju, paprom i žlicom ulja...

Salata je izuzetno lagana i pogodna kao samostalan obrok, npr. lagana večera, a osim toga... otvorena je mogućnost da ovaj recept dop unite ukusima koje volite. Zgotovljena, može se prelijevati raznim umacima na mesnoj bazi...
I još jedna prednost ove salate... Ukoliko se dobro zatvori, ostaje svježa duže vremena (staviti je na nisku temperaturu u termo posude i dobro poklopiti).



SALATA PICANT

Sastojci:
tunjevina iz konzerve
listovi salate
listovi radiča
matovilac
glavica luka
tanko narezane crne masline
kuhana jaja izrezana na četvrtine
rajčica izrezana na šnite
maslinovo ulje
ocat
sol , papar , malo šećera

Priprema:
Tunjevinu dobro ocijedite i onda zgnječite vilicom u sitne komadiće i poškropite limunovim sokom. Nakon toga smjesu razdijelite po matovilcu, listovima salate i radiča (u nedostatku matovilca ili radiča, može samo zelena salata), a odozgo složite luk i masline izrezane na kolutiće. Dodajte i četvrtine jaja. Sve zajedno prekrijte šnitama rajčica, a posebno poslužite začin od maslinovog ulja, octa, soli, papra i maaalo šećera (zaista malo).


SALATA S KRUMPIROM I ZAČINIMA

Sastojci:
1/2 šalice jogurta
1/2 šalice lagane majoneze
žlica octa
žličica soli
žličica nasjeckanog peršina
2 žličice senfa
zgnječeni češanj češnjaka
malo svježe mljevenog papra
6 šalica kuhanog, na kocke nasjeckanog krumpira
šalica nasjeckanih stapki celera (može i bez toga)
1/ 4 šalice nasjeckanog mladog luka

Priprema:
Jogurt, majonezu, senf, češnjak, sol, papar, ocat i peršin dobro izmiješajte pa prelijte preko krumpira, luka i celera. Promiješajte i čuvajte na hladnom do posluživanja.



ŠAMPINJONI U PROLJETNOJ SALATI

Sastojci
1 kg šampinjona
sol
maslac
10 dag matovilca
1 mrkva
1 rajčica
1 mladi luk
1 krastavac
1 paprika
1 glavica crvenog radića
20 dag šunke
žlica ulja
ocat
sol

Priprema
Gljive očistite pa odvojite klobuke od stapki, posolite i sve zajedno pržite na tavici na malo maslaca. Šunku narežite na štapiće pa prepržite na ulju. Nakon toga dodajte žlicu octa pa sve prelijte preko salate. Mrkvicu naribajte, a sva sastojke dobro promiješajte. Na svaki tanjur stavite salatu, a na sredinu složite gljive.


ŠOPSKA SALATA

Sastojci:
4 paradajza (rajčice)
150 grama kravljeg sira ili kajmaka
2 paprike
1 svježi krastavac
1 glavica luka
nekoliko maslina
1/2 dl ulja
ocat
sol
začini


Priprema:
Svježe paprike i paradajz narežite na male komadiće pa smiješajte s nasjeckanim lukom. Dodajte narezani svježi krastavac i masline na kolutiće, usitnjeni sir pa sve zajedno posolite, zapaprite, začinite uljem i octom prema ukusu te dodajte malo začina kao što je origano. Poslužite kao predjelo ili lagani ručak. Dobar vam tek!



ŠPANJOLSKA SALATA

Sastojci (za 4 osobe)
1 režanj češnjaka
1 svežnjić peršinovog lišća
4 žlice maslinovog ulja
1 limun
30 dag riže
2 omotića šafrana
12 sitnih zelenih feferona + 1 crveni, ljuti
20 dag graška šećerca
2 rajčice
20 dag očišćenog graška (zrnje)
15 dag ljute španjolske kobasice
sol

Priprema
Oljuštite češnjak, nasjeckajte ga s peršinom i crvenim feferonom. Pomiješajte s uljem i limunovim sokom, te posolite. Neka odleži. Skuhajte rižu u slanoj vodi sa šafranom, a posebno skuhajte obje vrste graška. Neka se sve ocijedi i ohladi. Zelene feferone operite i narežite na komade, rajčice na kriškice, a oguljenu kobasicu na ploškice. Sve pomiješajte i poslužite s umakom.


TAMARINA SALATA

Sastojci:
glavica kineskog kupusa
glavica radiča
vezica rotkvica
3 mrkve
2 paradajza
2 krastavca
2 zelene paprike
maslinovo ulje
sok od limuna
4 češnja češnjaka
vezica peršina
sol i papar

Priprema:
Kineski kupus i radič narezati na tanke trake. Mrkvu naribati. Paradajz, krastavce i rotkvice narezati na ploške, a papriku na šire trake. Tako izrezano povrće međusobno pomiješajte.
Za umak: maslinovo ulje (količina po želji) i sok od limuna pomiješati, posoliti i popapriti. Dodati peršin i češnjak. Ostaviti da odstoji pola sata. Izvaditi češnjak i s umakom začiniti povrće.



Post je objavljen 04.01.2005. u 10:50 sati.