Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Specijalne postrojbe

Delta Force – Delte
Nakon što je u prvoj polovici šezdesetih, na vojnoj razmjeni služio s pripadnicima SAS-a i upoznao njihove mogućnosti, pukovnik američke vojske Charles Beckwith je zaključio da i SAD trebaju takvu specijaliziranu postrojbu za protuterorističko djelovanje i posebne zadaće, a svoju ideju najzad je uspio "progurati" 1977. godine. Premda su 'Delte' već odavno poznate, priče o njima dosegle su mitske razmjere, a vlasti SAD-a još uvijek odbijaju službeno priznati njihovo postojanje i drže ih pod strogim velom vojne tajne.
First (1st Special Forces Operational Detachment - Delta) SFOD-D stacioniran je u Fort Braggu u Sjevernoj Carolini. U tom ogromnom vojnom kompleksu u odvojenom dijelu se nalaze posebna vježbališta za pripadnike snaga koje moraju biti spremne za akciju bilo kad, bilo gdje i u svim vrstama uvjeta. Pripadnici Delte biraju se iz svih rodova vojske, ali najčešće iz već postojećih postrojbi posebne namjene (vojni Rangeri i mornarički SEAL-ovi). Novačenje se vrši putem oglasa, a najčešće je to usmeno. Ponekad 'Delta' izravno vrbuje pojedince s određenim sposobnostima koje su im potrebne (tehnološko ili lingvističko znanje). Velik dio njihove opreme rađen je po posebnoj narudžbi, specijalno za njihove potrebe. Poput posebnih padobrana koji olakšavaju HALO-iskakanje. Akcije spašavanje talaca i CQB (Close Quarters Battle, borbu prsa u prsa) treniraju u posebno konstruiranoj "Kući užasa" i hangaru u kojem je dio trupa stvarnog civilnog aviona. Pored standardnog američkog vojnog oružja (puške M - 16, sačmarice Mossberg i pištolji Beretta 92F), obučeni su za upotrebu svih vrsta naoružanja koje danas postoji u svijetu. Imaju svoju posebnu flotu helikoptera, koji su obojeni u lažne civilne boje s imenima fiktivnih tvrtki za lakše prikrivanje. Njihova brojnost i ustroj spadaju pod strogo čuvane američke vojne tajne.
Neke od dosadašnjih akcija i zadaća u kojima su 'Delte' bile angažirane su čuvanje civila (Panameričke sportske igre u Puerto Ricu 1979. godine), tjelesna straža ugroženih američkih vojnih dužnosnika (npr. pukovnika Jamesa Rowea u Grčkoj). Sudjelovali su u američkoj intervenciji u Grenadi 1983. godine (zauzimanje zatvora Richmond i zračne luke), te 1989. godine u Panami, oslobađajući zarobljene američke građane. U Zaljevskom ratu su, kao i britanski SAS-ovci, uništavali SCUD lansirne rampe, sudjelovali su u operacijama u Somaliji, a od protuterorističkih djelovanja zna se za oslobađanje talaca u otetim avionima (Kuvajt 1984. godine i Cipar 1985. godine). Udarna grupa Delta je u suradnji sa šest pripadnika SAS-a izvršila oslobađanje talaca iz zaposjednute rezidencije japanskog veleposlanika u Limi (Peru) 1997. godine.


Post je objavljen 03.01.2005. u 19:34 sati.