Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 29.

Pa, da dam rješenje ovoga problema još od prošle godine. Još lani smo vidjeli i naučili (valjda) finte poput povratnoga udarca, spoja po prvom redu i još neke. Neke od njih koristimo i u rješenju ovoga problema. Dakle zadatak nam je onemogućiti bijelome pravljenje dva oka, a pritom igrati najbolje odgovore bijeloga. Kada kažem najbolje odgovore bijeloga, mislim na pijetnje da te oči pokuša uraditi. Kada je nemoguće uraditi oči u partiji s jakim protivnikom najbolje je ne ih niti pokušati odmah raditi, već nastojati te prijetnje nekako iskoristiti za neke nove vrijednosti u igri. Najčešće to budu kasnije ko-prijetnje, ali su moguće i neke druge vrijednosti. Nije dobro forsirati razvoje koji su gubitni. Ipak ovdje u problemima mi ih izvodimo, jer za problem je značajno prikazati taj razvoj uz zanemarivanje mogućih stvari u okolini. Igrač goa će prepoznati, u partiji, vrijeme kada stati s razvojem, koji mu ne donosi vrijednosti, a može ih tom postavom, u kasnijem razvoju, upotrijebiti za neka izboljšanja. Zato nije dobro srljati u gubitnim kombinacijama, te ih dobro proučiti i vidjeti koji njeni segmenti mogu u nekim mogućim kasnijim razvojima biti od koristi.
U našem problemu prvi je potez odgovora crnoga 1.G2 Namjera crnoga je odigrati još H1 i spojiti se tak s vanjskim štitom. Tada bijeli više nebi imao dovoljno prostora,a niti dobar oblik za pravljenje dva oka u ostatku prostora na lijevo od toga kamena. Zbog toga bijeli onemogučuje tu vezu igrom 2.G1. Crni sada igra 3.G3. Tim potezom žrtvuje dva kamena, ali ujedno napada dva bijela na H2 i H3. To znači da bijeli mora uzeti ta dva crna ili spojiti na H1. Prvo je bolje, jer prijeti stvoriti jedno oko igrom na G3. Dakle bijeli će 4.F2 i ukloniti dva crna sa G2 i G3.
Nasatla je situacija gdje bijeli može napraviti dva oka igrom na D1, a ako tu ima jedno oko drugo može igrom ma G3. Izgleda kao dobro za bijeloga, ali na potezu je crni i i on forsira razvoj. Prvo upotrebljava prijetnu povratnog udarca s 5.E1. Prijetnja je crni na D2, – bijeli D1 (uzima jedan na D2), – crni na D2 (uzima tri bijela). Da se spomenuto ne dogodi bijeli se brani igrom na 6.F1. Sada za slučaj crnoga na D2, bijeli bi odmah uzeo dva kamena igrom na D1 i to ovaj na D2 i na E1. Da se to ne desi crni će odmah napasti dva bijela na strani i igra na 7.D1. Sada bijeli mora spasiti ta svoja dva uzimanjem crnih dva s 8.D2. Stvar je u tome, da je crni uspio odigrati tako da sada on bude na potezu. Igrajući tempom uspio je dolje ostaviti bijelom samo jedno oko, a s drugim će se obračunati sada. Crni igra na 9.G3. Sada ovdje nema oka, jer ako bijeli uzme kamen na G3 igrom na G2, nema oka. Crni bi igrom iznava oduzimenjem sloboda bijeloj trojki dovweo do toga da se nju može privremeno braniti igrom na G3, što je ustvari popunjavanje tog lažnog oka. Tada je vidljivo da je ostalo samo oko na D1 i E1. Bijela grupa pada. Nije joj bilo spasa.
Kaj velite škvadro? Jel bilo jednostavno. Meni da, al mi se čini da je i vama i meni zanimljivo.

Riješen je taj lanjski problem, pa smo uglavnom ispratili 2004-tu. Ajmo sada putevima ove nove 2005. Učinimo je lijepom i zanimljivom. Na nama je. A kako to? Pa poštujmo sve što nas čini, jer tako ćemo zaslužiti biti. Ja u tome nalazim zadovoljstvo. To pak znači darivanje, a ne uzimanje. Darivanje pak ide uz darivatelja i darivanim. Eto, bio je dar po kojem jesam i hvala na daru tome. Ljepota je u spoznaji i to Vam nastojim reči. Pomalo i problemi goa stoje na putu tome.
Ljepotom i radošću neka budete darivani u ljetu što kreće, a spoznaja o daru tome neka Vas učini što boljim. bl. Muradenu


Post je objavljen 03.01.2005. u 09:50 sati.