Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

DARKO RUNDEK ispred Rundek Cargo Orkestra
- Kome na glavu pada zagrebačka magla?
D.D.: Za početak recite mi nešto o vašem novom albumu "Zagrebačka magla". Na albumu imate dosta gostovanja? Možete nabrojiti neke od njih i reći zašto ste baš njih izabrali?

Rundek: Pa evo redom. Prvi gost je bio Žarko Hajdarhodžić. On je svirao u klubu SC flautu, zbog toga štio mislim da je on jedan izvrstan muzičar s kojim sam već prije na nekim tulumima, u nekim situacijama koje su bile manje formalne improvizirao zajedno, i to je za mene bilo veliko uzbuđenje i užitak. Žan Jakopač, mi smo svirali zajedno par godina i svaka prilika da sviram s njim je za mene dobitak. Dino Šaran, kojeg ste slušali u Zagrebu na koncertu u Studentskom Centru, za kojeg mislim da je vjerojatno u ovaj čas, koliko ja znam i po mom ukusu, uz Edu Maajku , najinteresantniji songwriter koji se u ovoj regiji pojavio. Na Exitu su sa mnom bili Jasna Bilušić s kojom sam isto već prije surađivao pa je bilo prirodno da je pozovem. Bio je Capri srećom u Zagrebu, Damir Prica Kafka Capri, saksofonist Haustora, jedan veliki muzičar, i to mi je bila čast s njim svirati. On je i na albumu gost, na pjesmi 3Lice3 i na 3Crnom žbiru3. Bio je i Mance. Ja sam bio gost na nekim njegovim koncertima, pa je bilo prirodno da on bude gost na našem..Mislim, kažem našem jer to je ploča Rundek Cargo orkestra, a ne moja samo. I Mance je za tu priliku smislio stvar na licu mjesta i to je ono u čemu je on najjači, da mu se stvari pojave od nikud. To su svi, mislim. Još i Ilij Novoselić s kojim sam isto surađivao u raznim prilikama. Ne samo s bendom, nego i na kazališnim muzikama, filmskim muzikama. On je svirao harmoniku i saksofon, i odsvirao je prekrasan solo na 3 Zagrebačkoj magli3. I bio je Sven Buć, basist s kojim sam svirao u onom bendu za 3Apokalipso3 i 3 U širokom svijetu3. I to su svi moji prijatelji i muzičari koje jako cijenim.

D.D.: Koja je razlika između rada solo i rada s Cargo orkestrom?

Rundek: Razlika je u tome, da je Cargo orkestar jedan organizam u kojem mogu da predložim pjesmu kao svoj materijal. Sad nove stvari, uglavnom stvaramo zajedno. I onda te moje pjesme, jedan dio pjesama služe da taj bend svira zajedno. Ali ovaj sad radimo, zajedno improviziramo pa onda se iz toga pjesme usporede. Moj je posao da izaberem pjesmu iz nekih drugih materijala koje je ponudio bend. Te muzičare koristim, ne samo po tome što su dobri muzičari, nego po tome što se slušamo uzajamno i da kreiramo i funkcioniramo zajedno. Dok kad sam solo autor ja napravim pjesmu, napravim neke osnove aranžmana pa pozovem muzičare koji to, na drukčijoj funkciji, više reproduktivno, makar je i to suradnja s muzičarima.

D.D.: Kakav status uživate vi i Cargo orkestar u inozemstvu i kako funkcionirate na stranom tržištu?

Rundek: Pa mi smo sad izdali album u, to se sad kaže, svjetskoj distribuciji. I ne vjerujem da ga ima sad u Turkmenistanu, ali ima ga u Kini, Japanu, Australiji, Americi itd..Sad imamo odlične kritike, u engleskim i francuskim časopisima. Sad polagano počinjemo raditi koncerte. Ta scena je velika i trebat će vremena dok zauzmemo značajnije ili manje značajno mjesto, ali publika to voli, širi se, glas se daleko čuje, i imali smo više promotora koji se javljaju. To zasad pozitivno funkcionira.

D.D.: Do kada mislite živjeti na potezu Pariz – Zagreb i kako takav život funkcionira?

Rundek: Pa dok ide. To je dobro. Ja volim putovati, meni je to super.

D.D.: Glumili ste u filmovima 100 minuta slave i Polaganoj predaji. Je li to novo poglavlje u vašem životu da se okrećete ka filmu ili su to bili samo kratki izleti? Hoćete li u bližoj budućnosti glumiti u još kojem?

Rundek: Pa ja sam sad dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u slovenskom filmu prošle godine za ulogu u filmu 3Ruševine3, tako da je to bila moja prva glavna uloga u filmu. To je izgleda dobro prošlo kad sam dobio nagradu. To je bilo vatreno krštenje kao glavnom glumcu u filmu, a sad ako Bog da i ako bude još nekoga inspiriralo ja mogu glumit bilo šta.

D.D.: Jesu li vam, općenito govoreći draži albumi i razdoblje stvaralaštva u doba Haustora ili danas? I jeli se to može uopće usporediti?

Rundek: Ne. To se ne može uopće usporediti.

D.D.: Nabrojite mi, ukoliko ste ih imali ili imate, neke glazbene uzore.

Rundek.: Pa nemam neki baš određeni uzor.

D.D.: Uspoređuju vas, što se tiče glasa sa Bowiem i Bryneom? Je li vam to laska i smatrate li da ste u njihovom rangu?

Rundek: Mislim da ima nekih dodirnih točaka. Ali mislim, možeš ti bilo koga usporedit s bilo kim, nije to automatski neko laskanje. Ako pokušavaš zvučati kao Tom Waits, kako to neće biti laskanje.

D.D.: Za vas kažu da ste čovjek koji je uspio u glazbi ujediniti sva svoja zanimanja (redatelj, glumac, tekstopisac, kompozitor, pjevač) i proizvesti stilski prepoznatljiv Rundek zvuk? Smatrate li da zaista postoji karakterističan Rundek zvuk i smatrate li se multitalentiranom osobom?

Rundek: Pa kažu da moj bend ima sad zvuk, a ja sam im rekao da sad imamo dobrog tonca. Ali ne, kao to nije stvar tonca, nego da smo bend i ja počeli rezonirat zajedno. Da, mislim da je Cargo orkestar uzgojio jedan zvuk koji se još razvija, pa budemo vidjeli.


Post je objavljen 02.01.2005. u 01:12 sati.