Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

It's a, it's a, it's a...


Bijasmo sinoć prvi put u "Cinestaru". Ajoj kako glupo ime. Podsjetilo me to na Tuđmanove. Na Mireka i Franceka. Ono, "Sin & Stari"., kužite? Inače "Cinestar" je jedno nezgodno mjesto. Tamo sretnete baš sve one koje ne želite sresti.

I tako.., ona je htjela gledat "Bridget Jones: na rubu pameti", a ja pixarov crtić "Izbavitelji, titlovana verzija". Nikako se nismo mogli dogovorit pa smo našli kompromis u "Aleksandru Velikom". Ona zbog Angeline Jolie njene omiljene heroine, a ja što zbog Stonea što zbog toga jer jednostavno volim povijesne spektakle.

Odabrali smo mjesta u pulupraznoj dvorani i trebali smo platit. Tko će platit? Ona il ja? Mislim inače sam vrlo galantan, nemam s tim problema, ona je isto sve prije nego škrta kad treba udovoljiti mojim skromnim kulturnim prohtjevima, no bili smo kumovi na nekoj svadbi, istrošili smo se za blagdane i sad smo malo nervozni na okidaču. A tad volimo zaigrati onu staru revolverašku igru: samo stojimo pred blagajnom držeći se za rukice. Tko prvi popusti, tko prvi onako frojdovski osjeti nelagodnost u kulturi~ plaća.

Oooo, vi ste jako zaljubljeni, veli nam simpatična crveknapica na blagajni, evo, evo za vas ljubavna stolica. Kakva sad ljubavna stolica, uplaših se. Ja sam filmofil i ne dozvoljavam ikakvo ometanje kad se ugase svjetla. Na svu sreću ljubavni zanos brzo prolazi kad gledate raspekmeženog natapiranog plavušana kako cmizdri na muškom ramenu, kako se tuži mami i osvaja svijet. Mislim u što se sve pošten čovjek može izrodit kad nema dobar odnos sa starim, kad je prezren i zapostavljen sin. Kad živi u očevoj sjeni. E ljudi moji koja dosada od filma. E moj Olivere..., znam, znam što ćeš reći, ma krivi su producenti, vidi što su mi uradili od filma, mama!

Svi oko nas zijevaju i nevoljko hrčkaju kokice. Mala kovrčava dremucka na mom ramenu.
A ja sve gledam pa si mislim, nije li mi onomad rečeno da mi je jedno od utjelovljenja bilo u staroj Grčkoj? I to baš u doba Aleksandra? Može biti, nekoliko puta sam imao snove baš iz toga perioda. Uistinu burne vojne kampanje, nakon kojih sam se odao svećeničkom pozivu. Huh, pa nisam i ja valjda ovako kratio duge tjeskobne noći u nekom šatoru? Nisam li na maturalac ponio u walkmanu Pet Shop Boyse? Father forgive me... It's a, it's a, it's a, it's a sin tadatadaaa..It's a sin... Dali sam u to vrijeme bio posvađan sa svojim starim? Nema veze… mislim, uistinu dirljiv filmčić.

Priznajem, pustio sam i ja koju suzu. Ne što je Aleksandar izgubio svoju omiljenu guzu, nego kad sam vidio staru Aleksandriju. I njenu biblioteku. Lele! U Aleksandjskoj biblioteci nalazilo se pohranjeno svo znanje i mudrost starog svijeta. No spalili su je kršćanski fundamentalisti. Onakvi ko don Kaćunko koji bi palili televizore, ali koji ni riječ ne prozbore što nam se dična vojska blati po novinama zbog veselih muških igara s novacima. Zašto don ka~ćunko ne podigne glas protiv grčkih klasika koju za lektiru moraju čitati naša dječica? U svoju nevinu psihu unositi te odvratne, razbludne grke i njihove vesele kopljonošce i sjajnošljemce? Zar je to ideal? Jedan Ahil koji napravi masakr jer su mu ubili njegovog mlađahnog rođaka~ljubavnika? Zar su junaci oni koji svale uzrok makljaže na sirotu ženu, na Helenu jer se nije mogla suzdržati? Jer je konačno upoznala pravog muškarca i pobjegla s njim?

Ma cijela stara civilizacija, njena kultura, filozofija i religija iznikla je iz ženomrštva. U njoj je bio mjesta samo za vesele mladiće koji se vole, tješe, ljube, hrvaju, dive i međusobno sokole, dijele svoje.. hm, tajne, čuvaju i udjeljuju ključeve od vratašca svojih tajnih odaja, svoga raja. A žena? Ah ta žena… Postavljali su pitanje je dali ona uopće ima dušu? Dali je uopće dostojna života u Bogu. Ionako bi sva otajstva izbrbljala frendicama. U toj i takvoj čobanskoj civilizaciji, Petar želi otjerati Magdalenu jer je Isus više voli NJU nego njih i ljubi češće NJU njego njih~'po ustima.' Ma pasi ovce moje Petre!

U toj i takvoj postavi grčki čobani, sve do jednog muškoležnici, priležnici i tetkice u suknjicama uništavaju naprednu civilizaciju jednog poštenog, zdravog cara koji je imao harem od 200 žena! Pedersko masonska zavjera bre! A evo nas Hrvate potomke drevnih i zdravih Perzijanaca, nakon Severine koja nas kolektivno izliječila od neuroze u koju smo zapali uslijed ideala društva koje su postavili otac i sin, opet nas spašava jedna žena~Janica! Eno je, promovira zdravi seks na svojoj kacigi:

seks is evil, evil is sin, sin is forgiven, so seks is in!

Ček, ček, kakav sad opet sin? Što sad to znači?
Nego kad bolje razmislim glede one inkarnacije bit će da sam ipak bio onaj Aleksandrov konj. Konj koji se boji svoje vlastite sjenke.

Post je objavljen 29.12.2004. u 15:55 sati.