Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Kvalifikacije za 26. WAGC – Mutabžija : Smud 1:1

22. 12. 2004. u prostorijama Hrvatske igo udruge je s početkom u 16:00 odigrana druga partija kvalifikacijskog meča za 26. Svjetsko amatersko prvenstvo u gou, koje se krajem svibnja 2005. igra u Nagoji u Japanu.
U ovoj partiji Mutabžija je igrao crnim kamenovima. Prednost igranja prvoga poteza nije ispuštao, a tijekom partije je i povečavao. Prigoda za to je stvorena, donekle, nepovezanom igrom Smuda. Na taj način stvoreno je nekoliko pomalo nestabilnih grupa, u koje je bilo potrebno ulagati igrom, kako bi se osigurale. Igrajući na njih, posredno je crni ostavrivao premoć u nadzoru teritorija na ploči. Smud je pokušao agresivnijim pristupom, formama bez stvarne osnove, taktički iznuditi neke slabosti crnoga, ali nije bilo pravih izračuna. Čak i sada, nakon partije, a ja sam jedan od vinovnika ove igre, neznam da li se što moglo tim pristupom.
Upravo su dijelovi, kojima se vršila agresivnija igra, postali dodatnom lovinom crnoga. Reklo bi se 'za jedan potez', ali tako je to u nešto jačim partijama. Padova, osim onih upadnih kamenova, nije bilo, ali je bila solidna prostorna prednost Mutabžije na kraju. Pobjedio je sa 44,5 poena razlike.
Kako je prvu partiju dobio Smud, sada je rezultat izjednačen. Odlučujuća treća partija meča je dogovorena za srijedu 29. 12. 2004. Meč treba završiti do kraja kalendarske hgodine, jer je to i rok za prijavu sudjelovanja na 26. WAGC.
Na slici je pozicija do koje je partija zapisivana, jer je tada nastupio byoyomi (ubrzana igra za Smuda) i prekinuto je zapisivanje. U poziciji je vidljiva premoć crnoga.
bl. Muradenu


Post je objavljen 23.12.2004. u 12:56 sati.