Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pearl Harbor

Napad To – ra! To – ra! To – ra!

Japanska flota nije otkrivena na putu do Havajskog otočja, pa sada japanski zrakoplovi lovci i bombarderi na samo 250 Nm od američke pomorske vojne baze nesmetano mogu poletjeti s nosača zrakoplova i krenuti u dva napadna vala prema američkom ratnom brodovlju koje još ništa ne sluti usidreno u luci Pearl Harbora.
Sada je jasno da postrojbe američke vojske ne očekuju napad i nisu spremne za obranu jer uopće ne očekuju nikakav napad. Na brodovima i u vojnim instalacijama vlada stanje iz doba mira. Iako vjetrovi rata već obilno pušu nad Europom, u luci Pearl Harbora budi se još jedan vikend, brodski zapovjednici i mnogi ključni časnici su na kopnu daleko od svojih brodova i mornara gdje su trebali biti. Postrojbe zemaljske protuzračne obrane uopće nisu zaposjele svoje bojne položaje, već su u vojarnama. Informacije o primijećenim džepnim japanskim podmornicama i nekoliko puta jasno vidljivim japanskim borbenim zrakoplovima na zaslonu jedinog uključenog radara uopće nisu proslijeđene nadležnim višim časnicima.

Prvi napadni val

Odjednom bijela signalna raketa zapara nebo, ispaljena točno u 07.40 sati. Eskadrile japanskih obrušavajućih bombardera tipa Aichi D3A1 pod zapovjedništvom kapetana korvete, (odgovara činu bojnika), japanski shosa Kakuichia Takahashija, brzo su se popele na visinu 3 500 m, a eskadrile torpednih bombardera tipa Nakajima B5N2 pod zapovjedništvom kapetana korvete, shosa Sigeharu Murate spustile su se na visinu od 2 800 m. Eskadrile za vodoravno bombardiranje bombardera Nakajima B5N2 bile su pod zapovjedništvom kapetana fregate, (odgovara činu pukovnika), japanski chusa Mitsuo Fuchide ostale su na visini od 3 000 m. Kako eskadrile lovaca tipa Mitsubishi A6M2 pod zapovjedništvom kapetana korvete, shosa Shigaru Itaye nisu primijetile signal za napad ostale su na visini od 2 800 m, koja je pripadala torpednim bombarderima, chusa Fuchida ispalio je u smjeru lovaca još jednu bijelu signalnu raketu. No, evo i prvih problema, naime, druga signalna raketa zbunila je zapovjednika obrušavajućih bombardera shosa Takahashija, koji je sukladno dogovorenim signalima zaključio da dvije bijele znače drugu inačicu napada. Stoga umjesto da krene u napad posljednji, shosa Takahashi prvi započinje s napadom. Ovo će kasnije unijeti pravu pomutnju među japanske zrakoplove u prvom napadnom valu. Točno u 07.49 sati chusa Fuchida izdaje putem radija zapovijed za početak napada: To – ra! To – ra! To – ra! Ovakva zapovijed ujedino je bila i izvješće nadređenom zapovjedniku na nosaču zrakoplova HIJMS Akagi CV da je napad započeo s potpunim iznenađenjem. Inače, tora na japanskom znači tigar.


Post je objavljen 22.12.2004. u 20:04 sati.