Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Promjena ZAKONA!! - osvježeno;)

Upravo su na web stranicama već spomenute porezne uprave objavljene promjene vjerojatno dva najvažnija zakona: Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit.

Koliko vidim sve što je najavljeno je i promjenjeno. Neke stvari su dobre, jako dobre, ali druge su prilično loše.

Što mi imamo od toga?

Kao fizičke osobe povećan je osobni odbitak sa 1500 kn na (čak!) 1600 kn. Dobro da nisu stavili 1.599,99 kako je to već popularno danas;)
Možemo očekivati veću plaću nekoliko kuna;) Npr. plaća od 5.000 kn neto sada će biti 5.053,10.

Odlična stvar je ukidanje poreza na dividendu odnosno udjela u dobiti. Znači ako imamo dionicu koja isplaćuje dividendu na tu dividendu više nećemo plaćati 15% poreza, a najbolje je da kao vlasnik svog d.o.o.-a više nećete plaćati još 15% poreza kada vadite lovu van već ćete platiti samo 20% poreza i to je to.

Ako ste se do sada dvoumili između pokretanja vlastitog biznisa ili rada za plaću ovo bi svakako trebalo pomoći u odluci u korist biznisa;) Na zarađenih 100 tis kn preko firme možete legalno izvući van 80 tis kn, dok za dobivenih 100 tis kn bruto plaće dobijete neto koji je cca 66% bruto iznosa (ovisno koliko je mjesečna plaća, prirez itd. itd.)

Ukinuta je mogućnost jednokratnog otpisa imovine. Zašto je to važno pisao sam u tekstu o računovodstvu (izlazna faktura). Sada nam samo ostaje da amortiziramo po stopi dvostruko većoj od propisane. bah. Još ima 10 dana do kraja godine i ako imate para možete kupiti dugotrajnu imovinu i jednokratno je otpisati te tako smanjiti poreznu osnovicu. Provjereno - može se. Znači ključno je dobiti račun uzeti opremu uštekat je u struju (početi koristiti), a nije ju nužno i platiti;) To možete sljedeće godine. Tko se nije skrio magarac je bio ;)

Dakle, osim osnovice promjenili su se automatski i porezni razredi tako da ćemo dobiti još veći NETO nego što sam prije izračunao;) Juhuuuuuuu!! Ispravio sam i sad ispada 53 kn više umjesto 29 kn na 5000 kn neto plaću.

Ilija je u komentaru rekao dobru stvar. Budući olakšice ostaju 12.000 kn godišnje a imate npr. veliki kredit za stan i životno osiguranje bolje je prvo iskoristiti poreznu olakšicu po kreditu, a tek onda ako što ostane životno jer se kasnije za korištene olakšice po životnom osiguranju plaća porez.

Da, povećani su i osobni odbici za djecu i uzdržavane članove obitelji i oni koji imaju prijavljenu djecu na sebe moraju dobiti veću plaću!!

UPDATE Sve navedeno IPAK vrijedi za plaću koju ćete dobiti u siječnju, a ne u veljači kako sam ranije napisao :(. Naime doprinosi bi se (da se nešto mijenjalo) obračunavali po starom, a porezi se gledaju u trenutku isplate. Hvala ejku, korisniku i multiblogu na primjedbi.

Bit će možda još promjena u ovom tekstu i dignut ću post o obračunu plaće uključujući nove promjene.

Post je objavljen 21.12.2004. u 15:16 sati.