Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 27.

Pa sada da vidimo kak bi to išlo. Vidio sam da je anonimous spomenuo Michaela Schumahera, što bi značilo Formulu 1, a to je F1.. Pa, da, to bi bilo to, ali ima toga još na putu do razvidnosti. Taj F1 je nakak u sredini, ali je sredina nekako prilično velika i treba toga još sprešati.
1.F1 ima u sebi pripremu prijetnje povratnog udarca na E2 i tako kontrolira tu točku.
Bijeli sada nastoji razdjeliti prostor s 2.F2 i tako uraditi pripremu za dva oka, a ujedno onemogućiti povratni udarac, smanjujući slobode kamenu na F1.
Lijevo od F1, zajedno s njim, će sada sigurno biti oko. To se ne može spriječiti, ali sada treba raditi na desnoj strani od njega. S 3.H2 se prijeti direktno zarobljavanjem kamena na H1 uništiti drugo oko. Slijedi forsirani završetak problema. Kada kažem forsirano, mislim na vidljivo forsirano. Bilo je forsirano i ovo prije, ali nije bilo lako to vidjeti. Bijeli mora uzeti crni kamen na J1 igrom na 4.K1 i tako sačuvati kamen na H1, a time i mogućnost oka na H2, ako crni ne odigra precizno. Trenutno je prijetnja bijelog odigrati na E1, uraditi oko na E2 i prijetnjom na kamen F1 osigurati i drugo. To crni spriječava igrom 5.C1.
Bijeli sada prijeti dalje igom 6.G1. Smjera ponovo igrati na E1 pravljenjem dva oka na E2 i F1. I to crni, napadom na dva bijela na D1 i D2, igrom na 7.E1, spriječava. I opet bijeli mora braniti to lijevo oko i igra 8.E2 uzimajući dva crna kamena na E1 i F1. To jesu dva sjecišta, ali samo jedno oko (samo jedna rupa).
Crni sada igra završni potez 9.H3. Gotovo!

Sve ovo ličilo je na plesne korake, na igru na granici ravnoteže i stabilnosti. Postoje figure koje svoju stabilnost i svoje postojanje nalaze u pokretu. Ovdje je to kombinacija. One daju dinamiku ove igre, a vide ih samo oni, koji traže nešto više u ovoj igri, oni koji ne gledaju samo očima već i nečin što život znači. Nije go samo puko slaganje kamenčića.

bl. Muradenu


Post je objavljen 20.12.2004. u 08:51 sati.