Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sqwo

Marketing

Ne baš posve obična kajgana

Jedne veceri mi bi dosadno i nest sam bila kao ogladnjela pa se zadesim u kuhinji kako caprkam po frizideru. Kontam sta cu napravit za klopu i ono sto je najbrze bijahu jaja,... i ajd,... pocnem ja kao praviti jaja i pocnem u njih trpati sto sam stigla. Ispalo je super ukusno.

Ovo je mjera za mene i well, bude mi i previse.

1 jaje
ľ vrhnja za kuhanje (ono dukatovo malo pakovanje)
malo soli
prstohvat origana
Sve to smuckati i lagano peci na puteru

E sad,... prije no sto pocnete s ovim pripremite 'smjesu'...
Pola zelene paprike – isjeckati na kockice
Pola crvene paprike (roge cini mi se da se zovu, koriste se za ajvar) – isjeckati na kockice
Nekih 50-70g pilecih ili purecih presovanih prsa (ja volim dimljena pureca 'Cekin' prsa u ovitku – tak se nekako zove) – isjeckati na kockice ili kako vec da ne budu preveliki komadi
Oko 100g zutog sira koji se dobro topi (moja preporuka 'Livada') – izrezati na ploske

Zajedno s jajetom u tu 'jajcanu' smjesu ubaciti i negdje pola od ovih paprika i peci daok one se one ne smeksaju. U smjesu koja je jos zitka, ubaciti prstohvat vlasca (bilo susenog ili svjezeg – samo ja nigdje ne mogu naci svjezi).
Zatim u smjesu ubaciti piletinu ili puretinu, a moze i oboje,... i zuti sir,... mijesati dok se sir ne rastopi... (mljac sad sam mal gladna)

E sad kako servirati...
Meni super izgleda ovako...
Recimo dva duboka tanjura koje cemo predhodno obloziti listovima zelene salate u koje cemo kasnije izliti smjesu iz tave :)
Mozete ostaviti i tako, ili jos dodatno ukrasiti:
Pospete vrhnjem za huhanje malo – po koju kap po listovima zelene salate... a po rubovima smjese od jaja pospete slatkim kukuruzom (moze se naci konzerviran u svakoj bolje snadbjevenoj trgovini).
U slucaju da nema zelene salate,... snadjite se, moze samo kukuruzom da napravite obruc oko 'jajeta' i ukrasite svjezim bosiljkom (kojeg takodjer ne mogu nigdje naci kod nas) ili listovima persina.

Super salata uz ovo bi isla:
Uzmete pakovanje mozarela sira u malim kuglicama koje izrezete na male komadice, ne na ploske. Uzmete (ne znam koliko, skontate 'od oka') onog tzv tresnja paradajza – onaj sitni paradajzic i njega isjeckate tako na neke grube komadice (takodjer ne na ploske). Paradajz malo posolite i pobiberite (ali malo bibera) i pomijesate u nekoj zdjelici sa mozarelom. Sve to zalijte sa malo maslinovog ulja,... i eto,... dorucak ili lagani rucak je gotov.



Post je objavljen 20.12.2004. u 10:01 sati.