Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/guitarplayer

Marketing

Eric Clapton

Datum rodenja: 30.03.1945.
Mjesto i država: Ripley, Engleska







Kada je Eric Clapton sredinom 70-ih objavio svoj debitantski album vec je u glazbenim krugovima bio afirmiran kao veliki autoritet s obzirom da se proslavio svirkama u nekoliko popularnih bendova kao što su The Yardbirds, John Mayall's Bluesbreakers, Cream i Blind Faith.

Prije svog debitantskog albuma, tijekom 60-ih godina, Clapton je bio vrlo aktivan u nastupima, a pocetkom 70-ih se nakratko povukao s glazbene scene, ponajviše zbog ovisnosti o heroinu. Povratak je obilježio 1973. koncertom u Rainbow Theatre u Londonu. Claptonova solo karijera pocinje 1974. albumom "461 Ocean Boulevard", koji je bio vrlo uspješan izbacivši hit singl "I Shot the Sheriff".

Njegovi sljedeci albumi ("There's One in Every Crowd","E.C. Was Here" i "No Reason to Cry") bili su manje uspješni, sve dok album "Slowhand" (1977.) nije postao legendaran zbog hitova "Cocaine", "Lay Down Sally" i "Wonderful Tonight". Ovim albumom je Eric stekao masovnu publiku i nakon toga je sve krenulo nabolje. Sljedeca tri albuma su zabilježila izvrsnu prodaju: "Backless" (1978.), "Just One Night" (1980.) i "Another ticket" (1981.).

S obzirom da je na nekoliko sljedecih albuma glazbeno stagnirao, i publika i on su se umorili tako da su ti albumi prošli dosta nezapaženo: "Money and Cigarettes" (1983.), "Behind the Sun" (1985.) i "August"(1986.). Retrospektivni album "Crossroads" iz 1988. je oko njega ponovno okupio publiku, tako da je sljedeci album "Journeyman" (1989.) bio potpuni povratak na scenu.

1991. dolazi do velike tragedije koja je zauvijek obilježila njegov život. Njegov cetverogodišnji sin umire od posljedica pada kroz prozor. U velikoj tuzi, za vrijeme žalovanja, objavljuje live album "24 Nights". Vec slijedece godine izdaje filmski soundtrack "Rush" na kojem je svakako najveci hit bila pjesma "Tears in heaven", posvecena njegovom pokojnom sinu. Iste godine biva jedan od prvih izvodaca koji sudjeluju u akusticnom MTV programu "Unplugged". Njegova izvedba je bila toliko atraktivna da je objavljena kao album, oborila sve rekorde u prodaji i pokupila brdo Grammya 1993.

"From the Cradle", po mnogima najcelovijitiji album iz zrele faze karijere, izlazi 1994. Nakon toga se u prodaji našla box kolekcija njegovih najboljih glazbenih trenutaka: "Crossroads 2: Live in the '70s", i napokon "Pilgrim" (1998.), njegov prvi album u devedesetima sastavljen samo od novih pjesama napisanih nakon 1989. godine. Album je postigao velik uspjeh, tjednima se zadržavši medu Top 10 albuma, ponajviše zbog singla "My Father's Eyes".

U novom tisucljecu napravio je izvrsnu suradnju s B.B. Kingom snimivši odlican rock-soul album "Riding With the King". 2001. izdao je zasad posljednji studijski album pod nazivom "Reptile".


Post je objavljen 20.12.2004. u 20:56 sati.